След убедителна победа на президентските избори в Северна Македония, кандидатът

...
След убедителна победа на президентските избори в Северна Македония, кандидатът
Коментари Харесай

Какви са настроенията в РСМ след убедителната победа на ВМРО-ДПМНЕ?

След безапелационна победа на президентските избори в Северна Македония, претендентът на ВМРО-ДПМНЕ ГОрдана Силяносвка-Давкова стана шестият президент оглавил страната. Тя е и първата жена, заемаща значително церемониалния пост, откогато страната получи самостоятелност от някогашна Югославия през 90-те години на предишния век. Консервативната партия реализира триумфи с помощта на националното неодобрение от бавния път към участие в Европейския съюз. ВМПРО-ДПМНЕ също победи и в парламентарните избори с над 43%. Това беше съкрушителна загуба за социалдемократите и Стево Пендаровски, които държаха властта от седем години. Те останаха на второ място в Народното събрание с 15%. Група партии, водена от партията на етническото албанско малцинство ДУИ, е на трето място с близо 17%. Някои жители обаче не са удовлетворени от резултатите на изборите 2 в 1.
Не чакам нищо. Вместо да вървим напред към Европейския съюз, ще се върнем обратно.
Дьосе Станевски, жител на Скопие

В парламентарните избори участваха 17 партии, а право на глас имаха 1,8 милиона души. В новият парламент ВМПРО-ДПМНЕ ще има 59 депутати и по този начин ще са им нужни още 2ма депутати, с цел да бъде формирано държавно управление в 120-членния парламент.
Предстои да забележим по какъв начин и дали Вътрешна македонска революционна организация ще се съгласи да одобри конституционни промени, дали ще интегрира страната в Европа. Чуваме от албанските партии, че те няма да се съгласяват с ръководещите, нито да влизат в коалиция с тях. Вътрешна македонска революционна организация ще имат доста по-голяма власт във всички сфери на обществото. Всички се надяваме, че те са научили скъпи уроци от 2016 година насам.
Симонида Кацарска, политически анализатор

През 2020 година страната се причисли към НАТО, само че България блокира участието на Северна Македония към Европейският Съюз. София упорства за изменение на конституцията на балканската страна, с цел да се признае дребното българско малцинство в нея.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР