След проверки на РИОСВ-Бургас и ГД ОПОС към МОСВ стана

...
След проверки на РИОСВ-Бургас и ГД ОПОС към МОСВ стана
Коментари Харесай

Няма екокатастрофа в Поморийското езеро

След инспекции на РИОСВ-Бургас и Групово дело " ОПОС " към Министерство на околната среда и водите стана ясно, че в Поморийското езеро няма екологична злополука .

Припомняме, че през месец май от Национална Асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) беше изпратен сигнал до Министерство на околната среда и водите за записана екологична злополука в Поморийско езеро. Доводът на НАБЧ беше, че поради изкуственият остров издигнат от " Зелени Балкани " в езерото навлиза буйна речна растителност присъща за река Тунджа, която превзема територии в Поморийско езеро и съставлява опасност за неповторимата поморийска тиня.

Изкуственият остров съставлява островното местообитание за птици . Той е основан в интервала 2012 - 2013 година на съображение Споразумение за партньорство сред Министерство на околната среда и водите и Сдружение с нестопанска цел " Зелени Балкани " , оповестяват от екоорганизацията.

Островът е бил издигнат за възстановяване изискванията за гнездене на редки типове водолюбиви птици в комплекса от предпазени територии на Поморийско езеро. Проектът е финансиран от Оперативна програма " Околна среда 2007-2013 година "

 Незаконен остров довел до екокатастрофа в Поморийското езеро
Незаконен остров довел до екокатастрофа в Поморийското езеро

Обвиняват природозащитници

Ангажимент на Сдружение " Зелени Балкани " бил да обезпечи поддръжка на местообитанието и оптимални условия за гнездене на птиците , посредством от време на време унищожаване на част от растителността върху острова. Това се е случвало всеки септември след координиране с Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, изясняват още от сдружението.

След тазгодишната поддръжка, която се случи сред 6 и 10 септември с надзор от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, бяха събрани екземпляри от растителните типове, които се срещат върху островното местообитание.

От назначената експертиза на ботаници от Биологически факултет на Софийски Университет и Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките , излиза наяве, че не съществува опасност за езерото.

Заключението от ботаническата експертиза е, че " откритите таксони и растителни съобщества са присъщи и постоянно срещани на територията на Поморийско езеро ".

В края на месец септември, в отговор на подадения сигнал от НАБЧ, беше осъществена и инспекция от Групово дело " ОПОС " към Министерство на околната среда и водите, взаимно с Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас и присъединяване на представители от " Зелени Балкани ". Заключенията от извършената инспекция са, че в Поморийско езеро няма екологична злополука.

Островното местообитание е стабилно и градивно устойчиво, като извършва удобна роля за гнезденето на редки и предпазени типове птици. Ботаническата експертиза може да бъде открита на уеб страницата на сдруженето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР