След посещението на Володимир Зеленски в България, в руските медии

...
След посещението на Володимир Зеленски в България, в руските медии
Коментари Харесай

Генезис на дезинформацията: Как се развива едно от най-мощните оръжия на войната?

След визитата на Володимир Зеленски в България, в съветските медии започнаха да се появяват изявления, че визитата на украинския президент у нас въвлича страната ни в спора. Пропаганда ли е обаче това или изнасяне на справедливи обстоятелства?

Румена Филипова – създател на Института за световни разбори и създател на голям брой научни писания, свързани с съветската агитация описа за Euronews, че сходни тези са част антиукраинския разказ, който Москва се пробва да наложи в Европа.
Това са най-честите дезинформационни клишета – че даването на оръжия ще въвлече България във войната. Производното на това е апелът за неутралитет. Зад този голословен и неоткровен пацифизъм се крият проруски позиции и опит да се урони престижа на България в Европейски Съюз и НАТО.
Румена Филипова, създател на Института за световни разбори

Изследванията на лекар Филипова разделят проруската агитация в четири съществени посоки: Националистическото, което Русия дефинира като главния контраст на зараждащия се в Европа и Украйна фашизъм. Москва е показана като герой за нормалност против демократичните крайности на Европейски Съюз.
След анексията на Крим този дискурс беше повдигнат като държавна политика, която се популяризира и из Европа.
Румена Филипова: създател на Института за световни разбори

Другите три посоки, съгласно лекар Филипова, са тезата, че Запада се пробва да наложи по този начин наречената джендър идеология в страните членки на Европейски Съюз, която има за цел да се популяризира хомосексуалната ориентировка измежду възпитаници и подрастващи. Енергийната теза пък твърди, че без Русия Европа в никакъв случай няма да има сигурни енергийни доставки и всички опити за диверсификация са напразни. Четвъртата пропагандна линия е тази за мигрантите – приемането на бежанци, бягащи от страна във война води до опасност за националната сигурност за страната, която ги приема, а самите бежанци за напълно стопански стимулирани да изоставен родината си.
Виждаме, че Facebook страниците на формалните съветски посолства в Европа и България са доста дейни и самите те популяризират дезинформация. Дори откровени неистини се популяризират в формалните съветски представителства.
Румена Филипова: създател на Института за световни разбори

Един от последните постове в обществените мрежи на съветското посолствo в България твърди, че украинския президент Володмир Зеленски получава „ финансови инжекции “ от Съединените щати, с цел да изпраща украинските бойци за „ пушечно месо “ в подмяна на финансови средства от Запада.

Руската агитация в България е по-специална поради историческите връзки сред Москва и София у нас. Преподавателят в СУ доцент Светослав Живков дефинира като най-голямата неистина в новата ни история тази за „ второто избавление “ на страната.
Агресивна политика по отношение на България води Съюз на съветските социалистически републики, макар дипломатическите връзки. Съюз на съветските социалистически републики изпраща армия, която да смъкна законно определена в България власт.
Светослав Живков, учител в СУ

Тези дейности на съюза са с предлог, че Москва освобождава България от монархофашизма, добави още Живков.
Това, което става след 1944 година е не демократизация, а тъкмо противоположното – тоталитарен режим и то от най-мракобесните видове – сталинистки. Тази обичайната линия на съветската дипломация, че сегашните връзки на Русия и България се дължат на неблагодарността на България, която се показва нейното евроатлантическо развиване.
Светослав Живков, учител в СУ

В най-новата история на България една от последните тези е за българските жители, които са починали по време на проруските и украинските сили в Одеса през 2014 година след анексирането на Крим.

 
Тези конфликти бяха инициирани от проруската част, само че първите жертви бяха украинци. Тези двама българи, които починаха, в действителност починаха поради директното си присъединяване в конфликтите и то от проруска страна.
Светослав Живков, учител в СУ

Наскоро оповестен разбор на Фондацията за филантропични проучвания демонстрира, че за предходната година съветската пропагадна в българското онлайн пространство е скочила над 20 пъти. А у нас действат над 400 уеб страницата които редовно разгласяват информация с погрешно наличие в интерес на Русия. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР