След продължително боледуване на 88-годишна възраст в Русия почина кинорежисьорът

...
След продължително боледуване на 88-годишна възраст в Русия почина кинорежисьорът
Коментари Харесай

Почина режисьорът на филма „Не тъгувай“

След дълготрайно боледуване на 88-годишна възраст в Русия умря кинорежисьорът Георгий Данелия, оповестява „ Новая газета “.

През февруари той е бил настанен в болница с инфектиране на белите дробове, в реанимацията лекари са го въвели в изкуствена кома, с цел да стабилизират дишането му.

Георгий Данелия е роден в Тифлис на 25 август 1930 година, а след една година фамилията се реалокира в Москва. През 50-те година той е приключил Московския институт по архитектура, работил е като проектант в Института за планиране на градовете. През 1959 година приключва висшите режисьорски курсове при „ Мосфилм “ в майсторския клас на Михаил Калатозов, а след това стартира работа в киностудията като режисьор-постановчик. През 1960 година дебютира с кино лентата „ Серьожа “, за който получава Гран-при на Международния кинофестивал в Карлови Вари.

Широка популярност Данелия получава през 1964 година след лирическата комедия „ Аз вървя из Москва “, през идващите години режисира сатирични филми като „ Тридесет и три “, „ Не тъгувай “, „ напълно пропаднал “, „ Афоня “, „ Мимино “, „ Есенен маратон “, „ Кин-дза-дза! “. Сценарист е на множеството свои филми, както и съавтор на „ Джентълмени с шанс “, „ Французин “ и „ Привет от Чарли Тръбача “. Самият той се е снимал в епизодични функции в няколко кино лентата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР