След решението на Финландия и Швеция да влязат в алиансаПактът

...
След решението на Финландия и Швеция да влязат в алиансаПактът
Коментари Харесай

Путин: САЩ агресивно разширяват НАТО

След решението на Финландия и Швеция да влязат в алианса
Пактът опитвал да управлява интернационалните въпроси

Москва ще даде ответна реакция

Приемането на Финландия и Швеция в НАТО не съставлява непосредствена опасност за Русия. Но в случай че пактът стартира да укрепва военната инфраструктура в тези страни, това абсолютно ще провокира реакция от страна на Русия. Това съобщи през вчерашния ден съветският президент Владимир Путин, който също така упрекна Съединени американски щати, че “агресивно” употребяват разширението на НАТО, с цел да влошат така и така сложната обстановка с световната сигурност.

Коментара си Путин направи на среща на върха в Москва на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС), от чието сключване се навършват 30 години. В ОДКС членуват шест страни - Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан.

Думите си Путин насочи във връзка решението от късно в неделя на ръководещите в Швеция социалдемократи да поддържат участието на страната в НАТО, което проправи пътя към формалното кандидатстване за приемане в пакта.

Малко преди този момент, също в неделя, и Финландия заяви, че е взето решение страната за кандидатства за участие в алианса. До историческата смяна в позициите на двете северни страни, спазвали дълготраен неутралитет, се стигна след съветската инвазия в Украйна.

“Що се отнася до разширението (на НАТО), в това число с новите членки на алианса - Финландия и Швеция, Русия няма проблем с тези страни. Затова с разширението с тези страни не се основава непосредствена опасност за Русия”, уточни Путин.

Но добави, че е основно дали пактът ще разшири своята военна инфраструктура на територията на въпросните две страни. И предизвести, че това безспорно ще провокира ответна реакция от Москва.

“Каква ще бъде тя, ще решаваме въз основа на заканите, които се основават за нас”, изясни съветският президент.

Той бе безапелационен, че разширението на НАТО е проблем, който “се основава, съгласно мен, изцяло изкуствено, тъй като това се прави поради външнополитическите ползи на САЩ”. “Въобще НАТО се употребява като инструмент на външната политика на една страна - задоволително упорито, ловко и доста агресивно”, акцентира Путин.

“Освен тази безкрайна политика на разширение, Северноатлантическият алианс излиза и отвън рамките на своето географско предопределение, отвън рамките на Евро-Атлантика, пробва се все по-активно да се включва в интернационалните въпроси и да управлява интернационалното състояние от позиция на сигурността, да им въздейства, освен това не най-добре, в други райони на света. Това безспорно изисква в допълнение внимание от наша страна”, заключи Путин.



Отвори филантропичен кулоар
Русия пуска ранени украинци от „ Азовстал “


Според украинските управляващи в “Азовстал” има към 1000 бойци, 600 от които са ранени.

Постигната бе договореност за евакуация на ранени украински бойци от територията на “Азовстал” в Мариупол и за тази цел е открит филантропичен кулоар. Това събщиха през вчерашния ден от съветското отбранително министерство, съобщи ТАСС.

“В момента е в действие режим на тишина и е отворен филантропичен кулоар, по който ранени украински бойци се транспортират към медицински заведения в Новоазовск, на територия, следена от съветските и проруските сили”, допълниха от ведомството.

Според известието това е резултат от договаряния със самите украински бойци, които са се окопали в подземения лабиринт на големия металургичен комбинат.

Не бе конкретизирано какъв брой души би трябвало да бъдат евакуирани.

По данни на украинските управляващи в “Азовстал” към момента има към 1000 бойци, 600 от които са ранени.

Жени, деца и възрастни хора, които бяха намерили леговище в завода, бяха евакуирани в края на април в интервенция, координирана от Организация на обединените нации и Червения кръст.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР