След промените в Изборния кодекс и Закона за административно-териториално устройство

...
След промените в Изборния кодекс и Закона за административно-териториално устройство
Коментари Харесай

Сдружение на кметовете благодари за върнатия праг от 100 души за избор на кмет

След измененията в Изборния кодекс и Закона за административно-териториално устройство през 2016 година, когато прагът за формиране на кметство беше изменен от 100 на 350 души по непрекъснат адрес, Национално съдружие на кметовете на кметства в Република България (НСККРБ) одобри за своя идея да върне правото на хората в дребните обитаеми места да избират своя кмет.

" Не тъй като множеството от нас са директно наранени от смяната – в противен случай, болшинството кметове в Сдружението ръководят многолюдни села и градове, а тъй като видяхме една неправда, облечена в закон ", се споделя в отворено писмо на сдружението на така наречен " дребни " кметове. То е адресирано до всички парламентарно показани политически сили в Народното събрание.

Те допълват, че след поредици от срещи, кореспонденции и диалози през годините 45-ото Народно заседание се вслуша в гласа на гласоподавателите си от дребните обитаеми места и възвърне конституционното им право за избран тип избор – най-важния за тях, тъй като селският кмет не е просто властник. Хората виждат в негово лице приближен човек и вярното е да го избират персонално.

УС на НСККРБ и членовете му благодарят на парламентарно показаните политически партии за разбирането и волята им с параграф 66 в Изборния кодекс да заменят цифрата 350 със 100 в член 14 от Закона за административно-териториалното устройство.

" Благодарим, че правилно и навременно изпълнихте поетия ангажимент към нас. От 1995 година цифрата на изборния предел е променяна 8 пъти. При консолидацията, която успяхме да реализираме през днешния ден, ние сме уверени в устойчивостта ѝ ", показват от сдружението с ръководител Румен Стоянов.

" Като представители на най-малката, само че най-многобройна единица на изпълнителната власт сме уверени, че можем да работим ползотворно със законодателната власт и вашето решение го потвърди. Надяваме се, че и парламентарната група ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, която не поддържа предлагането, ще обърне фокуса и към желанията на жителите в дребните обитаеми места ", допълват от организацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР