След шест години процедури и съгласувания проектът на Марио Захариев

...
След шест години процедури и съгласувания проектът на Марио Захариев
Коментари Харесай

Новата кула на софийския център

След шест години процедури и съгласувания планът на Марио Захариев от " Феърплей " за нова офис постройка на мястото на бившето чешко посолство към този момент е в ход.
До паметника " Левски " ще се издигне градеж от две елементи - 6 етажа към булеварда и 14 във вътрешността до височината на прилежащата постройка на Националния статистически институт.
Бъдещата постройка е проектирана по този начин, че функционалностите й да може да бъдат променяни съгласно потребностите на времето - от офиси в жилища, хотел или друго.

Висока, нова, в топ център. Това са ограниченията на бъдещата офис постройка до паметника " Левски " в София, тъкмо против хотел " Хаят ". Проектът на " Феърплей интернешънъл " се чакаше от години, откакто компанията на Марио Захариев купи бившето чешко посолство през 2015 година Сега остарялата постройка е съвсем съборена и ще се поставят основите на новия обект. Той ще е с две тела - класическо шестетажно към бул. " Янко Сакъзов ", и вътрешно от 14 етаж, високо тъкмо колкото централата на Национален статистически институт в съседство.

Имот, който разрешава да се построят 17 хиляди кв. метра е изключителна необичайност в идеалния център. Затова и изборът на вложителя да направи на него офиси на фона на засиленото търсене на жилища е леко неочакван. Но обяснението е разумно - " Феърплей " към този момент има опит с бизнес здания, в топ центъра има недостиг на модерни офис здания, след 2-3 години пазарът ще е различен, а за по-далечно бъдеще планът разрешава гъвкави промени. Засега не се фиксира период за довеждане докрай, нито сума за създаване, само че тя очевидно ще е от порядъка на десетки милиони евро. Строителството ще бъде финансирано със лични и заемни средства.

Представители на вложителя разказват постройката като зелена, елегантна и устойчива. Дали оценката на жителите на София и бъдещите наематели за новия висок централен воин в региона на паметника " Левски " ще е същата, ще разберем в околните 2-3 години.

" Дългогодишен опит опит на компанията демонстрира, че не трябва да следваш вълната, а да я изпреварваш "
Олга Стоичкова, " Феърплей Интернешънъл " Шест години по-рано
През лятото на 2015 година теренът от 3.5 декара и остарялата постройка бяха препоръчани на търг от чешката страна. На финала наддаваха три участника - " Феърплей ", " Лидл " и компания на създателя на куриерската " Спиди " Валери Мектупчиян. С цена от 5.8 млн. евро завоюва сдружението на Марио Захариев. Месеци по-късно.
Капитал - брой 42
Започва мудна административна процедура. Шест години по-късно, след голям брой диспути в общинския съвет и куп съгласувания и разрешителни, през юни вложителят получи позволение за градеж.

" Повече от три години продължиха процедурите по съгласуването на подробния организационен проект, издаването на виза за планиране, съгласуването на плановата документи. На този стадий " Феърплей " имат позволение за градеж, утвърден абстрактен план, втората част е механически план, какъвто има за този стадий ", обобщава пътя архитектът на постройката Димитър Паскалев от " Архитектоника студио ", който е създател и на офискулите на " Софарма " и " Литекс ".

Днес събарянето е съвсем завършило. Предстои да бъдат изработен изкопът. За тези действия е определена компания " Кода ". Укрепването му ще бъде предоставено на строителното сдружение " Полимеринжект ". Главният реализатор към момента не е избран, тече развой по избора му.
Защо офиси
" В централния бизнес регион предлагането на модерни офис площи е нулево, най-новите здания са на повече от 10 години. Като мащаб, модерни технологии и локация ние нямаме конкуренция ", споделя Олга Стоичкова, асет управител на офис постройките на " Феърплей интернешънъл ". Като прибавя, че дълготраен опит на компанията сочи, че не трябва да следваш вълната, а да я изпреварваш. " Строителството е един от главните източници на въглеродни излъчвания. Съвременното схващане за резистентност на постройките допуска те да бъдат мъдро проектирани, тъй че функционалностите им да може да се трансформират, без да се постановат големи вложения за това ", споделя тя.

Затова и постройката ще е със статут заменено предопределение. Проектирана е по този начин, че да може да бъде трансформирана в жилищна, комерсиална или хотелска. Тези варианти са били оценени още на стадий планиране, само че концепцията за офиси е победила.

" Инвеститорите търсеха баланс сред модерната архитектура и класиката "
арх. Димитър Паскалев, " Архитектоника Студио " Четено Коментирано Препоръчвано 1 Как да... 2 Политика 3 Коронавирус 1 Коронавирус 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Как да... 2 Коронавирус 3 Свят Мерките на постройката
" Новата постройка ще е формирана от две тела - по-ниско с фасада към бул. " Янко Сакъзов ", което ще е колкото околното застрояване. Второто ще е изтеглено навътре в имота. Височината му ще кореспондира със постройката на Националния статистически институт в съседство, която е също толкоз висока ", разказва създателят от " Архитектоника студио ".

Общата позволена РЗП на плана е близо 23 хиляди кв.м, от които 17 хиляди надземни и над 5 хиляди кв.м подземен. Ниското тяло ще е 6 етажа, а високото - евентуално 14 етажа, или 50 метра.

Входът ще е сред двете тела откъм дребната уличка " Панайот Волов ". Оттам ще се влиза и до под земята паркинг на два етажа със 154 паркоместа, от които 23 за електрически автомобили. Ще има и 135 места за колела.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР