Следващия месец ще отбележим половин век от реализацията на първата

...
Следващия месец ще отбележим половин век от реализацията на първата
Коментари Харесай

Индия ще изстреля спускаема мисия до Луната през юли, навръх 50-годишнината от Аполо 11!

Следващия месец ще отбележим половин век от реализацията на първата пилотирана задача до Луната – “Аполо 11 ”. На 20 юли 1969 г. астронавтите на НАСА Нийл Армстронг и Бъз Олдрин правят меко кацане върху лунната повърхнина. 

Днес, 50 години по-късно, ползата към Луната е съживен, като голям брой държавни организации и частни компании са в друг стадий на подготовката за реализирането на нови лунни задачи. През януари тази година китайската автоматизирана станция “Чанг’e 4 ” извърши първото кацане в историята на човечеството на противоположната страна на Луната. През април частната израелска роботизирана експедиция “Берешийт ” не реализира меко прилуняване, само че влезе в историята като първата комерсиална задача, влезнала в орбита към Луната. 

Сега на ход са индийците. По информация от локалните медии  “Чандраян 2 ” може да излети още на 9-ти юли. Отчитайки опцията за неколкодневни забавяния, в случай че изстрелването бъде реалност през идващия месец, кацането ще се реализира на 6-ти септември. 

Номерът на задачата (т.е. 2) ни подсказва, че индийците не са новаци в проучването на Луната. Страната осъществя своята дебютна роботизирана експедиция “Чандраян 1 ” през 2008 година. Тя се състоеше от орбитален съставен елемент и дребен импактор “МИП ”, който извърши твърдо кацане на лунната повърхнина. “Чандраян 1 ” притежаваше съществено интернационално присъединяване – 5 инструмента бяха индийски, 3 – европейски, 2 – американски и 1 – български. Да, България също имаше своя принос за развиването на индийската лунна стратегия – нашият дозиметър “РАДОМ 7 ” изпрати данни за галактическата радиация в окололунна орбита. 

Международното присъединяване на “Чандраян 2 ” обаче е мощно лимитирано – галактическият уред е снабден с 13 индийски инструмента (8 на орбитъра, 3 на спускаемия уред и 2 на лунохода) и единствено един е задграничен – американски ретрорефлектор, основан от НАСА. 

Първоначално не се планираше да е по този начин. Тъй като “Чандраян 2 ” е главно спускаема задача, а кацането е доста по-трудно от навлизането в орбита, през миналото десетилетие Индия изявяваше предпочитание да работи взаимно с Русия. Така “Чандраян 2 ” се беше слял с съветската задача “Луна-Ресурс ”. Идеята бе луноходът да е индийски, а спускаемият уред, който да го достави – съветски. Изстрелването трябваше да бъде извършено в интервала 2011-2013 година.

Катастрофата на съветската марсианска задача “Фобос-Грунт ” през 2011 година, при която беше изгубен и китайски микроспътник, докара до цялостна метаморфоза на съветската роботизирана научна стратегия. Най-накрая през 2014 година на индийците им омръзна от безкрайните отлагания на Русия и оповестиха, че “Чандраян 2 ” ще е независим, напълно индийски план. Изстрелването бе планувано за 2016-2017 година, много по-късно от предстоящото. Съдейки по положението на съветската лунна стратегия, при която един път годишно се оповестява следващото отсрочване на идната лунна задача с по още една година, решението на Индия да тръгне по независим път е било умно. Ако индийската галактическа организация бе запазила партньорството си с Русия, задача “Чандраян 2 ” още нямаше да е подготвена. 

В последна сметка, въпреки и съставените елементи на “Чандраян 2 ” да бяха издигнати относително бързо, изстрелването през 2017 година не стана действителност. Последващите тествания приключиха с крах и потвърдиха, че Индия към момента не е подготвена за лунно кацане. Даже напълно неотдавна бе оповестено, че при тестванията спускаемият уред е счупил крачетата си. Но по-добре, че полетът бе отсрочен, в сравнение с да бе изстреляна задача, която не е изцяло готова. Сега наподобява, че всичко този път е обикновено. Космическият уред ще напусне Бенгалуру на 19-ти юни и ще дойде на стартовата площадка в Шрихарикота на 20-ти или 21-ви юни. Това ще разреши изстрелване през юли. 

“Чандраян 2 ” се състои от три съставния елемент – орбитален уред, спускаем уред (на име “Викрам ”) и луноход (на име “Прагиян ”). Ако всичко мине наред, “Викрам ” ще кацне в регион, намиращ се на 71 градуса южна широчина – доста покрай Южния полюс, където се знае, че има водни находища под формата на лед. 

Евентуално сполучливо прилуняване ще трансформира Индия в четвъртата страна, постигнала меко кацане на Луната след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай.

Изстрелването ще бъде осъществено чрез ракетата “GSLV-Mk3 ”, което е разминаване по отношение на първичните проекти. Първо бе планувано да се използва “GSLV-Mk2 ”, само че увеличението на тежестта на “Чандраян 2 ” докара до това Индия да употребява най-мощния си притежател. 

Няма спор – следва вълнуваща експедиция, която чакаме с огромно неспокойствие. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР