След срещата на външните министри на Сирия и Турция в

...
След срещата на външните министри на Сирия и Турция в
Коментари Харесай

Москва: Работим по подобряване на отношенията между Сирия и Турция

След срещата на външните министри на Сирия и Турция в Москва ще бъде направена пътна карта за нормализиране на връзките сред тях.


Външните министри на Турция и Сирия организираха първата си публична среща от началото на сирийската революция преди повече от десетилетие.

В диалозите в съветската столица участваха и висшите дипломати на Русия и Иран, съобщи Агенция Франс Прес.

Министрите се споразумяха да възложат на своите заместници да изготвят " " пътна карта " за развиване на връзките сред Турция и Сирия " в съгласуваност с министрите на защитата и службите за сигурност на четирите страни, се споделя в изказване на Москва.

" Министрите означиха позитивната и градивна атмосфера на обмена на отзиви и се договориха да продължат контактите на високо ниво ", добави съветското външно министерство.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че по-късно предложенията могат да бъдат показани на водачите на Иран, Русия, Сирия и Турция.

" Нашата задача е да определим общите насоки за по-нататъшен прогрес ", съобщи Лавров на срещата.

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан съобщи, че Техеран приветства започването на договарянията сред Сирия и Турция.

" Дълбоко имаме вяра, че тези две страни могат да оставят предишното зад тила си и като гледат към бъдещето, да разрешат двустранните си проблеми посредством разговор и задълбочаване на съдействието, учредено на добросъседството ", сподели той.

Той уточни " процеса на преход в международния ред " и " упадъка на американската мощност ".

През април Москва беше хазаин и на четиристранни диалози с присъединяване на министрите на защитата на страните.

Турция поддържа ранните старания на бунтовниците за събаряне на сирийския президент Башар Асад, като резервира военното си наличие в северните елементи на разкъсваната от война страна, които провокират гнева на Дамаск.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се сдобри с някогашните си противници в района и в този момент се пробва да провежда президентска среща на върха с Асад.

Посредничеството на Кремъл би дало на президента Владимир Путин дипломатическо въздействие, защото Русия е изолирана в интернационален проект.

Дамаск е правилен съдружник на Москва, която се намеси в гражданската война през 2015 година, нанасяйки въздушни удари в поддръжка на борещите се държавни сили. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР