След скандала с въпроса за професията на пожарникаря на националното

...
След скандала с въпроса за професията на пожарникаря на националното
Коментари Харесай

Скандал с националните изпити: Защо авторът на Талисманът взриви мрежите

След абсурда с въпроса за специалността на пожарникаря на националното външно оценяване в 4. клас, отвращение провокира и разказът „ Талисманът “, на който седмокласниците трябваше да създадат обстоен преразказ на националния изпит.

А реакциите в обществените мрежи са ясна картинка на разделянето, което царува в обществото ни.

Още през вчерашния ден МОН разгласи, че текстът е писан особено за банката, от която се избират материали за изпитнте разновидности, а създателят е нееднократен притежател на национални призове за прозаичност и е издал 7 сборника.

Разказът му " Талисманът " е за осмокласник, който свири на гайда. Учителят му в Музикалното учебно заведение провежда благотворителен концерт за болната Зорница, а основният воин й подарява своето богатство - парче обсидиан. На финала момичето оздравява.

Социалните мрежи обаче закипяха поради позициите, които Красимир Бачков декларира в своя Facebook профил. Първият му коментар след разгласяването на творбата е: „ Днес на матурите по БЕЛ се падна мой роман. За разлика от писателите, храненици на Сорос, които постоянно са в прожекторите и новините, аз получих своето самопризнание “, написа " Марица ".

Преглед на постовете с по-стара дата обрисува профила на създателя като съперник на системата и очевиден последовател на избрана политическа партия, който насочва апел за овакантяване на НАТО и „ ЕвроГейския съюз “. Твърди също, че „ пръскат токсини от небето, с цел да провокират болести у хората и разследване на това, да афишират пандемии, ограничавания и забрани “. С правописни неточности приказва за „ подправени пандемии “, „ принудително инжектиране с токсини “, " лапите на СЗО ", „ изкуствено натрапен апетит, безработица “. 

Красимир Бачков има висше педагогическо обучение и сега преподава по изобразително изкуство във варненско учебно заведение.

„ МОН, вие естествени ли сте да дадете на децата тази нелепост на матурите? Проверявайте си създателите! Ние се борим против пропагндата, а вие публично я легитимирате!!!! “, обърна се задочно към съставителите на изпитния формат Георги Богданов от Национална мрежа на децата, която сплотява стотици цивилен организации и съидейници, работещи с и за деца и фамилии в цялата страна.

Други мнения в обществените мрежи оспорват и художествената стойност на описа, за който самият създател твърди, че е бил редактиран, преди да влезе в изпитния вид. В профила му е оповестен оригиналът, чието заглавие е " Обсидиан ". В него има повече елементи за фамилията на основния воин, учителят е Чефо вместо Стефанов, братът на момчето - " сладостен шошо ", описанията са по-богати, срещата с болното момиче се случва в дома му вместо пред читалището. Оказва се също, че откакто е получило талисмана, фамилията е съумяло да събере парите за нужната интервенция. Има и малко продължение след финалната имитация на оздравялото момиче -  основният воин вади гайдата и се пробва посредством нея да изрази цялата си любов и наслада.

Ето и още един коментар от блогъра Мама Нинджа: " По тематиката за описа “Талисман ” най-важното, на което би трябвало да обърнем внимание не е от коя партия е създателят, нито даже дали разказът е литература или фейсбук пост. В последна сметка децата ги изпитват на “преразказ ”. Спокойно можеше да им дадат и един футболен коментар да преразкажат или даже виц и отново щяха да оценят качествата на един седмокласник да направи преразказ на “неизучавана творба ”.

В този роман обаче става ясно нещо друго и точно то е тревожното, тъй като е симптоматично за обществото ни.И знаете ли какво си помислих, до момента в който го четох. Помислих си по какъв начин цялото ни общество е приело ролята на нещастно, болно дете, което все чака знамение, с цел да се изправи.

Ще ви кажа една загадка.Никой няма да ни даде амулет, а в случай че някой твърди, че ще ви даде, лъже ви. Няма чудеса.Има воля, работа, съвест, непримиримост, гражданско схващане, емпатия, честност, закони (и спазването им), има медицина, просвета, обучение, просвета, има взаимно почитание и положително образование.Това са чудесата, които изправят децата на крайници. Които изправят обществото на крайници ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР