Следва една история, която докосва сърцата. История за надеждата и

...
Следва една история, която докосва сърцата. История за надеждата и
Коментари Харесай

Българската Коледа: Историята на 7-годишния Алекс

Следва една история, която допира сърцата. История за вярата и смисъла да се бориш. Срещаме ви с Алекс, Георги, Любка и Коко. Едно семейство, което прави всичко допустимо, с цел да може дребният им наследник да чува

Едва когато Алекс е на 3 месеца, майчинският инстинкт на Любка й подсказва, че детето й не реагира на звуци. Няколко месеца по-късно чува това, което никой родител не желае за детето си.

„ Когато към този момент беше на 6 месеца дефинитивно ни потвърдиха диагнозата, че е с двустранна загуба на слуха, “ споделя майката на Алекс - Любка.

Следва сполучлива интервенция в България, с която слагат на Алекс импланти. На прага на първата си годинка той към този момент разпознава гласа на родителите си и по-големия си брат.

„ От над 10-15 години към този момент българските експерти правят тази механически комплицирана процедура. НЗОК покрива напълно тези интервенции, имплантите, процесорите, които са извънредно скъпи. Преди 7 години, когато извършихме неговите интервенции, бяха от порядъка на 30 000 лв. за едното ухо “, споделя бащата Георги.

Когато е на 4, Алекс изрича първата си думичка. Днес към този момент е на 7 и не стопира да приказва.

„ Имаше един интервал, в който това дете прави това, нашето не може. Онова дете прави това, нашето не може. Имаше едно непрестанно сравняване с други деца. В момента, в който аз се успокоих и просто споделих каквото такова, нещата започнаха да се случват. Но той е войник и не се отхвърля “, продължава Любка.

За да навакса в развиването си обаче, са нужни хиляди левове за рехабилитации, което е непостижимо за фамилията на Алекс.

„ С помощта на „ Българската Коледа “ ние имаме опция да му осигурим цялата рехбилитация, работата с всички вероятни експерти, с цел да върви напред “, споделя Георги.

„ Той работи с доста експерти – логопеди, слухови и речеви рехабилитатори, на психомоторика върви, на ерготерапия “, приключва Любка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР