След поредицата от разследвания на Васил Иванов от Нова телевизия

...
След поредицата от разследвания на Васил Иванов от Нова телевизия
Коментари Харесай

Нов скандал с поставяне на стентове в Пловдив

След поредицата от следствия на Васил Иванов от Нова телевизия за слагането на стентове на здрави хора от болничното заведение в Пазаджик, през днешния ден той сподели нов скандал и то с началника на кардиологичното поделение в държавната болница в Пловдив доцент Иван Мануков. Той се прочу още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лв.. На 9 октомври тази година жертва на доцент Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев.

Той споделя пред камерата по какъв начин откакто получил аритмия на сърцето, се обърнал към лекар Мануков, с който се познавал от 25 години. Направил му коронарография, в епикризата записал, че 75% задръстване на едната артерия. Бобчев сподели и бележката, в която е посочено, че би трябвало да бъдат сложени два стента. Шокиран, той отива на още един обзор в софийска болница, кодето носи диска с проучването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която изрично декларира, че сърцето му е крепко и не се нуждае от стентове. Думите й удостоверява и различен нейн сътрудник – проф. Петров.

„ Казаха, че това е машинация и наподобява на пазарджишката история. В началото не можах да допускам, че доцент Мануков ме е излъгъл и макар,  че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен сътрудник – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се откри, че съм безусловно функционално здрав човек ”, споделя пострадалият Динко Бобчев.

Екипът на NOVA потърсил един от тримата – проф. Иво Петров, който е и народен съветник по инвазивна кардиология. И пред камерата той удостоверил, че пациентът е здрав и няма потребност от интервенции. Медикът посъветва всички пациенти да търсят и второ мнение.

Мъжът от репортажа се прибрал щастив в Пловдив, само че спокойствието било до деня, в който го записали авансово да му слагат двата стента.

„ Започнаха да ми се обаждат непрестанно. Имам и известие от млада лекарка, на име Венета, която работи в същото поделение. Пита ме за какво не съм пристигнал. Дори доцент Мануков ми звъня, само че защото съм доста отчаян от този човек, не му подвигнах телефона. Тогава той позвъни на брачната половинка ми да попита за какво не съм отишъл. Тя му сподели, че съм се отказал, защото сега се усещам добре “.

Човекът подал даже тъжба в прокуратурата за измамата, само че  станало теч на информация. По пощата получил нова епикриза със същата дата, единствено че нов образец, в който към този момент са изменени данните притеснение на сърцето от 85-75% е станало на 50% задръстване. Аневризмата си остава ”, описа Динко Бобчев. И добавя: „ Потресен съм, че за едни 2 000 лв., които щяха да вземат като % от здравната пътека, щяха да ме трансфорат в неработоспособен за цялостен живот ”.

Мануков пък се оправдал, че пациентът е викнат на 14 октомври не за слагане на стентове, а с цел да му направи проучване на велоергометър. Въпросният тест е най-елементарното, начално проучване. Ако на него пациентът се почувства изтощен или се задъхва, тогава се минава към тежкото и даже рисково проучване – коронарографията.

 „ Проверката е най-малкото нещо, което ще се направи. Където има интерес за изкарване на лесни пари, има и такива дейности. Бездействието на институции, в това число и тази, която ръководя аз, в дълъг интервал от време, са довели до това, което виждаме и това, което изнасяте и вие в този случай ”, разяснява шефът на касата доктор Дечо Дечев.

След инспекцията на здравната каса в пловдивската болница, която продължава и сега, проверяващите разкрили трета епикриза в документите на пострадалия. Тя още веднъж е със същата дата, само че с нови промени в заключенията на доцент Иван Мануков. През 2009 година той бе в центъра на скандал с излишно поставяни стентове след инспекция на здравното министерство. Десет години по-късно виновност и осъдени няма, а доцентът продължава да е началник на отделението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР