След (спечелил убедително втори мандат с двойно по-голям резултат от

...
След (спечелил убедително втори мандат с двойно по-голям резултат от
Коментари Харесай

Правителство до Коледа: всички искат кабинет бързо, но преговорите ще са сложни

След (спечелил безапелационно втори мандат с двойно по-голям резултат от проф. Анастас Герджиков, само че при рекордно ниска изборна активност) се чака, че най-малко процесът за сформиране на държавно управление ще бъде по-лесен. От президента зависи по кое време ще връчи първия мандат , който би трябвало да бъде получен от номинирания за министър председател от най-голямата парламентарна група, след което тя има седем дни за предлагането на кабинет. Преди това Радев може да даде нужното време за консултациите сред партиите, които към този момент започнаха срещи за сливане в коалиция.

След четири пъти избори тази година (два от които предварителни парламентарни и един балотаж) всички желаят постоянно държавно управление по-бързо ( " новият парламент няма право на неточност и отсрочване ", съобщи и Радев незабавно след победата), само че договарянията ще са комплицирани. Част от прогнозите са, че въпреки всичко партиите могат да съумеят да се спогодят и да има кабинет преди Коледа.

Тази седмица (от вторник) стартират работните срещи по тематики (общо 18) за бъдещото ръководство и до дни се чака президентът да свика първото съвещание на 47-ото Народно заседание.

След диалозите сред водачите на спечелилата " Продължаваме промяната " с Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " се разбра, че договарянията ще минат през политики, следва разискване на номинации за министри и би трябвало да завършат с сключване на съдружно съглашение (четирите обединения имат общо 134 депутати). Дали то ще е едно или ще има паралелни с политическите сили, всички огромни тематики ли ще са в него и всеки от сътрудниците ли ще избере да влезе с министри и други постове или единствено ще поддържа кабинета ще се обяснява в идващите дни.

Въпреки сериозните точки за някои промени и комплицирани тематики сред другите партии е допустимо те да реализират взаимни отстъпки бързо в опит да покажат резултати пред гласоподавателите си. За Българска социалистическа партия и " Демократична България " процесът на договарянията ще е подвластен и от вътрешните процеси - водачите им са в оставка и разискват промени след резултатите от парламентарните избори.

Бившите ръководещи ГЕРБ (лидерът им Бойко Борисов към този момент резервира мълчание) оповестиха в неделя вечер (21 ноември), че ще бъдат " мощна и градивна съпротива ". Извън въздействие върху властта към този момент наподобява остават и Движение за права и свободи. Но и двете партии надали ще обезпечат комфорт на опитващите се да сформират държавно управление, в това число поради поръчките, които дадоха в акцията. Движение за права и свободи този път не може да каже, че е осигурила победа на Радев, а профилът на гласоподавателите му демонстрира, че.

Най-важното от деня след балотажа -
Гласуването в Турция -

Другият нов политически състезател " Възраждане " сподели с първите изказвания, че ще се опита да се държи като антисистемен състезател (срещу всички).

Какво следва (срокове и действия)

Тази седмица - най-късно в сряда (24 ноември), ЦИК би трябвало да разгласи и формалните резултати от балотажа за президент, само че вторият мандат на Румен Радев стартира чак на 22 януари 2022 година

Преди това обаче президента има значими задания и в този мандат. До дни той ще свика Народното събрание, след което без да има краен период - би трябвало да организира съвещания с парламентарните сили и да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление.

Ако и трите опита за постоянен кабинет са несполучливи, този път президентът не може да разпусне 47-ия парламент преди началото на втория му мандат, т.е. до 22 януари 2022г., само че би трябвало да назначи нов длъжностен кабинет.

В нощта на втория тур, Асен Василев от " Продължаваме промяната " съобщи, че те работят за четиригодишен мандат, само че прогнозите за устойчивостта на обединението ще зависят от договарянията и политиките, които договарят.

Ново политическо риалити - договаряния за коалиция по тематики онлайн

Във вторник (23 ноември) се чака да стартират срещите сред специалисти на " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " за целите в програмата на бъдещото ръководство. В тях ще вземат участие и депутати.

Работните групи са по - енергетика, стопанска система, превоз, правораздаване, опазване на здравето, обучение, електронно държавно управление, земеделие, вътрешна сигурност, екология, районно развиване, просвета, труд и обществени грижи, туризъм, национална сигурност, спорт, финанси и интернационалните връзки.

Срещите ще се излъчат онлайн онлайн (очаква се редом да вървят по няколко срещи) и е планувано да приключат до края на седмицата.

Бъдещият народен представител от " Продължаваме промяната " Лена Бориславова разяснява в неделя в изборното студио на " Дневник ", че има вяра, че имат повече общо с другите партии и ще съумеят да реализират съгласие.

Трябва да дадем толкоз време на тези договаряния, колкото е небходимо. Нашата действителност е че би трябвало да се случи по-бързо. Хората в преговрния екип са "практици по душа " и би трябвало да се оправят с положителни темпове, нужни на българското общество.
Лена Бориславова,
"Продължаваме смяната "

Засега единствено Българска социалистическа партия е оповестила ясно две червени линии - че България не би трябвало да дава поддръжка за присъединението на Северна Македония към Европейския съюз, в случай че това е за сметка на националния интерес и българската история, и че не би трябвало да се поддържа Истанбулската спогодба и въвеждането на така наречен " джендър идеология " (за което водачът Корнелия Нинова втвърдява позицията си). Приоритетите, за които левицата ще упорства, са обществени политики, промени в опазването на здравето и образованието.

" Демократична България " и " ИТН " не са коментирали тематиките, по които няма да вършат отстъпки.

Номинациите на министри след политиките

След серията срещи ще се разбере по какъв начин ще продължат диалозите, а най-после съгласно разнообразни партийни водачи ще се разисква и персоналния състав на държавното управление.

Кандидатът за министър председател на " Продължаваме промяната " е Кирил Петков, за финансов министър - Асен Василев , като и двамата настояват, че не е непременно и няма да е спънка за съглашение. По-вероятно е обаче те да заемат тези позиции в препоръчаното държавно управление.
 Асен Василев и Кирил Петков в нощта, в която завоюваха изборите
© Лили Тоушек

Асен Василев и Кирил Петков в нощта, в която завоюваха изборите

Другите най-често споменавани имена са за външен министър - Даниел Лорер, за учебен - акад. Николай Денков (който е и в служебния кабинет), а за транспортен - притежателят на " Еконт " Николай Събев (той стана народен представител от " Продължаваме промяната " и Петков го е давал като подобен пример). Единият от водачите на победилата групировка до момента е давал за образец, че е обикновено " Демократична България " да получи водеща роля в правосъдната система и промяна, само че дали това ще бъде през министър(и) и дали те ще желаят постове няма формален коментар.

В понеделник заран, Борислав Сандов от " Зелено придвижване " (част от " Демократична България " ) коментнира в тв изявление, че тяхната групировка може да обезпечи поддръжка при съставянето на постоянен кабинет, само че да не взе участие в него със свои министри и че това също е било обсъждано в обединението. Реаккции от " Да, България " и ДСБ към този момент няма.

За Българска социалистическа партия се разисква общественото министерство.

Засега Петков и Василев отхвърлят всички въпроси за номинации и споделят единствено, че търсят " А-отбора " от хора за кабинет (термин, известен от бизнеса - за така наречен A-people - да наемаш най-хубавите в дадена сфера, даже и изключително когато са по-добри от теб).

Първи задания пред новия парламент

На първото съвещание на 47-ия парламент (през тази или идната седмица), забавен тест за евентуалните сътрудници ще бъде изборът на управлението му.

Няма удостоверение дали първата мощ " Продължаваме промяната " ще предложи претендент за ръководител на Народното събрание (преди време пред " Дневник " Петков сподели, че имат подобаваща кандидатура) или ще даде поста на някой от съдружните сътрудници - съгласно определени за депутати да вземем за пример на " ИТН " с претендент Ива Митева, ръководител на 45-ия и 46-ия парламент.

Една от незабавните задания пред новите народни представители е да одобряват бюджет за 2022 година, само че не е известно дали ще работят по вид, препоръчан от служебния кабинет, или ще чакат съставянето на постоянно държавно управление.

В това Народно заседание се чака Румен Радев да показа плана си за промени в Конституцията, който по негови думи включва правосъдна промяна и разширение на гражданските права. Но тематиката надали ще влезе през тази година и ще зависи и от обсажданите и контрактувани промени за правосъдната система.

Ролята на президента за новото ръководство

Според Конституцията след съвещания с парламентарните групи, за които няма период, президентът Румен Радев разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група - " Продължаваме промяната ", да сформира държавно управление. Няма период, в който президентът би трябвало да връчи първия мандат. Очаква се той да остави задоволително време за договаряния сред бъдещите сътрудници, като има догатки, че може да няма постоянно държавно управление и до края на годината. Румен Радев към този момент разгласи, че чака " реформаторско, антикорупционно и обществено държавно управление " от така наречен партии на смяната.

Новият парламент няма право на неточност и отсрочване, тъй като хората няма да простят. За всеки от тези партии, който пренебрегне това, ще бъде самоубийство. Ще бъде отречено от хората, в случай че партиите тръгнат против волята на народа.
Румен Радев,
след успеха на балотажа

" Очакванията са, че би трябвало да се види отчетливо политическо болшинство, което да предприеме незабавни промени в правосъдната система, да не допусне обществена и икономическа рецесия през зимните месеци, да обезпечи нуждаещите се, да вземе отлагани решения. Борбата с пандемията остава предпочитана задача. Новото държавно управление не би трябвало да отстъпва от националните позиции изключително когато залогът е за българската еднаквост и история и правата на нашите сънародници зад граница ", сподели още в нощта след балотажа Румен Радев.

След като бъде връчен, срокът за осъществяването на първия мандат е седем дни. Ако претендентът за министър председател предложи държавно управление, то би трябвало да бъде определено от Народното събрание.

Ако мандатът бъде върнат несбъднат, възможностите за държавно управление са дребни. Вторият мандат отива при втората политическа мощ - ГЕРБ-СДС, която наподобява в изолираност и може да получи единствено поддръжката на Движение за права и свободи. Няма период за връчването на втория мандат, само че претендентът за министър председател също има седем дни или да предложи състав на държавно управление, или да върне мандата несбъднат.

Ако и вторият мандат е несполучлив, президентът избира на коя групировка да връчи последния мандат. На предходните два вота Румен Радев го даде на третата политическа мощ - " Българска социалистическа партия за България ". Срокът за връчването е седем дни след връщането на втория, а определената парламентарна група би трябвало да уточни претендент за министър-председател, като съгласно решение на Конституционния съд период за това няма. Единственото условие е, че един път посочен, той има седем дни, с цел да предложи кабинет.

Нови изключителни избори могат да бъдат планувани с разпускането на Народното събрание, което е допустимо след 22 януари , когато стартира новият президентски мандат.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР