След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба

...
След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба
Коментари Харесай

Хлебопроизводители в Русе: Цената на хляба тепърва ще расте

След приемането на мярката за унищожаване на Данък добавена стойност върху хляба и брашното, в цялата страна към този момент хлябът е с 20 на 100 по-евтин.

Това сподели в изявление за ръководителят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

"Информацията, която имаме, защото ние сме снабдители на всички места на самун, е, че всеобщо са свалени цените. Няма обитаемо място в България, където да не са по-ниски цените ", уточни тя.

Проучване на кореспондентите на Българска телеграфна агенция сподели, че хлябът в действителност поевтинява, само че не на всички места с предстоящите 20 %. Намалението е приблизително с към 10 %, то е от 5 до 40 стотинки, според от типа на хляба и на комерсиалния обект. Производители разясниха, че съгласно тях премахването на Данък добавена стойност върху хляба и брашното няма по какъв начин да компенсира повишаването на газа и на пшеницата. Те считат, че цената на хляба до месец още веднъж ще се увеличи. Някои показаха, че ще стигне и до 3 лв.. Това мнение не се поддържа от Мариана Кукушева, която предвижда, че оповестеното покачване с 32 на 100 на цената на газа няма да повлияе на цената на насъщния в околните два месеца.

Покачването на цената на хляба не е толкоз елементарен развой, тъй като той е обвързван с приемане на нова цена от страна на комерсиалните вериги, които в границите на шест месеца преглеждат предлагането, сподели тя. По-високата цена на газа се отразява върху себестойността, само че тази себестойност в действителност не може незабавно да се отрази върху доставната цена на хляба. От през вчерашния ден до през днешния ден нямам доверие да има каквото и да е покачване на цената на хляба, безапелационна е Кукушева. „ Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да усещат въздействието на тази значима обществена мярка, която работи в целия свят, освен в Европа “, съобщи Кукушева.

По думите ѝ има търговци, които са свалили по-малко от 20 процента- в границите на 17-18 на 100. Те изясняват, че вадят от доставната ценаДДС, а не върху продажната, само че пазарът ще ги поправя, тъй като никой не е по-силен от пазара, съобщи Кукушева.

За потребителя всяка стотинка е значима, изключително за уязвимите групи, каквито са пенсионерите, а те са главните консуматори на самун, сподели още тя. Кукушева напомни, че мярката ще бъде в действие до юли 2023 година и добави, че към този момент се следи повишаване на продажбите на самун. „ Виждаме, че стартира да се купува от ден на ден самун. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба - разликата е сериозна, а това е ежедневна покупка “, добави тя.

Според ръководителя на асоциацията на хлебарите за първи път в България се случи една извънредно обществена мярка. От думите ѝ стана ясно, че сега се следи и поевтиняване на брашното. „ В момента цената на зърното е постоянна и не оказва пагубно въздействие върху цената на брашното “. Тя изясни, че към момента не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е завършила жътвата и се знаят дефинитивно всички добиви.

В Монтана цената на хляба падна с към 10%, само че производител предвижда, че ще се вдигне отново до месец, в случай че горивата продължат да порастват

С премахването на Данък добавена стойност върху хляба от 1 юли цената в Монтана е паднала с към 10%, сподели за Българска телеграфна агенция Валери Кръстев, притежател на най-голямата локална компания за произвеждане на самун. Той посочи, че цената не се образува единствено от Данък добавена стойност, а и от доста други неща. От 1 юли цената на природния газ, с който работят в неговата компания, е с 32% по-висока. Цените на горивата не престават да порастват и в случай че до месец тази наклонност се резервира, то ще се наложи ново повишаване на хляба, уточни той.

С премахването на Данък добавена стойност върху хляба и брашното от 1 юли мелничарите понижиха цените с 10 %, а не с 20%. Няма по какъв начин производителите на самун да понижат с 20%, съобщи Кръстев. Той заяви, че сега в Монтана има единствено трима локални производители, двама от които имат дребни фурни с по няколко индивида, и напомни, че преди 10 години в града е имало 18 хлебопроизводители. Заради непрекъснатото повишаване на суровините за хляба и компликациите множеството производители се отхвърлиха, продадоха машините и завършиха с този бизнес. Сега в Монтана главно се яде самун, който се създава в София и се докарва всеки ден. Възможно е скоро в регионалния град да няма кой да поеме поръчка за изработка на самун, баница, торта и други артикули от брашно, разяснява Валери Кръстев.

Във Враца понижението за другите типове самун е от 5 до 40 стотинки

Във Враца понижението за другите типове самун е от 5 до 40 стотинки, сподели Веселка Георгиева, шеф на супермаркет. Сега най-разпространеният тип самун от 700 грама – бял и стандартизиран, нарязан и опакован, се продава по 1,35 -1,40 лв., а преди дни е достигал цена 1,80 лв. в магазина, споделя тя. По-ниски са цените и на хляба с добавки на други типове брашно, ядки или семена.

Точно с 10 стотинки е по-ниска цената, на която получава хляба в магазина си от сряда Емилия Цанковска. Тя е притежател на минимаркет и зарежда самун и закуски единствено от един локален производител, който е желан от клиентите ѝ. Според нея по-ниската цена ще усили оборота на хляба, само че е безапелационна, че тези 10 стотинки по-малко не дават отговор на обещаните от ръководещите 16-17 % понижение на цената след въвеждане на нулевата ставка Данък добавена стойност върху хляба и брашното.

Засега и огромни, и дребни производители във Враца не са склонни да дадат по-ниски цени за други хлебарски артикули и за закуските, които също се създават главно с пшенично брашно.

В област Плевен сред 10 и 24 стотинки е понижението в цената на хляба, производители обаче чакат хлябът да нарастне до 3 лв.

В област Плевен сред 10 и 24 стотинки е понижението в цената на хляба. В Гулянци, в два от най-често посещавани магазини от локалните поданици, цената на насъщния е понижена с 10 стотинки. В Левски в най-големия магазин за хранителни артикули понижението е от 24 стотинки. От 9 юли хлябът от 650 грама се продава за 1,35 лева, като преди този момент е коствал 1,59 лева

Намаление от 10 стотинки на хляба регистрират притежателите на квартални магазини в Плевен. Според Силвия Николова, която дружно със брачна половинка си държи малко магазинче в централната част на града, понижението не е в размера, предстоящ от клиентите. По думите ѝ производителите даже предвиждат хлябът да нарастне и да стигне цена от 3 лева

Според Огнян Георгиев, който е производител на сладкарски произведения и притежател на заведения за бързо хранене в Плевен, позитивен резултат от въвеждането на нулева ставка за Данък добавена стойност за доставка на самун и брашно няма. „ Ако до момента съм купувал една питка за един лев с Данък добавена стойност и съм употребил 16 ст. Данък добавена стойност, тя ми е излизала нето на 84 ст., в този момент я взимам отново на един лев, само че не употребявам отстъпка по Данък добавена стойност, т.е. за мен действително има повишаване, не понижение, и би трябвало даже да подвигна цените за клиентите “, изясни той. Георгиев разяснява, че съгласно него става въпрос за нелоялни практики на производителите, които покачват крайната цена. Георгиев изясни, че при брашното има малко понижение, само че това той не го обвързва с нулевата ставка на Данък добавена стойност, а със спада в цената на пшеницата през последния месец.

Хлябът в Русе е поевтинял сред 10 и 20 стотинки, производители на самун настояват, че цената няма да се резервира ниска, а занапред ще пораства

Цената на хляба занапред ще пораства. Премахването на Данък добавена стойност върху хляба и брашното няма по какъв начин да компенсира повишаването на газа и на пшеницата, споделиха за Българска телеграфна агенция производители на самун в Русе.

Мартин Киров е притежател на фурна, която създава към 300 хляба на ден. Обяснява, че 20 % от образуването на цената на насъщния е обвързвана с горивото. "Всички огромни хлебопроизводители са на газ, който е нараснал с над 30 %, и това значи, че цената на хляба ще пораства. От идния месец чакам повишаване. Ние имаме преимущество, защото нашата пещ работи на дизел ", изясни Киров. Той сподели, че компанията му няма да усилва цената на хляба, която е 1,70 лв. за 600 грама табан.

"Въпреки нулевата ставка ДДСхлябът поевтиня с към 10 стотинки. Това ще даде резултат за няколко седмици. Цената на брашното обаче не стопира да пораства. През предходната година го купувахме на към 60 стотинки без Данък добавена стойност за кг. Сега плащаме по към 96-97 стотинки без Данък добавена стойност. До края на месеца най-вероятно ще мине лев. Дотам стигнахме, че да плащаме незабавно брашното, тъй като цената след седмица към този момент е друга ", изяснява Киров.

По думите му ще има и доста спекулации към нарастването на цената на газа, поради което ще нарастне и хлябът.

"Двата съставния елемент, които оказват най-голямо въздействие върху цената на хляба, са брашното и горивото, а те не стопират да нарастват ", сподели Киров. Според него цената на хляба в края на юли ще бъде по-висока от тази, която е била през предишния месец. "Нулевата ставка Данък добавена стойност за брашното не въздейства на цената на хляба. Аз си взимам Данък добавена стойност от страната. Неговата по-ниска цена ще се усети само на щанда в магазина ", разяснява Киров.

Той предлага друга мярка за поевтиняване на насъщния. "Преди десетина години работихме с така наречен безакцизно гориво. Нека още веднъж ни се разреши - единствено на производителите на самун да употребяваме това гориво. Така цената на хляба ще падне ", изясни Киров.

Собственик на друга огромна компания за произвеждане на самун и хлебни произведения в Русе, която пече сред 3000 и 4000 хляба дневно, споделя, че цената на хляба до месец ще се вдигне. "Определението за самун гласи, че се създава от вода, брашно, сол, квас или мая. Само той не би трябвало да се полза с Данък добавена стойност, а това са три типа хляб– „ Добруджа “, бял и стандартизиран. Всеки различен тип, в който има да вземем за пример олио или семена, не минава под определението за самун и се полза с Данък добавена стойност ", изясни хлебопроизводителят. Той уточни, че компанията му предлага повече от 20 типа самун. От тях единствено на три типа цената им е намалена с 10-15 стотинки.

"Фирма, която ни доставя брашно, ни предизвести тази седмица, че ще вдигне цената с към 100 лв. на звук. Когато попитахме каква е повода, ни обясниха, че новата пшеница е по-скъпа от остарялата. Досега плащахме по към 1000 лв. за звук брашно, а в този момент ще е към 1100 лв.. Няма по какъв начин цените на хляба да паднат. Само в огромните хранителни вериги той е на по-ниска цена и това е с рекламна цел. До месец - месец и половина чакам цените още веднъж да тръгнат нагоре. Причината е повишаването на газа и на брашното ", уточни притежателят на компанията.

Проверка на Българска телеграфна агенция сподели, че хлябът е поевтинял сред 10 и 20 стотинки в Русе след премахването на Данък добавена стойност. Българска телеграфна агенция ревизира и каква е цената на хляба и в прилежаща Румъния, където от няколко години Данък добавена стойност върху насъщния е девет %. Въпреки че параленост е доста мъчно да се направи, защото има най-различни типове самун, за информация взехме огромна хранителна верига, която има магазини и от двете страни на река Дунав.

Ако в румънския магазин цената на 600 грама тостерен самун от бяло брашно - родно произвеждане, е 3,99 леи или 1,60 лв. (1 румънска проливам е 0,40 лева), то в комерсиалния обект в Русецената му е 1,65 за 550 грама. "Златната Добруджа ", която е 600 грама, е 2,19 лв., белият самун - тостер, който е 500 грама, е 1,65 лв., а селският самун - 650 грама, е 1,69 лв..

Производители в Търговище са безапелационни, че са свалили цената с 20 %

В комерсиалните обекти в Търговищко хлябът е с по-ниска цена, само че какъв тъкмо е процентът на понижението мъчно може да се дефинира поради типа на обекта – верига, междинен или дребен магазин.

Производителите на самун и хлебни произведения са безапелационни, че са свалили цената с 20 на 100 след въвеждането на мярката за унищожаване на Данък добавена стойност върху хляба и брашното. Пред Българска телеграфна агенция шефове на две от огромните компании за производства на самун в Търговище – „ Яс-ка “ ООД и хлебопекарна „ Дружба “ обаче обявиха, че към момента работят с брашно, закупено на старите цени.

По думите на Хакъ Хасан, производител на самун „ Мизия “, облекчението към момента не се е усетило. Причина за това е преди всичко, че работят със остарели първични материали, с които са се запасили, само че и поради нарастването на цената на газа. Производителят е безапелационен, че в област Търговище влиза самун от 18 разнообразни района на страната – в магазините може да се откри и насъщ, доставян от Харманли. „ Аз държа на качеството. И в това е силата ни. Хората ни знаят. Не сме забелязали да има спад в потреблението, само че със страдание ще кажа, че има възрастни хора, които купуват вчерашен самун поради по-ниската цена “, добави Хасан.

По думите му страната би трябвало да окаже надзор върху комерсиалните вериги, защото те поставят надценка от към 30 на 100. Правилното ще е тя да е сред 10 и 15 %. В обектите на компанията всеобщият самун се продава на 1,30 лева, с десетина стотинки повече се търгуват багетите и пърленките. Няма смяна в цената на типовия самун – 1,50 лева, който съгласно шефа е „ същински, без оцветители, и се прави по дългогодишна изпитана рецепта на карнобатската мелница “.

„ Не сме усетили изгодите от премахването на Данък добавена стойност. С новите цени ще зареждам другата седмица. Но при този скок на цената на газа, не чакам фрапантна смяна за бизнеса ни “, разяснява пред Българска телеграфна агенция Айдън Алиев, чиято компания над 30 години създава самун и хлебни произведения. Той добави, че от началото на годината цената на създавания от него самун се е вдигнала 90 % и сега е 1,40 лева От началото на седмицата цената е с 20 стотинки по-ниска. По думите му добре е, че потреблението поддържа равнище, само че казусът ще е нарастването на газа, а всичко това не дава опция да се вдигнат заплатите на служащите.

Производител от Разград: Какво са 20 %, в случай че всички материали се подвигнаха с 200 %?

Производителят на самун и хлебни произведения Йовка Стоянова, притежател на пекарна „ Лазаров “ в Разград, към момента не е закупувала брашно, възползвайки се от мярката. „ Предстои в идващите дни. Но какво от това? Какво са 20 %, в случай че всички материали и консумативи се подвигнаха с 200 на 100? Предстои и сериозен скок на цената на газа, мъчно ще се устои “, споделя тя.

Производителят добави, че не съумява да пробият да продават във веригите. Отчитат понижение на потреблението и в това време интерес към преоценения самун.

Разчетите на компанията демонстрират, че през последния месец са понижи производството с 30 %. Работниците им са към 18, не могат да мислят за редуциране на личен състав. „ При нас всеки си има отговорности по веригата. Не може да се нарушава поточността “, безапелационна е дамата, която към този момент над 30 години развива бизнес в сектора.

За да задоволи клиентите и да разнообрази производството, пекарната предлага и самун с лимец и с мая. За страдание, малко на брой са хората, които могат да си разрешат този вид произведения, макар че са вкусни и с потвърдени качества.

„ Опитваме се. Лошото е, че не виждаме лъч вяра – разноските за производството се усилват, служащите чакат заплати, страната – налози и осигуровки, сметките за ток и газ идват всеки месец… Просто ще ни затворят… А когато човек затвори – повече няма отваряне “, счита Стоянова.

В Шумен най-евтино се предлага самун „ Добруджа “ – за 1,24 лева

Цената на хляба в шуменските магазини е по-ниска след гласуваната от Народното събрание нулева ставка на налог добавена стойност (ДДС) за доставка на самун и брашно. Най-значително е понижението на цените в огромните търговски вериги, откри инспекция на кореспондент на Българска телеграфна агенция.

В един от хипермаркетите в града цените на най-купуваните хлябове варира от 1,33 до 1,74 лв.. Най-евтино, за 1,24 лв., се предлага самун „ Добруджа ". След въвеждането на нулевата ставка на Данък добавена стойност, цената на хляба е намаляла с към 20 %, най-евтини са „ Добруджа “ и елементарният бял самун, разясниха търговци в магазина. Те припомниха, че огромните вериги за хранителни артикули в страната оферират на промоция и хлебни произведения.

Повечето гости на хипермаркета споделиха пред кореспондент на Българска телеграфна агенция, че виждат понижение в цените на хляба, което съгласно тях е нищожно. „ Пазаруваме единствено артикули, които се оферират на промоционални цени. Не се интересуваме от политика, не знаем и действителната цена на стоките, която се трансформира непрекъснато ", споделиха двама възрастни клиенти на магазина.

Цените на закуските в разнообразни търговски обекти в централната част на Шумен остават непроменени, откри още репортерската инспекция на Българска телеграфна агенция.

Цената на „ всеобщия " самун в Силистренско варира от 1,40 до 1,80 лв.

Цената на „ всеобщия " самун в Силистренско варира от 1,40 до 1,80 лв., сподели силистренският хлебопроизводител Александър Сабанов. Цената по веригата от зърното до хляба е без Данък добавена стойност, което въздейства и за намаляването на цената на хляба. Сабанов е песимистичен за появилите се в някои медии прогнози за това, че има възможност от Украйна да се внася по-евтино зърно, защото то ще се оскъпява от превоза. Няма да има въздействие върху цените на национално равнище, тъй като няма да може да се обезпечи задоволително зърно, което да влезе от Украйна заради неналичието на черноморски пристанища, през които могат да се товарят огромни кораби.

По-малките хлебопроизводители в Силистренско споделят, че мъчно могат да смъкват цените си. Фурната в село Професор Иширково създава към 600-700 хляба на ден. „ Нашата цена няма да падне, тя е ниска и по-добре стои по отношение на конкуренцията. Другата причина - ние сме дребна фурна и дребният размер не допуска образуване на по-висока облага. Ние целим на първо място облекчаване на потребностите на нашите член-кооператори. Компенсираме загубите с производството на закуски и сладкарски произведения ", сподели Велика Славова – ръководител на Земеделска кооперация „ Нива -93 " в селото.

Тя споделя, че са се вдигнали цените на всички консумативи, само че най-големите пера - електричеството и човешкият труд, са се нараснали няколко пъти.

Държавата да дефинира таван за цената на хляба в магазините, предлага варненски хлебопроизводител

Държавата би трябвало да дефинира таван за цената на хляба в магазините, сподели за Българска телеграфна агенция Димитрина Иванова, шеф на хлебозавода в град Белослав, един от най-големите във Варненския район. Според нея след свалянето на Данък добавена стойност върху брашното, производителите са понижили цените, само че не и търговците. Има магазини, където надценката е 50 стотинки на численост самун, изясни Иванова и посочи, че това е облага за търговеца, само че е в ущърб както на производителите, по този начин и на крайните консуматори.

Скокът в цената на газа обезсмисли намаляването на Данък добавена стойност, сподели още Иванова. Според нея, при тази обстановка, е редно страната да намерения по какъв начин да поддържа бизнеса освен поради покачването на тока, а и на този енергиен източник. В противоположен случай по-малките производители, както и тези, които са напълно на газ, са застрашени от банкрут, уточни Иванова. Тя посочи, че доста от сътрудниците ѝ са обезпокоени, тъй като не са наясно докога ще има газ и каква ще е цената му.

За производителите в действителност облекчението е единствено за Данък добавена стойност върху брашното, разяснява още Иванова. Тя напомни, че това е единствено една от суровините, които се влагат в хляба. Всяка седмица получаваме информация, че другите артикули, които употребяваме, нарастват – квас, вода, опаковки и така нататък, изясни Иванова.

Тя уточни още, че страната е редно да почисти и неяснотите към нормативната уредба, която дефинира какво в действителност е самун. Аргументът ѝ е, че сега закуските не са насъщ, както и тестото, и за тях няма понижение на Данък добавена стойност.

В Добрич има поевтиняване на хляба с сред 5 и 15-20 стотинки за брой

Тодор Няголов, ръководител на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич, разяснява, че има поевтиняване на хляба с сред 5 и 15-20 стотинки за брой. Цената на брашното обаче е скочила с сред 50 и 120 лв. за звук, или близо 10 на 100. „ Няма по какъв начин да свалим доста цената на хляба, в случай че цената на брашното се подвига, и то много фрапантно “, сподели той.

Преди дни стана ясно, че с 32 % нараства и природният газ, напомни Няголов. „ Предполагам, че цената на хляба ще се задържи такава, каквато е, до края на август, само че след това ще има неизбежно нарастване, тъй като този газ ще ни утрепе. Това значи по-висока цена и на тока и нещата се навързват едно след друго “, добави браншовикът.

Големите хлебозаводи във Великотърновска област са понижили цената на хляба с към 20 стотинки

Големите хлебозаводи във Великотърновска област са понижили цената на хляба с към 20 стотинки, след решението на Народното събрание за нулева ДДС-ставка, демонстрира репортерско изследване на Българска телеграфна агенция. Според производителите това е добър метод да се понижи крайната цена за потребителите, само че проблемите в сектора остават поради високата цена на горивата и силата. Според Александър Алексиев, който е притежател на мелница в Бяла, Русенско, решението за нулевата ставка за три от главните брашна, които употребяват производителите на самун и тестени произведения, е влезнало в действие от 9 юли. Това е прекомерно малко време, с цел да се откри дали мярката ще е в интерес на бизнеса, уточни той. Зърнопроизводителите не заплащат Данък добавена стойност от години, само че високата цена на горивата и торовете е причина за покачването на цената на зърното, разяснява за Българска телеграфна агенция зърнопроизводителят Георги Славейков. Той уточни, че в случай че през предходната година кг зърно се е продавало на цена към 36 стотинки, то в този момент цената се е вдигнала неколкократно.

Много от дребните фамилни пекарни не са регистрирани по Данък добавена стойност и нулевата ставка не е метод за стимулиране на бизнеса им, сподели за Българска телеграфна агенция Ани Димова, която от 20 години дружно със брачна половинка си създава самун и тестени произведения в дребна пекарна във великотърновското село Ресен. „ Ние сме дребни производители, в продължение на 20 години оцеляваме и имаме непрекъснати клиенти, които са сигурни в нашето качество, само че в този момент е доста ужасно “, описа тя и акцентира, че главната причина е високата цена на тока и горивата. Спрямо предходната година сме понижили производството си с една трета. Днес следва да си закупим брашно, само че не знаем на каква цена ще е то, уточни тя. По думите ѝ, с цел да бъде съхранен дребният бизнес на хората, страната би трябвало да дотира електрическата енергия, която производителите употребяват.

От 9 юли един от най-големите производители на самун и хлебни произведения в област Стара Загора понижи доставната цена с 20 стотинки

От 9 юли един от най-големите производители на самун и хлебни произведения в област Стара Загора "Хлебопроизводство СЗ " понижи доставната цена с 20 стотинки, сподели пред Българска телеграфна агенция шефът на компанията Гергина Димитрова. Тя уточни, че доставната цена до магазините е 1,30 лв. за самун от 650 грама. "Хлебопроизводство СЗ " създава сред 14 000 и 18 000 хляба всекидневно и доставя насъщния в магазини в Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

Потребителите в Стара Загора към този момент са усетили смяната в цената на хляба. „ Намалението, което има от няколко дни, е хубаво, тъй като всичко се качва всеки ден. За всички е мъчно, само че за нас пенсионерите е доста значимо “, сподели за Българска телеграфна агенция пенсионерката Генка Георгиева. Тя уточни, че към този момент купува типовия самун от 1,99 на 1,65 лв.. Иванка Неделчева пък изясни, че разликата в цената на хляба ще бъде „ изядена “ от повишението на цените на другите артикули в потребителската кошница. Неделчева призна, че когато опива на пазар, купува няколко неща и не следи за цената им. „ Виждам цената на касовата записка, а тя се покачва “, добави тя.

Хлябът в магазините в Ямбол поевтиня с 15 – 20 стотинки след премахването на Данък добавена стойност за хляба и брашното

Хлябът в магазините в Ямбол поевтиня с 15 – 20 стотинки след премахването на Данък добавена стойност за хляба и брашното, сподели репортерска инспекция на Българска телеграфна агенция. Две от най-масовите в района търговски марки бял самун от 600 грама до неотдавна се продаваха за 1,60 лева и 1,65 лева, а новата им цена е надлежно 1,45 лева и 1,50 лева В някои търговски вериги и квартални магазини цената на белия самун е с 20 стотинки надолу. При пълнозърнестите, типовите и така наречен специфични хлябове понижението е по-малко – с 10 стотинки. „ Още като оповестиха доставчиците новата цена, намалихме я и ние. Веднага пренастроихме и касовите апарати с нулево Данък добавена стойност за хляба “, разяснява за Българска телеграфна агенция Пепа Генчева, собственичка на магазин в Ямбол.

„ Мярката с нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното е добра, само че незадоволителна, с цел да покрие непрекъснато възходящите цени на останалите първични материали – квас, сол, олио и други Почти всеки ден ни ги доставят на нови цени, а и тези артикули са с Данък добавена стойност, както и електрическата енергия, която плащаме. Пшеницата също нараства непрекъснато на борсата, надлежно и брашното. В същото време са нужни и актуализации на заплатите на чиновниците поради инфлацията. Възможно е до края на годината хлябът да доближи цена 2,50 лева – 3,00 лв.. Не мисля, че тази мярка оказва помощ, не са изключени и банкрути в бранша “, сподели за Българска телеграфна агенция хлебопроизводител от Ямболско, който е на пазара от 1992 година

Между 15-20 на 100 е спаднала цената на хляба в Пернишко

Между 15-20 на 100 е спаднала цената на хляба в Пернишко вследствие на отпадането на Данък добавена стойност ставката, откри репортерска инспекция на Българска телеграфна агенция. Големите търговски вериги продават по-евтин самун с 20%. В по-малките магазини търговците обаче изясняват, че при много хлебопроизводители понижението е с 15 % поради досегашни загуби от повишаването на електрическата енергия. По-малките пекарни, които не са регистрирани по Данък добавена стойност, са запазили остарялата си цена.

Така 650 г бял самун, нарязан и опакован и същият грамаж стандартизиран самун може да се купи против 1,19 лева (при остаряла цена 1,49 лева.), ръчен бял от 600г коства 1,43 лева ( при остаряла цена 1,79 лева.), Добруджа 650г - 1,48 лева, (при остаряла цена 1,85 лева.). Новите цени на насъщния варират от 1,19 лева до 1,80 лева според от типа на брашното, грамажа и компанията - производител.

Ако купуваш всеки ден по един самун, печелиш по един на седмица, което по никакъв начин не е малко, пресмята пред Българска телеграфна агенция Васил Станимиров - кмет на най-малката община в района Ковачевци и някогашен хлебопроизводител. Той предвижда следващо понижаване на продажната стойност на насъщния поради предстоящо стабилизиране на цените на електрическата енергия и горивата. Кметът обаче е обезпокоен от повишаването на фуражите, което по думите му, ще рефлектира върху цената на месото.

В област Кърджали хлябът се предлага на комерсиалните вериги с сред 20 и 25 ст. по-евтино

След влизане в действие на нулевата ставка на Данък добавена стойност за самун и брашно, в област Кърджали хлябът се предлага на комерсиалните вериги с сред 20 и 25 ст. по-евтино споделят производители и търговци, а в пазарската кошница той е с сред 20 и 30 ст. по-евтин, сподели инспекция на Българска телеграфна агенция. В търговката мрежа в регионалния град се предлага самун главно на локални производители и такива от Хасково.

„ Цената, на която сме доставяли до момента хляба на търговците, към днешна дата е с 25 ст. по-ниска. Намалението би трябвало да се усети при крайния консуматор, само че за производителя нулевата ставка не е облекчение “, споделя за Българска телеграфна агенция Бахар Палова, шеф на „ Хлебопроизводство Кърджали “ ЕООД. Собственици на дребни квартални магазини регистрират, че след влизане в действие на мярката купуват от производителите на цена по-ниска с сред 20ст. и 25 ст. за брой. Респективно понижили са продажната цена с толкоз, с колкото е понижението към тях.

Проверка в комерсиалната мрежа в града край Арда демонстрира по-ниска цена на насъщния отпреди няколко дни. От огромна комерсиална верига, една локална верига и два квартални магазина, резултатите демонстрират по-ниска цена на хляба, само че на едно от местата понижение на част от хляба не бе регистрирано. Така в град Кърджали насъщният се купува от 1,09 лева до 1,82 лева за брой, според от типа в огромните търговски вериги и сред 1,50 лева и 1,69 лева за хасковски самун, който по-рано се е продавал в по-малките и кварталните магазинчета на цени сред 1,70 лева и 1,99 лева и сред 1,70 лева до 1,95 лева за създаден в Кърджали.

А част от потребителите към момента не са усетили понижението поради пониженото ползване на самун в семействата, споделят купувачи и изясняват, че в случай че допреди година са купували самун 3 до 4 пъти седмично, то в този момент купуват самун два пъти в седмицата.

Цената на хляба в Благоевградско е с 25 ст. по-ниска от началото на седмицата

Цената на хляба в Благоевградско е с 25 ст. по-ниска от началото на седмицата, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Петър Иванов. От доста време се приказва, че би трябвало да се случи смяната в ставката на Данък добавена стойност за хляба, добави той. Още от понеделник в региона хлябът е с нова, по-ниска цена. Увеличение обаче е допустимо да има и това зависи дали ще има смяна в цената на житото, добави той.

На същото мнение е и хлебопроизводителят и притежател на сладкарници в Благоевград Димитър Бакалов. По думите му поевтиняването на хляба е сложен миг, тъй като цената му зависи от доста други фактори – цената на горивата, на електрическата сила, както и от цените на влаганите артикули. Бакалов уточни, че от август предходната година има нарастване на всичко, това е изключително осезаемо при продуктите, които се употребяват за закуските, където нарастванията на стоките, нужни за изработката им, е от два до три пъти.

Никъде не се приказва за заплатите на служащите, а това са хора, които работят цяла нощ на пещта, с цел да извадят топъл, свеж самун, сподели още Димитър Бакалов. Той уточни, че са нужни нараствания на заплатите на работещите в сектора, което да задържи наетите хора в бранша.

Цената на хляба зависи и от цената на пшеницата тази година. „ Никой от хлебозаводите не работи до последния чувал брашно, всеки има по 10-20 тона брашно във фурната и до момента в който ги създаде минава време “, сподели още Бакалов и добави, че хлебопроизводителите към момента работят с брашно от миналогодишната годишна продукция пшеница. Ако цената на житото тази година е по-висока, това неизбежно ще докара до нарастване по веригата, добави той.

Алтернатива на закупения от магазина самун е домашно приготвеният, сподели за Българска телеграфна агенция Александра Димитрова. От една година фамилията ѝ подготвя самун вкъщи с апарат – хлебопекарна. Инвестицията е към 100 лв., а за изработката на един самун е нужен половин кг брашно. Заедно с другите съставна част и употребяваната ел. сила цената е 90 ст. за самун, описа Димитрова. Тя добави, че с по-ниската цена на брашното, въведена с нулево Данък добавена стойност, приготвеният в домашни условия самун е даже по-евтин.

С 20 - 23 ст. поевтиня хлябът на главните фурни в Смолян през последната седмица

С 20 - 23 ст. поевтиня хлябът на главните фурни в Смолян през последната седмица. В магазините в града хлябът се продава към 1.38 – 1.40 лева след понижението, като производителите го доставят при стойност 1.20 лева Продукцията на една от кооперативните фурни в Смолян към този момент остава с непроменени цени след въвеждане на нулевата ставка за Данък добавена стойност. Възможно поевтиняване може да бъде въведено единствено с решение на Управителния съвет на Кооперацията, който ще заседава през идната седмица. С какъв брой ще се понижи цената на самуните, създавани в кооперативната фурна, ще зависи и от предстоящо повишаване на брашното. Доставчик на пшеничната суровина е уведомил за покачване на досегашната цена от 97 ст. без Данък добавена стойност на 1.08 лева В Кооперацията хлябът се създава ръчно, без подобрители, а разходът за дърва също е съществено перо, прецизират от управлението на Кооперацията. Сегашната цена е 1.40 лева на едро, а на щандовете се продава към 1.70-1.80 лева Хляб от тази фурна зарежда селата в покрайнините на Смолян – Смилян, Могилица, Чокманово, Арда, Фатово, Габрица, Серафимово. Без дотациите, които се получават за доставките до селските региони, жителите на обезлюдяващи села биха останали без насъщния на трапезата.

Отпадането на Данък добавена стойност при брашното към момента не се отразява на цените на пшеничния артикул в магазините в Смолян, защото не са доставяни нови колета и се пласират досегашните количества, съгласно пояснения на търговци.

Проверка на Българска телеграфна агенция в магазините в Сливен откри, че цените на хляба са по-ниски спрямо края на юни и варират сред 1,39 до 1,69 лева за главните типове – стандартизиран, бял и пълнозърнест

Не се усеща резултатът от премахването на Данък добавена стойност върху хляба и брашното. Това сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Петър Грабчев, някогашен боен, понастоящем пенсионер. На фона на останалото повишаване, то просто губи резултат. Няма по какъв начин при стопроцентово повишаване на всички цени, да се усети. Или би трябвало да се понижи на доста артикули от питателните вериги, с цел да се почувства някакво облекчение. Всичко останало в потребителската кошница е с по-високи цени. Поевтиняването на хляба е добре за хората с най-ниски приходи, те ще го почувстват по някакъв метод, сподели Грабчев.

Поевтиняването на хляба не усеща и Даниела Василева, която има тричленно семейство и счита, че повишаването на всички артикули е толкоз огромно, че поевтиняването на хляба е „ капка в морето ".

Проверка на Българска телеграфна агенция в магазините в Сливен откри, че цените на хляба са по-ниски спрямо края на юни и варират сред 1,39 до 1,69 лева за главните типове – стандартизиран, бял и пълнозърнест. Цените на други артикули, направени от брашно, измежду които кори за баници, тесто, замразени артикули, не са понижени. Няма смяна в цените на закуските, като притежатели на сладкарници споделиха, че купуват брашното на остарели цени, а брашното за баници даже е поскъпнало с 20 лв. за звук.

Ако се понижава Данък добавена стойност, то би трябвало да е за всичко, разяснява за Българска телеграфна агенция регионалният координатор на КНСБ в Сливен Тодор Иванов. Тогава резултатът щеше да бъде чувствителен. КНСБ има предложение да се понижи с 15 % Данък добавена стойност изобщо, а заплатите да се усилят с 15 на 100. Българинът не сяда без самун на масата и цената постоянно ще бъде от голяма важност, сподели още Иванов. Увеличението му може да не събори хората финансово, само че психически това влияе мощно и в повишаването на хляба българинът вижда повишаването на живота.

За някои занаятчийски хлебопекарни мярката не се усеща, тъй като влагат освен брашно, а и артикули, които нарастнаха

"Аз съм измежду производителите, които не са регистрирани по Данък добавена стойност и при нас резултатът от премахването на данъка няма по какъв начин да се усети. Правенето на самун в моята хлебопекарна не е единствено с брашно, квас и вода. Правя най-малко 6-7 типа здравословен самун от по 600 гр. и влагам съставни елементи, които също нарастнаха - масло, мед, разнообразни семена, подправки, маслини, сушени плодове, ядки, зехтин, олио и други ", сподели за Българска телеграфна агенция Деница Георгиева, притежател на занаятчийска хлебопекарна на ул. "Македония " в Бургас. По думите ѝ скъпите артикули за изработката на хляба я водят до неспособност да понижи цената му, отражение дават и високите цени на тока и горивата.

"Понякога превозът на бутиковите брашна надвишава цената на суровината. Няма по какъв начин за отразя смяна в цените на хляба, ще ги задържа на същите равнища “, уточни Георгиева. За Българска телеграфна агенция тя разяснява, че цената на занаятчийския самун по принцип е по-висока от цената на елементарния поради инвестиции ръчен труд, бавната технология - постоянно отнемаща повече от 24 часа, както и потреблението и влагането на качествени първични материали за изработката му.

"Откакто сътворих пекарната, цената на хляба тук е увеличавана единствено един път в отговор на разтърсванията с непредвидимо възходящите цени на електрическата енергия ", сподели Георгиева. Тя счита, че с цел да има трайно понижение на цената на хляба, би трябвало да има дълготрайна сигурност за дребния бизнес и понижение в цените на всички съставни елементи.

Хлябът е обичайната храна за българската софра и знак в културата ни. За българите "никой не е по-голям от хляба ". По цената на хляба разбираме по-лесно или по-трудно ще живеем. Както споделя синдикалистът от Сливен, тя може да не ни събори финансово, само че въздейства психически върху визията ни какво ни чака на следващия ден.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР