След повече от 6 часа напрегнати дебати, серия разговори и

...
След повече от 6 часа напрегнати дебати, серия разговори и
Коментари Харесай

Парламентът реши: Осъди агресията, подкрепи санкциите

След повече от 6 часа напрегнати диспути, серия диалози и спирания, Народното събрание одобри декларация за войната в Украйна. С нея остро бе наказана съветската експанзия. Българският парламент поддържа налагането на наказания против Москва.

Българска социалистическа партия и Възраждане бяха срещу. По гледище на социалистите декларацията бе гласувана точка по точка, с цел да може соцдепутатите да гласоподават срещу глобите. Възраждане бяха напълно срещу. Няколко депутати от " Продължаваме промяната " също не харесаха безапелационните текстове.

За да се одобри декларацията, министър председателят Кирил Петков по неотложност отиде в Народното събрание, с цел да договаря със социалистите. Той влезе в стаята на Българска социалистическа партия, където беше и вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

След повече от 30 минути диалози двамата излязоха и се насочиха на незабавна среща при ръководителя на 47-ото Народно заседание Никола Минчев.

Няма вид да няма наказания против Русия, акцентира по-късно Кирил Петков, който очевидно раздразнителен влезе в пленарната зала и настоя Народното събрание да се сплоти към оферти текст.

" Това, което се приказва, е какъв брой тежки да са те ", добави Петков и уточни, че това не е спор, който през днешния ден се появи и на следващия ден ще изчезне.

" Искам ясно да изразя от тази естрада, че българското държавно управление остро осъжда дейностите на Русия. Те нарушават интернационалното право и експанзиите, които те са създали са световен спор. В този миг желая да ви осведомявам, че в 8 часа довечера ще хвърча за Брюксел. Искам да ви прикани от тази естрада да излезете с ясна декларация. Ще проличи дали заемаме лидерска позиция като ръководещи или заемаме частична позиция “, съобщи с безапелационен звук Кирил Петков от пленарната естрада.

" Това е спор, който ще продължи дълго време. Мащабът е безусловно повсеместен в Украйна. Нека не забравяме, че това не са просто Украйна и украинците. Ние имаме българско малцинство там. В момента се стреля по Украйна, където има българи. В момента вършим организация за превоз на българските жители от Украйна.

Ние да се опитваме да приказваме за някакви политически игрички кой по какъв начин ще поддържа - или сме водачи тук, или някои от вас съгласно мен нямат място на тези места ", съобщи още Петков.

" Тези актове на експанзия не могат да бъдат безнаказани в Европа в този миг, тъй като нарушават напълно интернационалното право и сега към този момент има действителни жертви в Украйна ", безапелационен беше министър председателят.

По думите му дейностите на Русия демонстрират показват, че това не е непълен спор, а повсеместен.

" Ние ще приказваме с един глас с Европейски Съюз и нашите съдружници в НАТО. В 8 часа довечера ще се срещна с всички европейски водачи и ще излезем с обща декларация. Искам да ви прикани да излезете с ясна декларация, тъй като в миг като този си проличава дали излизаме с лидерска позиция и водим ясно ръководство, или взимаме частични позиции ", акцентира министър председателят.

" Няма пряк риск за боен спор на територията на България ", акцентира Петков. Той посочи, че българското държавно управление има над 10 работни групи да оценят рисковете във всяка една сфера и да сме сигурни, че имаме най-адекватните дейности в този миг. " Искам да прикани да се обединим и да покажем на нашите сътрудници, че от тук нататък България ще приказва в един глас в тези две фамилии ", добави министър председателят.

Преди това Българска социалистическа партия напусна залата, когато започнаха дебатите по импортирания от ръководителя на Политическа партия план на текст, в който се споделя: Подкрепя сътрудниците и съдружниците си в Европейски Съюз и НАТО при разискването на пакет от ограничения, в това число наказания, за деескалация на спора ".

„ Възраждане “ остро възразиха против българска поддръжка за наказания против Русия и приканиха да се пази българския бизнес и гласоподаваха срещу декларацията.

" В комшията гори, имаме проблеми, ние сме съседи, не можем да се вършим, че нищо не се случва ", стимулира предлагането ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Ситуацията е сериозна, може би сме единственият парламент в Европа, който към момента няма позиция, разяснява той.

Повече от пет часа няма единодушие сред парламентарните групи в Народно събрание за една обща декларация, уточни ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя настоя за разискване на обща декларация на Народно събрание, която, по думите й, е окончателно закъсняла и по-късно през днешния ден в Народното събрание да бъдат извикани представители на службите, както и министрите на защитата и на външните работи.

Председателят на ПГ на „ Продължаваме Промяната “ Андрей Гюров разяснява, че се намираме в извънредно комплицирана обстановка, по тази причина би било безконтролно да оставим страната без бюджет. В момента вървят доста дейни съвещания с нашите европейски сътрудници и с виновните институции в страната, уточни той и прикани да продължат с бюджета и на следващия ден на закрито съвещание да получат подробна информация от службите.

Няма да оставим страната без бюджет, в случай че би трябвало ще работим цяла нощ, сподели в отговор Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Той уточни, че в случай че българският парламент остане до на следващия ден без позиция, това ще е знак към сътрудниците ни и към Украйна.

В последна сметка дебатите по бюджета бяха прекратени, а по предложение на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев днешното съвещание беше удължено до привършване на второто четене на законопроекта за държавния бюджет за 2022 година

Ето целия текст на декларацията, който гласоподава 47-ото Народно заседание:

ДЕКЛАРАЦИЯ

" Народното събрание на Република България,

като взима поради устава на Организацията на обединените народи

като стъпва върху резултатите от Хелзинкския развой и заключителния акт на конференцията от 1 август 1975 година и обвързваните с него следващи документи на ОССЕ като регистрира постигнатите договорености написани в Минския меморандум от 19 септември 2014 година и пакета ограничения за използване на минските съглашения, признати и подписани на 12 февруари 2015 година

като напомня текстовете на Будапещенския меморандум за гаранциите за сигурността по отношение на присъединението на Украйна към Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие от 5 декември 1994 година

като остава на поредни позиции подкрепящи суверенитета, териториалната целокупност и демократичното развиване на Украйна

ДЕКЛАРИРА:

Категорично осъжда грубото нарушаване на интернационалното право от страна Руската федерация и похищението против териториалната целокупност посредством военна намеса против Украйна.

Подкрепя сътрудниците и съдружниците си в Европейски Съюз и НАТО при разискването на пакет от ограничения, в това число наказания, за деескалация на спора.

Подкрепя българското държавно управление да предприеме нужните ограничения, съответстващи на сериозността против провокациите към интернационалната архитектура за сигурност.

Подкрепя българското държавно управление да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с опциите на българската страна.

Подкрепя българското държавно управление да упорства отбраната на живота и здравето на цивилните жители от района да бъдат безспорен приоритет.

Подкрепя българското държавно управление да спомага за приемане на незабавна помощ на живеещите в Украйна български жители и българи с украинско поданство, в това число при нужда от евакуация.

Очаква българското държавно управление да предложи и показа проект за справяне с следствията от военните дейности.

Настоява Руската федерация неотложно да приключи военните дейности и се върне към съблюдаване на интернационалното право в цялостен размер ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР