Следващият път, когато се окажете на открито пространство, пробвайте следния

...
Следващият път, когато се окажете на открито пространство, пробвайте следния
Коментари Харесай

Мислите си, че можете да вървите в права линия със затворени очи? Грешите!

Следващият път, когато се окажете навън пространство, пробвайте следния опит. Затворете очите си или си сложете превръзка и започнете да ходите в права линия. Накарайте ваш другар да ви наблюдава и предизвестява за трудности по пътя.

Звучи просто, нали? Оказва се, че в действителност това е по-трудно, в сравнение с си мислите, написа io9.

Във видеото по-долу Робърт Крулуич от NPR споделя за този загадъчен бъг в човешката проприоцепция и по-специално – невъзможността ни да вървим в права линия, без да имаме някакъв ориентир:

„ Хората явно са неспособни да вървят в права линия, когато са с превръзка на очите или когато нямат ориентир – Слънцето, Луната, планински връх и така нататък – който да ги направлява.

Близо 80 години учените се пробват да обяснят тази наклонност да завиваме, когато си мислим, че вървим напред… Колкото и да се пробват обаче – а ние към момента пробваме тези опити – никой не е разкрил за какво в действителност не можем да вървим право напред. “

Крулуич добавя, че този резултат важи и при шофирането и плуването. Така че в случай че в миналото сте плували в намерено море, сигурно сте осъзнали, че не можете да плувате право напред.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР