Следи от токсични за пчелите пестициди бяха открити в 75

...
Следи от токсични за пчелите пестициди бяха открити в 75
Коментари Харесай

Откриха опасни за пчелите пестициди в 75% от меда в света

Следи от токсични за пчелите пестициди бяха открити в 75 на 100 от творби в света мед, сочат резултатите от проучване, представени от Асошиейтед прес и Франс прес. Това провокира безпокойствие за оцеляването на тези скъпи за земеделието опрашители.
Концентрациите, открити в 198 проби мед от разнообразни елементи на света, не са рискови за хората - резултатът им е под нормата, избрана от Европейски Съюз. След като откриха, че 34 на 100 от пробите съдържат нездравословни за пчелите концентрации неоникотиноиди, учените предизвестиха, че непрестанното излагане на тези химикали заплашва оцеляването на пчелите.
"Онова, което констатирахме, е степента на замърсяване ", съобщи ръководителят на проучването специалистът по биология Едуард Мичъл от университета в Ньошател, Швейцария.
Пчелите вземат участие в опрашването на над 80 на 100 от 107-те най-важни култури на планетата, само че през последните няколко години стават жертви на така наречен синдром на унищожаването на пчелните колонии. Това загадъчно заболяване води до изгубването или загиването на пчелни рояци.
"Получените резултати са тревожни “, увери специалистът по невробиология Крис Конъли от университета в Дънди. „ Регистрираните равнища са задоволителни, с цел да повлияят върху мозъчните функционалности на пчелите и биха могли да понижат способността им да откриват храна и да опрашват културите ".
Неоникотиноидите са считани за главен фактор за намаляването на пчелите по света. Употребата на неоникотиноиди бе отчасти неразрешено от Европейски Съюз през 2013 година Голяма част от употребяваните в проучването проби са събрани преди влизането в действие на възбраната.
В рамките на проучването вниманието е фокусирано върху 5 типа неоникотиноиди. 75 на 100 от всички проби съдържат най-малко един тип неоникотиноиди, 45 на 100 - минимум два типа, а 10 на 100 - 4-5 типа, означиха учените. Най-голямата периодичност на замърсяването има при меда в Северна Америка - 89 на 100, следвана от Азия - 80 на 100 и Европа - 79 на 100, до момента в който в Южна Америка заразяването е 57-процентно.
Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Сайънс ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР