След предложението на Комисията от 4 септември 2020 г. днес

...
След предложението на Комисията от 4 септември 2020 г. днес
Коментари Харесай

ЕК: Държавите запазват правото си да решават какви ограничителни мерки да прилагат

След предлагането на Комисията от 4 септември 2020 година през днешния ден министрите от Европейски Съюз реализираха съглашение за повече изясненост и предсказуемост по отношение на ограниченията за ограничение на свободното придвижване заради пандемията от ковид. Комисията приветства неговото приемане от Съвета и направи следното изказване:

„ Правото ни да се движим свободно в Европейски Съюз беше съществено накърнено от пандемията. Гражданите бяха изправени пред голям брой разнообразни правила и процедури и неясноти по отношение на регионите с висок и невисок риск и дейностите, които е належащо да се подхващат при пътешестване. Преди месец Комисията показа предложение по какъв начин да се отговори на тези провокации и да се поддържат милионите жители на Европейски Съюз, които пътуват в Европейски Съюз всеки ден. Днес страните членки реализираха съглашение по какъв начин да се приложи това на процедура.

Ние приветстваме това съглашение, което ще вкара повече ред в една понастоящем объркваща обстановка. Споразумението на страните членки е изразително обръщение към жителите и явен образец за предприемането на дейности от страна на Европейски Съюз, когато това е безусловно належащо. Ние си извлякохме нужните поучения и разбрахме, че ще се оправим с рецесията не като затваряме едностранно границите, а като работим взаимно.

Първият значим резултат е основаването на обща карта, с общи цветови кодове и въз основа на общи критерии, направена от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите. Сега призоваваме страните членки да подсигуряват даването на нужните данни, с цел да може картата да се актуализира ежеседмично с точна информация за епидемиологичната конюнктура в Европейски Съюз и неговите райони.

Второ, страните членки резервират правото си да вземат решение какви ограничаващи ограничения да ползват, да вземем за пример карантина или проби, само че ние ги призоваваме в същото време да създадат нужното, с цел да получават жителите ясна и навременна информация по какъв начин би трябвало да работят и какви ограничавания са в действие, в сходство с днешното съглашение. Държавите членки се споразумяха също за взаимното признание на тестванията и ние продължаваме да работим с тях за по положителното съгласуване на условията за проби и карантина

За милионите жители, които имат основателна причина да пътуват — било по значими фамилни аргументи, с цел да обезпечат препитанието си или да подсигуряват доставките на нужните за всички ни артикули, днешното съглашение също ще бъде добре пристигнало усъвършенстване на настоящето нестабилно състояние. В такива случаи не следва да се ползват карантинни ограничения. Нашият Съюз е мощен, когато действаме единно в отбрана на нашите общи права и свободи и здравето на нашите жители. Днешното съглашение е добър образец за това. “

Цялата информация по отношение на пътуването в границите на Европейски Съюз ще бъде налична на платформата Reopen EU, където ще има и отпратка към общата карта, която ще се разгласява постоянно от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите. Държавите членки следва да дават допустимо най-рано преди влизането в действие на новите ограничения ясна, изчерпателна и навременна информация за всички ограничавания на свободното придвижване, в това число за всички съпътстващи условия (например за негативни проби за COVID-19 или формуляри за разкриване на пътници), както и за ограниченията, прилагани във връзка с пътуващите от региони с по-висок риск. Като цяло тази информация следва да бъде оповестена 24 часа преди влизането в действие на ограниченията, като се има поради, че е нужна известна еластичност при епидемиологични изключителни обстановки. Тази информация ще бъде налична и на интернет платформата Re-open EU.

Правото на европейските жители да се движат и да обитават свободно в Европейския съюз и премахването на граничните инспекции са измежду най-високо ценените достижения на Съюза и съставляват значима движеща мощ за нашата стопанска система. Евентуални ограничавания на главното право на свободно придвижване в границите на Европейски Съюз следва да се употребяват единствено когато това е безусловно належащо за справяне с опасности за публичното здраве, и да бъдат координирани, пропорционални и недискриминационни. С цел да лимитират разпространяването на пандемията от ковид, страните членки одобряват разнообразни ограничения, някои от които оказват влияние върху свободното придвижване. За да се предотврати разпространяването на вируса, да се опази здравето на жителите и да се запази свободното придвижване в границите на Съюза при безвредни условия, е нужен добре съгласуван, предвидим и транспарантен метод за въвеждане на ограничавания на свободата на придвижване. Това е значимо за милионите жители, които разчитат всекидневно на гладко пресичане на границите, и е от решаващо значение за нашите старания за икономическо възобновяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР