На 14 май грузинският парламент прие закона за чуждестранното влияние“.

...
На 14 май грузинският парламент прие закона за чуждестранното влияние“.
Коментари Харесай

В нестихващи многохилядни протести: Грузинският парламент одобри окончателно закона за чуждите агенти

На 14 май грузинският парламент одобри закона за „ задграничното въздействие “. Това се случи макар многохилядните митинги в столицата Тбилиси и предизвестията на Европейски Съюз, че приемането на закона ще попречва грузинската евроинтеграция, съобщи БГНЕС. 

Новият закон ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " сътрудници на непознато въздействие " или да бъдат подложени на ужасяващи санкции. Опонентите настояват, че законодателството е основано по модела на сходни закони в Русия, които Кремъл употребява, с цел да потиска от ден на ден опозицията и гражданското общество.

Законът беше утвърден от 84 депутати, които гласоподаваха " за " против 30 " срещу ".

Много грузинци се притесняват, че законът за задграничните сътрудници ще бъде употребен по същия метод, както и в Русия. Парламентът на Грузия разполага с 10 дни, с цел да изпрати законопроекта на президента Саломе Зурабишвили, която към този момент се закани да наложи несъгласие. Зурабишвили разполага с две седмици, с цел да направи това, само че Народното събрание може да отхвърли възражението ѝ с нормално болшинство.

Законопроектът се трансформира в културно огнище в страна, която сходно на Украйна се намира сред Русия и Европа. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че към 80% от грузинците желаят да се причислят към Европейски Съюз, само че геополитическата орбита на Москва се оказва сложна за овакантяване.

Грузия подаде молба за участие в блока през 2022 година и през декември получи статут на претендент за участие - ход, който се преглежда като опит да се обърне наклонността на някогашната руска република към Русия. Лидерите на Европейски Съюз обаче дадоха ясно да се разбере, че приемането на законопроекта за задграничните сътрудници ще заплаши възможностите на Грузия за присъединение.

Съединените американски щати също показаха угриженост по отношение на законопроекта и " отстъплението от демокрацията " в Грузия.

Управляващата партия " Грузинска фантазия ", която прокара закона, отвърна на рецензиите, като съобщи, че този ход ще насърчи прозрачността и националния суверенитет. Но партията от дълго време е подозирана в проруски благосклонности, изключително като се има поради, че нейният създател, милиардерът и някогашен министър-председател Бидзина Иванишвили, е натрупал положението си в Съветския съюз.

Придвижването на законопроекта провокира трескава реакция, в това число в Народното събрание, където по време на многочасовите диспути, предшестващи приемането на закона, се стигна до сбивания. Подобни подиуми се разиграха и предишния месец, когато народен представител от опозицията удари в лицето основен член на " Грузинска фантазия ", предизвиквайки по-широка свада.

Много проевропейски настроени грузинци не престават да са гневни поради нахлуването на Русия през 2008 година и обстоятелството, че Кремъл към момента окупира към 20 % от интернационално приетата територия на Грузия - почти същата част, която Русия окупира в Украйна.

От към месец насам столицата Тбилиси е затворена за нощни митинги. Около 50 000 души излязоха на 12 май в едномилионния град, с цел да се разгласят против това, което нарекоха " съветски закон ".

" Това е съветски закон. Той е тъкмо копие на закона на Путин, който беше признат преди няколко години и по-късно допълнен, с цел да се смаже гражданското общество ", съобщи грузинският президент Зурабишвили.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР