След продължил повече от два часа дебат, парламентарната Комисия по

...
След продължил повече от два часа дебат, парламентарната Комисия по
Коментари Харесай

Сделката за F-16 отива в пленарната зала

След траял повече от два часа спор, парламентарната Комисия по защита поддържа законопроекта за одобрение на интернационалните контракти за придобиване на самолети F-16.

" За " гласоподаваха 13 души, " срещу " бяха 8. Предлаганите контракти бяха аргументирани от представителите на институциите и подкрепени от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация, а против тях се оповестиха от Българска социалистическа партия и " Воля ".

По-рано през днешния ден и Бюджетната комисия на Народното събрание утвърди на първо четене и втората актуализация на бюджета - този път поради договорката за изтребителите F-16, която ще докара до увеличение на касовия недостиг до 2,4 милиарда лв. при планувани 600 млн. лв. до момента.

Първата смяна на финансовата рамка беше поради намаляването на партийните дотации. Върху тези текстове президентът Румен Радев наложи несъгласие.

Междувременно Комисията по защита в Народното събрание прегледа договорите за новите изтребители F-16.

Само преди дни министърът на защитата подписа четири контракта за цялостната доставка на самолетите и съоръжение. България ще купи осем изтребителя F-16. На цена от 1,256 милиарда $. Очаква се Конгресът на Съединени американски щати да поеме 60 млн. $ от тази цена. Заради потребността от заплащане едновременно държавното управление емитира дълг.

Заради договорката със самолетите Министерството на защитата разгласи, че ще спре заплащанията по плана за корабите и бойните машини до следващата година.

Против договорката се оповестиха от партия „ Воля “. И я дефинират като „ най-големият обир в най-новата история на България след банкрута на КТБ “.

От Българска социалистическа партия са срещу толкоз огромна сума да се заплаща едновременно. През януари Движение за права и свободи оказаха решаваща поддръжка на ГЕРБ за това Народното събрание да позволи на държавното управление договарянията за американските изтребители. Докато НФСБ, част от така наречен " дребна коалиция " бяха срещу договорката.

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира рамковото съглашение за промишленото съдействие сред министерството на стопанската система и американската компания „ Локхийд Мартин “, обвързвано с покупката на осем нови самолета Ф-16 за българската войска.

Икономическото ведомство чака да бъде спазен салдото сред двете страни - придобиването на отбранителни качества и повишение конкурентоспособността на промишлеността.

Споразумението е част от пакета документи по договорката за придобиването на новите изтребители, след извършените на няколко стадия договаряния с компанията производител е контрактувано страната ни да построи национални качества да поддържа самолетите, като се откри и дълготрайно коопериране с българската промишленост. Министърът на стопанската система Емил Караниколов съобщи, че договорът за индустриално съдействие ще разреши у нас да се развива самолетостроителният бранш.

„ България лека-полека ще придобие потенциал и през техници, през инженери, както и през благоприятни условия за българската промишленост " - сподели Емил Караниколов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР