След удължаването на противовирусните мерки в Русия до 11 май

...
След удължаването на противовирусните мерки в Русия до 11 май
Коментари Харесай

Алкохолът е опасен по време на пандемия

След удължаването на противовирусните ограничения в Русия до 11 май управляващите настоятелно приканиха жителите да не излизат и да не канят посетители у дома по време на майските празници. Също и да не използват алкохол - той понижава "способността на организма да се бори с инфекциозни болести като Ковид-19 ", написа в. "Комерсант ".
Ситуацията с ковид в Москва и Подмосковието към момента е най-тежка в цяла Русия. Времето обаче е слънчево - както в края на март, когато макар възбраните мнозина московчани палеха барбекюта из парковете и броят на новите инфектирани в града непрекъснато растеше, показва вестникът.
"Комерсант " цитира скорошно изказване на Анна Попова, началник на федералната работа Роспотребнадзор: в случай че хората в Русия "провалят " самоизолирането по време на майските празници, "това ще ни върне в същата точка, която сме оставили зад тила си ".
Русия и по-специално Москва имат всички шансове за относително удобен излаз от пандемията, гласи оценка на столични специалисти медици, представена в изданието "Аргументи недели ".
Москва поставя старания да следва най-хубавия международен опит - навреме вкара карантинни ограничения, цифрови пропуски, тласъци за лекарите, работещи с ковид. В рекорден период - безусловно за месец, там бе построен нов заразен комплекс с 800 кревати и 770 апарата за белодробна вентилация. Ред лечебни заведения се препрофилират. СЗО признава, че Русия се оправя добре с пандемията - броят на болните към момента пораства, само че без скокове, не пораства "вертикално ", прибавя изданието.
Икономическите компликации поради вирусната пандемия и спада в цените на петрола се отразиха на трудовия пазар в Русия, отбелязва в. "Росийская газета ". За разлика от различен път обаче хората не търсят толкоз интензивно нови или по-добри работни места; в същото време се резервира търсенето на нови фрагменти. По време на предходните рецесии от 2008-2009 и 2014-2015 година наклонността бе напълно друга - търсенето на работа растеше избухливо, а вакантните места внезапно понижиха, написа официозът.
Според специалисти, представени в публикацията, даже при втора вълна от пандемията в Русия "и още някакви нови отрицателни изходни данни " безработицата надали ще надвиши 8 на 100. През март по публични данни тя бе 4.7 %, припомня изданието.
Отказът от карантина не бе изключително потребен за стопанската система. Макропоказателите на страните "Ковид-дисиденти " се утежниха, без значение че предприятията им работеха, написа в. "Независимая газета ".
Опитите за прекосяване през рецесията без карантина за опазване на икономическия растеж, меко казано, не реализират триумф. Швеция се отхвърли да затвори бизнеса и е застрашена от срив на стопанската система с 10 % на годишна база. Спад на стопанската система има и в Беларус, също отрекла да има потребност от карантина. Смъртността измежду шведите също е по-висока, в сравнение с в прилежащите страни, се отбелязва в материала.
"Безкарантинната политика може да се отрази добре на Брутният вътрешен продукт, само че би трябвало да се регистрират и дълготрайните проблеми. Негативното въздействие върху здравето на хората и вероятно по-високите разноски за медицина в бъдеще - за възобновяване на изгубената работоспособност ", разяснява Павел Сигал от управата на бизнес сдружението "Опора на Русия ".
Коронавирусът промени съществено битовите привички на хората в целия свят, само че измежду отрицателните експертни прогнози има и изключения, акцентира онлайн изданието "Лента ", изреждайки "плюсове на пандемията ".
Специалисти предвиждат, да вземем за пример, че в Русия ще се увеличи ползата към "алтернативни и в същото време легални способи за припечелване, в това число към фондовия пазар ". Напоследък съветските тържища без друго записват доста нови клиенти, само че множеството пъти автоматизирано - няма действителни планове за покупко-продажби. Сега ситуацията може радикално да се промени - приходите понижават и хората ще търсят по-изгоден метод на вложение, написа електронният вестник.
Всеки пети гражданин на Русия усеща, че не може повече да търпи самоизолирането. Над половината са изтощени от днешното състояние, сочи допитване, поръчано от в. "Известия ".
Хората към този момент възнамеряват по какъв начин да живеят след повдигането на рестриктивните мерки. Но всеки десети ще би трябвало да понижи харчовете, а една трета от запитаните, щом свършат сложните времена, ще гледат да спестят нещо за черни дни. Банкерите чакат броят на депозитите да нарасне още до есента, добавя всекидневникът.
Прогнозирайки трендовете в "посткоронавирусния свят ", американският политолог Параг Хана показва в изявление за "Известия ", че през днешния ден "миграцията е спряла, това е неестествен развой, какъвто не сме виждали преди ".
"Щом рецесията отмине, ще забележим извънредно забавен опит - връщане на наклонността за миграции. Вдигнат ли един път бариерите, голям брой хора ще желаят съгласно мен да изоставен страните, в които епидемията не срещна задоволително противопоставяне и здравната система не се оправи. Мисля, че ще станем очевидци на този опит следващата година и той в действителност ще е впечатляващ ", декларира анализаторът.
Във връзка с "бурните недоволства измежду демократичната общност от суровите санкции за нарушавания на самоизолирането в Русия " онлайн изданието "Взгляд " подлага на критика "наивните показа ", че федерацията се превръщала в "полицейска страна " и "дигитален затвор ".
Руският закон и правоприлагащата процедура в тази сфера са "далеч по-хуманни ", в сравнение с в Европа, употребяваща "наистина драконови ограничения в битката с нарушителите ", твърди електронният вестник.
Испания, да вземем за пример, е въвела четиристепенна система от финансови санкции и "цифрите на вероятните загуби... би трябвало да приковат един испанец към дивана по-здраво от всяка верига ". Френският президент стана първият държавен водач в света, призовал Епъл и Google да смъкват отбраната от персоналните данни на потребителите - естествено за гарантиране на сигурността и контрола върху болестта.
В Канада пък контролът се реализира от конната полиция и санкциите за нарушаване на карантината стигат до 750 000 $ - може и с добавка от шест месеца затвор. А който подложи на риск други хора, е заплашен от още по-сурово наказване - до 1 милион $ санкция и три години отнемане от независимост, споделя "Взгляд ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР