След проверките на Европейската прокуратура за манипулациите с емисии CO2

...
След проверките на Европейската прокуратура за манипулациите с емисии CO2
Коментари Харесай

Замърсяващите ТЕЦ-ове и мълчанието на един министър

След инспекциите на Европейската прокуратура за операциите с излъчвания CO2 от предприятия, свързани с Христо Ковачки, български институции си трансферират топката, а служебният екоминистър Росица Карамфилова-Благоева мълчи. Прокурорите на Лаура Кьовеши, дружно с екипи на ДАНС и ГДБОП, претърсиха над 40 адреса, изземвайки преносими компютри, телефони и документи поради следствие за умишлено подавани подправени данни за излъчванията на парникови газове, създадени от ТЕЦ-ове и топлофикации, за да бъде занижено количеството на създадените от тях излъчвания в границите на европейската скица за търговия с CO2.

Мълчанието на един министър

Точно назначената от президента екоминистърка обаче би следвало да приказва, защото е оглавявала Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) - службата, на която се пада отговорността да следи вярно ли са регистрирани излъчванията. През 2021 година тя е била потърсена от публицисти от OCCRP (The Organized Crime and Corruption Reporting Project) по същия проблем - поради занижени излъчвания парникови газове от Топлоелектрическа централа " Бобов дол "  и " Брикел ", за което те са се усъмнили след инспекция на обществени данни. В обявата от 28 юли 2021 година Росица Карамфилова-Благоева споделя, че Изпълнителна агенция по околна среда не се занимава директно с проверка на данните, а ги приема, откакто " изчисленията са направени от акредитирана лаборатория и докладът е верифициран ", и насочва публицистите към националния орган - Българската работа за акредитация (БСА), която лицензира верификаторите. БСА е издала подобен на " Джи Ем Ай Верифай "  ЕООД, което е подсигурило достоверността на данните в отчетите на предприятията от империята на Ковачки, защото са му били клиенти.

Полиция влезе в " Брикел " ЕАДСнимка: BGNES

В реалност Изпълнителна агенция по околна среда може да изиска от верификационния орган достъп до вътрешната документи по инспекцията, както и информация от оператора, доказваща правилното им пресмятане.

" При пресмятане на излъчванията, когато се откри отклоняване от референтните стойности на изчислителните коефициенти, избрани в границите на използваното законодателство, се изискват и лабораторните разбори с щемпел от лабораторията, потвърждаваща резултатите при осъществяването им ", се споделя в отговор на питане на Дойче Веле до Изпълнителна агенция по околна среда.

Какво споделя Изпълнителна агенция по околна среда?

Разследваните от Европрокуратурата предприятия са свързани с предприемача Христо КовачкиСнимка: BGNES

Изпълнителна агенция по околна среда разгласява годишните верифицирани отчети за излъчвания парникови газове за миналата година на своята интернет страница, откакто ги утвърди. В период до 31 март на настоящата година операторите на съоръжения и авиационните оператори са длъжни да ги показват на организацията, откакто данните бъдат обезпечени от верификатор.

На въпрос дали в никакъв случай не са се усъмнили в данните, доказани от сдружението (предвид случая с инспекциите на Европейската прокуратура, б.а), от отговора на Изпълнителна агенция по околна среда излиза наяве, че са имали известни подозрения. Но от БСА уверили, че " компетентността на верификационните органи се удостоверява посредством регулярни надзорни оценки, които за органите на валидация и верификация се организират на всеки 12 месеца ".

За какво са подозренията?

Според отговора от ИАОС през 2021 година организацията е предоставила на Българската работа за акредитация данни от осъществена инспекция на отчетите, верифицирани от " Джи Ем Ай Верифай "  ЕООД за интервала 2018 - 2020 г. въз основа на осъществени лабораторни разбори на въглища в упълномощени лаборатории на: Топлоелектрическа централа " Бобов дол "  ЕАД; " Брикел "  ЕАД; Топлоелектрическа централа " Марица "  3 АД, " Топлофикация Перник "  АД и " Топлофикация - Сливен-инж. Ангел Ангелов "  ЕАД. От БСА е изискана информация дали и защо са проверявали верификатора и какви административни ограничения са му наложени. Изпълнителна агенция по околна среда е поискала и " информация за приложените подходи за инспекция на компетентността на упълномощените от БСА лаборатории, извършващи разбор на въглища ", както и за процедурата за оценка на верификаторите.

Емилия МилчеваСнимка: privat

През 2022 година, при докладване на отделени излъчвания през 2021 година, " Джи Ем Ай Верифай "  ЕООД е верифицирало 19 годишни отчета за излъчвания на парникови газове, в това число на " Брикел "  ЕАД; Топлоелектрическа централа " Марица "  3 АД, " Топлофикация Перник "  АД и " Топлофикация - Сливен-инж. Ангел Ангелов "  ЕАД. В отговора си Изпълнителна агенция по околна среда декларира, че е открила отклонения при " съпоставяне на стойностите на емисионен фактор за употребявано гориво въглища със стойностите от отчета по националната инвентаризация и референтните стойности от Регламент 2018/2066 за емисионен фактор (който се дефинира посредством лабораторни анализи) ". Агенцията е изискала мнения от съответните оператори, лабораторни разбори и аргументация за постигнатите емисионни фактори посредством лабораторни разбори и регистрираните излъчвания, както и спомагателна информация от верификационните органи.

След приемането им е уведомила БСА за установените проблеми. Освен това е изпратила писма до съответните Регионална инспекция за опазване на околната среда и отчет до министъра на околната среда и водите  " за всички забележки на верификаторите и установените несъответствия при осъществяване на инспекцията на отчетите за 2021 година ".

Ето за какво министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благоева не би трябвало да мълчи.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР