Следващият път, когато отидете на кафе с приятелки и някоя

...
Следващият път, когато отидете на кафе с приятелки и някоя
Коментари Харесай

Заблудата, че кафявата захар е по-полезна

Следващият път, когато отидете на кафе с приятелки и някоя от тях изиска кафява захар за напитката си, тъй като се опасява за фигурата си, можете умерено да се изсмеете.

Незнанието и заблудата може да сложи човек в нелепи обстановки, като да вземем за пример една такава. Защото изказванието, че кафявата захар е по-полезна, диетична и безвредна от бялата е чиста проба илюзия, която вирее под красивия камуфлаж на мода.

За да се уверите в това е задоволително сами да потърсите данни и да сравните обстоятелствата. Кафявата захар е промеждутъчен артикул при производството на бяла захар от захарна тръстика.

Оцветяването се получава посредством нанасяне на тъничък пласт захарен сироп, а усетът прилича малц или карамел. Твърдението, че кафявата захар е по-здравословна от бялата е лишено от всякаква логичност.

В 100 грама бяла захар се съдържат 398 ккал, а в кафявата – 390 ккал, което е повече от незначително дребна разлика. Въглехидратите в бялата захар са 98 г, а в кафявата - най-малко 97.5 година Мазнини и белтъчини нямат нито кафявата, нито бялата захар.

Единственото преимущество на кафявата е, че вероятно съдържа малко повече минерали и витамини, дължащи се на процеса на производството й, само че те са толкоз малко, че не си коства да се приказва за тях.

Откъде тогава идва голямата разлика в цените на двата продукта? Между 500 г бяла и 500 г кафява захар има към лев разлика в цената, като по-голямата сума е за кафявата захар.

 Захар Кафява

Обществената сугестия, че по-скъпият артикул потвърдено е по-качествен, здравословен и потребен, намира отлична почва при производството на захар. Но по-полезна си остава кафявата захар само за джобовете на производителите й.

Цената й у нас е по-висока само и единствено поради транспортните разноски по пътя й от плантациите за захарна тръстика в Бразилия до рафтовете на родните магазина. Производителите й настойчиво настояват, че високата цена се дължи на скъпата й преправка, а не на това, че се е трансформирала в фешън течение.

Още от древността хората са консумирали кафява захар. Колкото по-тъмна е захарта, толкоз повече са органичните примеса от сока на растението в нея. Колкото по-бяла е тя, толкоз повече е пречистена.

Кафявата захар се е приемала като недобре изчистена от така наречен черна патока (гъсто, сладко вещество - артикул на непълното озахаряване на скорбялата), която се е употребила за производството на ром.

В последна сметка и в двата типа захар няма нищо хранително и по тази причина Световната Здравна Организация ги поставя в лист на храни, които би трябвало да се заобикалят. Има натурална кафява захар, която се получава при първата кристализация на захарния сироп и в нея няма оцветители и добавки.

Натурална кафява нерафинирана захар се прави единствено от тръстика, тъй като тази от цвекло няма добър усет, в случай че е единствено веднъж кристализирана. Единствено и единствено в такава кафява захар може да има потребни субстанции.

Такава е кафявата захар, която се прави в Китай. Нарича се алена захар „ хунтан ” и се създава единствено по натурален метод – машините се употребяват вероятно за сплескване на захарната тръстика за добиване на сока и, който по-късно се вари.

В нея не участват никакви нездравословни химически субстанции като разнообразни киселини, консерванти, избелващи субстанции и модификатори. Тя има висока калорийна стойност, само че в нея се резервират всички естествени минерали и витамини от сока на захарната тръстика.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР