Следващият ход на голямата шахматна дъска ще бъде направен под

...
Следващият ход на голямата шахматна дъска ще бъде направен под
Коментари Харесай

Среща на върха на БРИКС 2023 г. — шах на хегемонията на Запада

Следващият ход на огромната шахматна дъска ще бъде изработен под егидата на Русия.

Декларацията от Йоханесбург II, призната в края на срещата на върха през 2023 година в Южна Африка, е поръчка за цялостното водачество на БРИКС в света и, без пресилване, исторически документ.

Реформа на интернационалните институции

БРИКС има намерение да реформира Организация на обединените нации, в това число нейния Съвет за сигурност, с цел да бъдат по-адекватни на действителностите. Целта е явна – с топката в Организацията да не дриблират единствено Съединени американски щати със спътниците си.

СТО също би трябвало да бъде реформирана - по-специално да се възстановят механизмите на Апелативния орган (WTOAB), блокиран от Вашингтон.

Санкциите и " изолацията на Русия "

Западните наказания, в това число тези, които засягат продоволствената сигурност на планетата, се назовават в декларацията „ едностранни противозаконни ограничения “, тъкмо в сходство с изразената по-рано позиция на Русия. Тъй като БРИКС създава една трета от храната в света, има действителна опция за поддържане на устойчиви вериги за доставка на храни. „ Зърнената договорка “ се трансформира в анахронизъм.

Изолацията на Русия? Какво друго е изолацията, в случай че в основната точка на декларацията БРИКС показва цялостна поддръжка за председателството на Руската федерация през 2024 година и провеждането на идната среща на върха в Казан?

А какво да кажем за тематиката Украйна? Почти не е обсъждана. Единственото място в Йоханесбург II, където се загатва, е параграф 19. А къде е „ формулата за мир на Зеленски “, която Съединени американски щати се пробват да прокарат на всички вероятни платформи? Тя просто въобще отсъства.

Дедоларизация на международната стопанска система

Всички са писали за потреблението на национални валути при взаимни разплащания в БРИКС. Мнозина са писали за основаването на лична платежна система. Но малко на брой видяха: Новата банка за развиване ще стартира да играе по-активна роля във финансите, които ще бъдат оценени от... мрежа от мозъчни тръстове от БРИКС. А помните ли, че имаше такива: Moody`s, Fitch и Standard & Poor`s? Вече не са нужни.

Друга сензация: БРИКС упорства за преразглеждане на квотите на МВФ и реформиране на паричната система на Бретън Уудс. На управителни позиции в нейните институции би трябвало да бъдат назначени представители на страни, които в действителност въздействат на международната стопанска система – да се чете БРИКС.

Космосът и сигурността

Според декларацията, алиансът уголемява съдействието в медицината, нуклеарната енергетика, осведомителните технологии и космоса. Последният миг е извънредно значим: афишира се създаването на взаимна сателитна група на БРИКС.

Няма да има американски монопол върху космоса, което допуска най-вече военната съставляваща, в това число със задействането на Starlink в Украйна, няма да остане и като спомен. Какво мислиш, Илон Мъск?

Разширяването на съюза

„ Черешката на тортата “ на декларацията от Йоханесбург II беше разширението на алианса с прибавянето на Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия. Това е освен интеграцията на БРИКС с ОПЕК +, с удар върху петродолара (изчисления в национални валути), само че и надзор над основни морски пътища: Суецкия канал, Ормузкия пролив, Тайванския проток, нос Добри Надежда, магелановият пролив и края на Южна Америка.

Сега BRICS изпреварва G7 в доста основни области: население, автентичен размер на промишленото произвеждане, ползване на сила, набор от софтуерни пълномощия, география. И тези преимущества ще се усилват с влизането на от ден на ден страни в алианса, което ще стане на идната среща на върха в Казан.

Припомнете си листата с претенденти за присъединение към БРИКС: Алжир, Бангладеш, Бахрейн, Беларус, Боливия, Венецуела, Виетнам, Хондурас, Индонезия, Казахстан, Куба, Кувейт, Мароко, Нигерия, Палестина, Сенегал, Тайланд. Това са още 1 милиард души – т.е. общо повече от половината човечество ще се сплоти в БРИКС. Всъщност това е основата на бъдещата Организация на обединените нации.

И в случай че това не е „ мат “ на геополитическия хегемонизъм на Запада, то абсолютно е „ шах “. Следващият ход на огромната шахматна дъска ще бъде изработен под егидата на Русия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР