След пореден кръг медийни обвинения и закани, коалиционните партньори пак

...
След пореден кръг медийни обвинения и закани, коалиционните партньори пак
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС отстъпиха за дерогацията на „Лукойл“, Борисов обеща оставка

След следващ кръг медийни обвинявания и закани, съдружните сътрудници отново съумяха да стоплят връзките си. На брифинг за публицистите се появи вторият ешалон на ръководещите партии, които оповестиха, че има съгласие към дерогацията за съветския нефт за „ Лукойл “. То включва опазване на настоящето състояние, т.е. изключението да изтече през март, а не както желаеха от ГЕРБ – още на 1 януари.

На брифинга говореха главно Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ). Пред публицистите бяха застанали и Ивайло Мирчев (ДБ) и Венко Сабрутев (ПП). Първият не сподели безусловно нищо и единствено кимаше одобрително, а вторият съобщи, че „ разсъдъкът надви “.

Обявеното съгласие идва единствено един час, откакто Бойко Борисов даде мъжката си дума да подаде оставката като водач на ГЕРБ, в случай че има оттегляне от декларираното в сряда – дерогацията да работи най-вече до края на годината.

Аз мисля, че би трябвало да стъпим на това, което сподели Европейска комисия и еврокомисарят – колкото можем най-скоро. В никакъв случай ПП-ДБ не трябва да се тормозят, в случай че тя (отмяната) влезе незабавно. Гарантирам, че, в случай че влезе незабавно, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си – в случай че мръдне, си депозирам оставката от партията “, разяснява Борисов.

Отказът да се одобри препоръчаният от ГЕРБ законопроект за бърза анулация на дерогацията пристигна след няколко часа диспути по тематиката в пленарна зала. На последвалата среща сред трите партии, подкрепящи кабинета, се взе решение да бъде внесен общ законопроект с дата на отпадане 1 март, а от 1 януари – прекъсване на износа на артикули с съветски нефт. Това на процедура е същото решение, което бе взето още предишния месец, и което е залегнало с плана на „ Продължаваме промяната “.

От брифинга стана ясно, че през днешния ден съдружните сътрудници ще разпишат законопроекта, в който да се включат и текстове, предвиждащи Агенция „ Митници “ да направи проверка на рафинерията към 31 декември, с цел да откри какви модифицирани количества има в складовите наличия на „ Нефтохим “ и да се реши дали има право да ги изнесе, с цел да не задръстят складовете на рафинерията.

На въпрос кой е направил крачка обратно, Цонев отвърна, че

всички дружно вършат крачка обратно, с цел да върви работата напред “.

Дерогацията на рафинерията в Бургас е основна тематика на политическата сцена през последните месеци и единствено в границите на три седмици партиите в ръководството за повторно „ се схващат “ за нея.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР