След три безизходни и предизвикващи разделение в страната избори, година

...
След три безизходни и предизвикващи разделение в страната избори, година
Коментари Харесай

Новото правителство на Израел вече е обект на критика

След три безизходни и предизвикващи разделяне в страната избори, година и половина на политическа парализа и още три дни отсрочване заради вътрешни политически дрязги в неговата партия "Ликуд ", министър председателят Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и най-сетне дочака клетвата на своето държавно управление в неделя. Кнесетът - Народното събрание на Израел, даде избор на доверие на новата администрация на Нетаняху да постави завършек на 500 дни на бурни политически пристрастености, разяснява Ройтерс.

През уикенда както Нетаняху, по този начин и неговият противник, трансформирал се в сътрудник Бени Ганц, оповестиха своите назначения в новото държавно управление - най-раздутото в израелската история с 36 министри и 16 техни заместници.



Бени Ганц

Миналия месец Нетаняху и Ганц - някогашен шеф на защитата, оповестиха, че ще загърбят разликите си и ще обединят сили, с цел да изведат страната от рецесията с ковид и нейните сурови стопански последствия.

Тяхното провокирало доста разногласия съглашение за делба на властта планува Нетаняху да остане министър председател през първите 18 месеца на държавното управление, след което ще бъде заменен от Ганц за идващите 18 месеца. Техните политически блокове също ще имат по еднакъв брой министерства и взаимно право на несъгласие по множеството основни решения.

Нетаняху показа новото си държавно управление на единството в израелския парламент

Правителството към този момент е обект на рецензии, че е изгубило възприятие за действителност, разкривайки толкоз доста министерски постове във време, когато безработицата доближава 25 % вследствие на пандемията от ковид. Но защото блокът на Нетаняху включва няколко по-малки партии, му остава единствено стеснен брой министерски постове за редовите членове на "Ликуд ".

Един мини протест от ядосани високопоставени членове на "Ликуд " принуди Нетаняху да изиска отсрочване на клетвената гала в четвъртък.

За да успокои своите депутати от по-задните редици Нетаняху сътвори серия от нови министерства със противоречиви отговорности, като да вземем за пример развиване на общините, проблемите на заселниците и висшето обучение и водните запаси, както и министър за връзките сред Народното събрание и държавното управление. Всяко министерство значи да се заплаща за водачи, личен състав и офиси.

Яир Лапид - новият водач на опозицията, сподели, че тези измами са довели до загуба на доверие от израелското общество. "Коронавирусът е опрощение за една корумпирана партия за сметка на данъкоплатеца. След всички празни приказки за едно "правителство на изключителното състояние ", образуваното през днешния ден държавно управление е най-раздутото и най-прахосническото в историята на страната ", сподели той.



Яир Лапид

Споразумението към този момент стана причина за преустановяване на съюза на Ганц с Лапид, откакто той се отхвърли от основното заричане по време на акцията си да не влиза в държавно управление, ръководено от Нетаняху, против който са предявени обвинявания в корупция и му следва да застане пред съда след седмица. Подложеното на щателни разбори съдружно съглашение можа да влезе в действие едвам откакто Върховният съд на страната се произнесе, че няма правни учредения то да бъде блокирано.

Битката сред Ганц и Нетаняху докара до невъзможност в три остро оспорвани предизборни акции през предходната година. След последния избор през март, Ганц изглеждаше, че си е обезпечил задоволително поддръжка да прокара закон, който би забранил на обвинявания Нетаняху да остане на премиерския пост. Но Ганц изненадващо се изметна и се съгласи да влезе в партньорство със върлия си противник. Той подцени рецензиите с аргумента, че влизането в съюз с Нетаняху е единственият път за страната да излезе от продължителната невъзможност, и да бъдат предотвратени четвърти по ред скъпи парламентарни избори за малко повече от година.

В речта си пред Народното събрание Нетаняху призна, че е трябвало да бъдат направени взаимни отстъпки, тъй като нови избори биха били доста по-опустошителни. "Обществото желае държавно управление на единството и това получава то през днешния ден. Ние избрахме да служим дружно на страната ", сподели той.

Ганц ще стартира като министър на защитата, а неговият партиен сътрудник и също някогашен шеф на защитата Габи Ашкенази ще бъде външен министър. Първият заместител на Нетаняху в "Ликуд ", досегашният външен министър Израел Кац, ще стане финансов министър. Ярив Левин - може би най-близкият съдружник на Нетаняху, ще стане ръководител на Народното събрание.

Коалицията ще включва също и две ултраортодоксални еврейски партии и няколко обособени депутати изменници. То получи избор на доверие със 73 гласа против 46, като един народен представител в 120-членния Кнесет пропусна гласуването.

Стрелите на критиците са ориентирани най-много към новосъздадения пост различен министър председател. Първоначално той ще се заема от Ганц и би могъл да разреши на Нетаняху да остане на управителен пост даже и след размяната и по време на процеса за корупция против него и на възможния апелативен развой. Съществуват и дълбоки подозрения дали Нетаняху ще съблюдава обещанието по своята част от договорката и ще отстъпи премиерския пост на Ганц, когато му пристигна времето.

Новият израелски кабинет разгласява съдружната си стратегия

Новият пост се чака да разполага с всички атрибути на министър-председател, в това число резиденция и, което е от основно значение за Нетаняху, имунитет от закона, който изисква държавни чиновници, които не са на позицията министър председател, автоматизирано да подават оставка, в случай че бъдат упрекнати в закононарушение.

Израелският Върховен съд даде зелена светлина за нов кабинет на Бенямин Нетаняху

В речта си във връзка вота на доверие в Кнесета Нетаняху също по този начин даде обещание да задейства противоречивите си проекти за анексиране на части от Западния бряг. Неговата националистическа електорална база с неспокойствие чака анексирането преди президентските избори в Съединени американски щати през ноември - след които Тръмп може да бъде заменен от Байдън, който сподели, че е срещу едностранното анексиране. Коалиционното съглашение му разрешава да излезе с предложение по въпроса още на 1 юли.

"Дошло е времето за всеки, който има вяра в справедливостта на нашите права върху земята на Израел, да се включи в придвижването, управлявано от мен, с цел да изпълним този исторически развой дружно ", сподели Нетаняху.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР