След цяло десетилетие борби, най-сетне има шанс споделените пътувания да

...
След цяло десетилетие борби, най-сетне има шанс споделените пътувания да
Коментари Харесай

Най-сетне зелена светлина за Uber и у нас

След цяло десетилетие битки, най-накрая има късмет споделените пътувания да бъдат позволени и у нас. Увереност за това дава планът за изменение и допълнение на Закона за автомобилните транспорти (ЗАП), импортиран от депутатите от „ Демократична България “ Христо Иванов и Атанас Атанасов още втория работен ден на 45-ото Народно заседание.

С този план в Закона за автомобилните транспорти би трябвало да бъдат въведени промени, разграничаващи общоприетите таксита, които човек може да наеме и от улицата, от тези, които могат да се извикат само посредством специфична диспечерска система, мобилно приложение или по различен електронен метод.

Това разграничаване е от изключителна значимост и по тази причина законопроектът категорично позволява опцията таксиметровите коли, които няма да бъдат наемани на пътя, да бъдат с „ неунифициран външен тип “ -

да нямат табелки „ Такси “,

да не са жълти, да не са оборудвани със общоприети таксиметрови апарати, да се " висят " по пиаците и неофициалните стоянки и така нататък С други думи - да не се отличават по никакъв метод от персоналните коли, каквито в действителност са си.

Проектозаконът за изменение и допълнение на ЗАП ще даде опция на доста водачи да правят споделени пътувания против надлежно възнаграждение - отивайки и/или връщайки се от работа, както и в свободното им време. Поради това планът позволява измерването на дистанцията и отчитането на приходите да става посредством GPS и система, обвързвана с приходната организация, сходна на тази, въведена наскоро в Естония.

Предвидено е и доста

облекчение на регистрационния режим

на всички таксиметрови коли - посредством премахването на разрешенията, издавани от общините. Според вносителите е задоволително единствено нормално регистриране в регистъра на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (ИААА), откъдето общините могат да черпят информация за дължимия локален налог. С това се отстранява непотребната административна тежест за превозвачите, както и опцията на общините да контролират силово пазара на таксиметрови услуги и да (пре)разпределят участниците в него. Дейност,  която нерядко се употребява от тях като " бухалка ", за рекетиране на превозвачите.

В същото време, създателите и вносителите на плана категорично акцентират, че общинският налог на такситата се резервира недокоснат.

И нещо извънредно значимо в тази пандемична конюнктура, чийто край даже и най-смелите епидемиолози към момента не се наемат да предскажат: законопроектът вкарва

правилата на електронното ръководство

при регистрацията и инспекцията на такситата.

За задачата всички данни за таксиметровите коли ще могат да бъдат извличани от Националния указател на транспортните средства на Министерство на вътрешните работи, а всички заявки ще могат да се подават по електронен път. Единственото, което би трябвало да се направи за задачата е превозвачите да интегрират вътрешните си системи за ръководство на автопарка с централния указател. С това

наложителното носене на документи се отстранява

а органите на „ Пътна полиция “ и ИААА ще ревизират всичко по електронен път.

Пак за понижаване на административната тежест, в законопроекта се залага и унищожаване на централизираните образования на водачите на таксиметрови коли и замяната им с даването на обучителни материали, които могат да бъдат и във тип на видео уроци. А централизираните изпити ще бъдат сменени от най-прости електронни заявления, посредством които таксиметровите водачи ще се " заклеват тържествено ", че са се срещнали с обучителните материали.

По отношение на техническа редовност и възрастта на таксиметровите коли обаче досегашният рестрикционен режим се резервира. По отношение на психическата валидност и чистото правосъдно минало на водачите - също.

Припомняме, че преди години у нас се правиха таксиметрови транспорти от Uber и Maxim. След сезиране на Комисията за защита на конкуренцията от страна на таксиметрови компании в средата на 2015 година обаче Uber  беше санкционирана с 200 000 лева, а по-късно - с няколко бързи промени в ЗАП -

активността й на процедура бе неразрешена.

Колкото и от Uber да обясняваха, че платформите за споделени пътувания могат да понижат броя на колите в придвижване и надлежно – трафика и количеството изхвърляни в атмосферата газове - това не беше взето под внимание от тогавашното държавно управление на ГЕРБ. Или по-скоро - беше взето, само че единствено по адрес на Uber. Защото другата платформа - Maxim, никой не посмя да я допре даже и с пръст.

 

Белчо Цанев

 

Проф. Симеон Ананиев, ръководител на УС на Клъстер „ Зелен превоз “:

Това е чудесна вест!

Внасянето на законопроект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните транспорти, който да позволи осъществяването на споделени пътувания в България, е чудесна вест. Познавам плана добре, тъй като сме го обсъждали в нашия Клъстер „ Зелен превоз “. Чрез него се дава път на свободната конкуренция, която усъвършенства както таксиметровите услуги, по този начин и положението на околната среда.

Вижте, става дума за компании, които от години работят легално в цяла Европа - съблюдават всички регулации, дават отговор на всички условия, основават работни места, заплащат налози и прочие Това, че преди няколко години в България някой си мутрагеньо, непосредствен на властта, забрани споделените пътувания, опонира освен на европейската процедура, само че и на естествената икономическа и екологична логичност.

Отдавна на всички места има такива платформи - и в цялостен Европейски Съюз, и даже в Русия. И за какво не, откакто всичко е намерено и ясно – поръчваш такси по интернет, плащаш го по интернет и всичко това става в действително време видно в Национална агенция за приходите, няма водачи да ти се вършат на забавни с безконечното „ Нямам дребни “ и прочие

И още нещо – компании като Uber постоянно залагат на най-екологичните коли – електрически и хибридни или в краен случай – малолитражки. Чрез електронната платформа лидерът избира пътя с минимум запушване, тъй че да пътуваш минимум време, а не да висиш в трафика, с цел да ти цъка броячът за престой на избрани секунди.

Всичко това е от огромна изгода за обществото, защото, първо, не усилва трафика и второ, понижава излъчванията нездравословни газове. А номерцата на таксиметровите водачи, известни още от времето на социализма, ги няма в такситата на Uber и останалите компании с електронните платформи за споделени пътувания. Така че аз горещо поздравявам плана на „ Демократична България “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР