След Полша и Унгария, Словакия също ще продължи ембаргото върху

...
След Полша и Унгария, Словакия също ще продължи ембаргото върху
Коментари Харесай

Три държави от ЕС удължават забраната на украинско зърно

След Полша и Унгария, Словакия също ще продължи ембаргото върху вноса на зърно от Украйна до края на годината. Братислава взе това решение откакто Европейската комисия не удължи рестриктивните мерки върху вноса на украински селскостопански артикули. Само България взе решение да се откаже от ембаргото на украинския импорт.

Словашкото държавно управление изясни дейностите си с желанието да предотврати " несъразмерния напън върху словашкия пазар " и с желанието да " вземе поради ползите на локалните аграрни производители ", като се базира и на сходни решения на Полша и Унгария.

Полша и Унгария се опълчват на преноса на украинско зърно

По-рано полският министър-председател Матеуш Моравецки разгласи, че Варшава ще наложи ембарго върху вноса на украински аграрни артикули. " Бих желал те (Европейската комисия. - бел. ред.) да удължат възбраната, само че те не го направиха. Знаете ли какво ще създадем в този момент? Ще разтеглим тази възбрана макар тяхното противоречие. Ще удължим възбраната за импорт на украинско зърно. Няма да слушаме Берлин, фон дер Лайен, Туск или Вебер, тъй като това е в полза на полския фермер ", съобщи полският министър председател на предизборно събитие.

Подобно решение взеха и унгарските управляващи. В петък министър-председателят Виктор Орбан подписа декрет, с който се не разрешава вносът на 24 продукта от Украйна, в това число вино, говеждо месо, царевица, слънчогледово семе и ечемик, оповестява организация " Блумбърг ". Властите в страните, граничещи с Украйна, настояват, че вносът на украинско зърно оказва въздействие върху стопанската система - съгласно тях, макар че продуктите са предопределени за пренос, те навлизат на локалните пазари, от което страдат локалните фермери.

Допълнителни ограничения от Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува решението на Полша, Унгария и Словакия да удължат възбраната. В същото време Зеленски благодари на Европейската комисия за отхвърли си да удължи възбраната за импорт на украинско зърно, която беше в действие до 15 септември. Европейска комисия уточни, че с помощта на работата на специфична координационна платформа и краткотрайните ограничения, въведени през май тази година, въздействието на украинското зърно върху пазара на пет прилежащи страни е изчезнало и е било допустимо да се откри експорт за страни отвън Европейски Съюз.

Украйна също по този начин се съгласи да вкара спомагателни ограничения, в това число система за лицензиране на износа, с цел да се избегне повишението на цените в прилежащите страни. Киев би трябвало също по този начин да следи настрана износа на четири категории артикули. " Европейската комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничавания, до момента в който ефикасните ограничения на Украйна са въведени и изцяло действат ", подчертаха от Брюксел.

***

Припомнете си тази снимкова изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР