След срещи с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и с

...
След срещи с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и с
Коментари Харесай

Радев смята, че с българско оръжие се убиват българи в Украйна

След срещи с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и с канцлера Олаф Шолц българскиятт президент Румен Радев съобщи в Берлин пред публицисти, че се е противопоставил на износа на българско оръжие за Украйна. 

„ Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решенията на НАТО във връзка с Украйна. Но там няма императив за даване на оръжие “, акцентира той. По думите му страната ни не би трябвало да позволява „ користните апели на някои наши политици да предоставим безусловно оръжие за Украйна да се опаковат като някакъв честен дълг на България “. „ Нека не забравяме, ще припомня още един път, ние имаме голяма историческа диаспора. Тя е ситуирана тъкмо в зоната на спора. Аз не желая с българско оръжие по един или различен метод да се убиват българи. Това е неприемливо “, акцентира още Румен Радев.

Според президента всички значими позиции на България в границите на дневния ред на Европейски Съюз срещат схващане от Германия. Той уточни, че е належащо търсене на общи, най-изгодни за двете страни решения предвид на спрените доставки на природен газ от Русия. По думите на президента, с цел да се реализира действителна и устойчива диверсификация в доставките на природен газ, ще бъде нужно време и старания за създаване на нужната инфраструктура, както и сключването на нови контракти. Румен Радев съобщи, че Германия схваща и поддържа настояването на България за даване на дерогацията във връзка с вноса на съветски нефт.

Без отстъпки за районен съд Македония 

Аргументираната българска позиция във връзка с Република Северна Македония също среща схващане, стана ясно от думите на президента Румен Радев. Той акцентира също по този начин, че не трябва да се позволява в границите на европейските институции да набира мощ наклонността националната ни позиция по тематиката да става пленник на спора в Украйна. „ Удивително е по какъв начин Европа, която се трансформира в образец за останалия свят във връзка с демокрацията и човешките права, на приемливост и устойчивост към езика на омразата, е подготвена да загърби тези свои правила и полезности “, уточни президентът и предизвести, че легитимацията на идеологеми от някогашна Югославия и комунистическия интернационал ще има дълготрайни неподходящи последствия за Европейския съюз. „ Като виновен член на Европейски Съюз България би трябвало да интегрира сътрудници, а не проблеми в съюза “, сподели още президентът.

Търговия за 10 милиарда евро

Двустранният стокообмен от съвсем 10 милиарда евро и над 5000-те немски компании в България са отчетливи знаци за значимостта на българо-германското икономическо съдействие, уточни Румен Радев по време на Германско-българския стопански конгрес, който се състоя в Дома на немската промишленост в Берлин. Държавният глава акцентира, че страната ни има упоритостта да развива икономическите си връзки с Германия в сфери с все по-висока добавена стойност. Като перспективни области Румен Радев открои машиностроенето и автомобилостроенето, електрониката, високите технологии. Представителите на немския бизнес показаха от своя страна, че са вложили над 3 милиарда евро в България и до момента са разкрити съвсем 60 000 работни места.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР