След Световното в Катар започна едно непрестанно сравняване на Меси

...
След Световното в Катар започна едно непрестанно сравняване на Меси
Коментари Харесай

Вярно ли е, че Пеле е спрял гражданската война в Нигерия?

След Световното в Катар стартира едно непрекъснато сравняване на Меси с Пеле. Няма да ви убеждаваме кой е по-велик от двамата футболисти. Само ще ви кажем, че Пеле е толкоз популярен, че от няколко десетилетия към него се носи легенда за способността му да спре боен спор.

През 1967 година в Нигерия избухва революция сред федералното държавно управление и отделилата се република Биафра. Противоречията се криели в последствията от колониалното минало - никой не взел поради етническите, религиозните и езиковите разлики на големите националности и племена. Хуманитарна обсада, апетит, тотална агитация, бежанци, интервенция в Червения кръст и геноцид - това било всичко. Според разнообразни оценки повече от един милион души са починали в Нигерия за три години след борби, апетит и етническо пречистване.

На този декор през януари 1969 година Сантос по време на обиколка на Африка идва в Нигерия за показателен мач. Нигерийската футболна асоциация платила 11 000 паунда за мача против локалния тим, резултатът - 2:2, Пеле отбелязва дубъл. На идващия ден бразилците отлитат, а паралелно с това нигерийският Бенин Сити търсел пари, с цел да предложения още веднъж звездите.

Първоначално Сантос отказали 6 хиляди паунда, само че по-късно въпреки всичко се съгласили и се върнали на 4 февруари (6 хиляди паунда в тези дни въобще не са дребни пари - да вземем за пример построяването на стадиона, където се провел мачът, коствал на провинцията 70 хиляди паунда). Домакините изгубили с 2:1, Пеле този път не вкарал, макар че журналистът от Nigerian Observer написал в коментара си за мача, че основната звезда на бразилците грациозно се разправила с водачите на Нигерия.

Според легендата главното изискване на мачовете е преустановяване на огъня за няколко дни - по този начин че бразилските футболисти да са в сигурност.

Истинско ли е? Може ли Пеле да спре войната?

Пеле не помни добре детайлностите (говори за един мач, макар че е изиграл два) и постоянно бърка датите.

1. През 1977 година в предговора към автобиографията си My Life and a Beautiful Game Пеле приказва за примирието по време на гражданската война. Но към този момент в тринадесетата глава на книгата Пеле написа за 1967 година - той показва, че тогава за първи път е посетил Лагос.



Според Пеле в края на май 1967 година мениджърите организирали двумесечна обиколка в Африка и Европа, само че на тези дати е оповестена готовност в някои щати на Нигерия и войските са били придвижени към река Нигер, с цел да блокират Биафра. В началото на юли стартират първите продължителни борби, някои градове даже били подложени на въздушни бомбардировки. Но Пеле не се стопира на играта в такива необикновени условия, а приказва за маркираните голове и възхищението на африканците.

2. Официалният уебсайт на Сантос приказва за мача в Бенин Сити на границата със сепаратисткия район Биафра. Бразилците вярно показват резултата и датата на мача, само че не дават нови доказателства за прекъсването на военните дейности поради футбола, а единствено се базират на публикацията в списание Placar, оповестена на 50-ия рожден ден на Пеле през 1990 година Публицистът Мишел Лорънс в резюме посвещава няколко фрази на спора (стр. 10): „ Нигерия, която беше във война с Република Биафра, също искаше да види Сантос. Страните се споразумяха за краткотрайно помирение, тъй че нигерийците да могат да играят с Пеле ".

3. През последните 11 години Пеле два пъти си спомня за гражданската война в Нигерия. През 2011 година CNN пусна изявление, в което Пеле визира събитията от 1969 година, макар че 1967 година е упомената в диалога:

" Пеле: Горд съм, че спряхме войната! Хората бяха луди по футбола и прекъснаха спора, с цел да видят по какъв начин играе Сантос в Африка.

Водещата Анна Корен: Да, вие говорите за 1967 година, когато примирието... В Нигерия е оповестено 48-часово помирение, тъй че воюващите страни да могат да ви гледат по какъв начин играете в Лагос. Беше просто феноменално ".

През 2020 година Пеле разгласява серия от туитове, в които още веднъж си приписва мироопазването в Нигерия. Той написа, че постоянно е употребявал гения си за положителното на любовта и мира и едно от главните дейности в живота му е паузата във войната от 1969 година Този път кралят разкри, че е поканен на другарски мач в Бенин Сити, а по-късно датата влезе в историята като деня, в който Сантос спря войната.

Изследователите не са разкрили доказателства за помирение

Блогърът Olaojo Ayegbayo не намерил доказателства за помирение. За изследването си той се обърнал към архивите на два основни вестника - Nigerian Daily Times (Лагос) и Nigerian Observer (Бенин Сити). През 1969 година изявленията не оповестяват за сполучливи договаряния сред конфликтните страни, макар че интензивно отразяват всяка стъпка на Сантос, заради което се класифицират като благонадежден източник.

Хосе Пауло Флоренцано, член на консултативния съвет на Бразилския футболен референтен център (CRFB) на футболния музей в Сао Пауло, удостовери информацията на Айгбайо. Той разгласява огромно изследване с историческия и боен подтекст на пътуването на Санто през Нигерия.

Преди мача в Бенин Сити един от бразилските публицисти акцентира, че животът в града е спрял поради мача, само че няма дума за примирие. Според кореспондента на The New York Times при започване на 1969 година сепаратистите не съставляват опасност за Бенин Сити и Лагос, а главният спор се разпростира на 130 километра от стадиона. Частта от Нигерия, където играел Сантос, се считала за безвредна, локалните управляващи възнамерявали последната атака, тъй че нямало въпрос за прекъсване на войната.



Вярно, още през 1974 година се появява информация от самия Пеле, че той играе освен в Лагос, само че и в Биафра. Тогава за първи път е необятно публикувана историята за спиране на гражданската война (въпреки че концепцията за такова спиране е в несъгласие с политиката на Нигерия, която възнамерявала дефинитивно да победи бунтовниците).

Флоренцано има вяра, че Пеле съзнателно е пуснал слух

или даже е объркал всичко години по-късно. За да го потвърди, Хосе уточни като образец спора сред Конго-Бразавил и Конго-Киншаса, когато републиките стопираха дипломатическите връзки и речната връзка на границата беше прекратена.

Всъщност страните не се биеха, а единствено се сблъскаха, само че поради Сантос краткотрайно възобновиха навигацията - с цел да могат бразилците да стигнат от една столица до друга.

Може би десетилетия по-късно Пеле има в главата си няколко истории, завършени в една - и такива лепкави мемоари към този момент не могат да бъдат разграничени от истината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР