След половин век по световните сцени днешният ни герой, един

...
След половин век по световните сцени днешният ни герой, един
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Елтън Джон и Дейвид Фърниш – Да обърнеш гръб на световната слава заради един мъж, две хлапета, едно куче и много предстоящи залези

След половин век по международните подиуми днешният ни воин, един от най-великите шоумени на всички времена, се сбогува на публиката с един финален концерт в Стокхолм на 8 юли тази година. В прочувственото си послание към феновете Елтън Джон сподели: “Пътувам по турнета, откогато бях на 17 и се возих в задната час на един бус. Имах необикновен живот, за всяка минута от който съм признателен. Но стигат ми толкоз овации. На 76 съм и желая да направя нещо друго през остатъка от живота си. ” 

За милионите почитатели по света това може и да е тъжно събитие, тъй като бележи края на една ера в поп-рок музиката. За един човек обаче то е мотив за наслада. Дейвид Фърниш, 60-годишният брачен партньор на Елтън Джон, приветства решението на половинката си със следния пост в Инстаграм: “Най-накрая ще слезем от пътя и ще поемем към залеза. Очаквам с неспокойствие идната глава от взаимния ни живот. ” 

А първата глава двамата написват през далечната 1993-а, когато е първата им среща. Много се знае за бурния живот на Елтън Джон от времето преди да спре с алкохола и безразборния секс, за което изключително спомогна и биографичната музикална драма “Рокетмен ” от 2019-а. Обаче персоналният му живот след “отрезняването ” остава някакъв отвън светлината на прожекторите. И въпреки всичко в този момент ще надникнем зад завесата, с цел да разберем кой е индивидът, в чиито прегръдки Рокетмен е намерил спокоен кей след десетилетия на плуване в бурните води на славата и зловредните привички. 

 David Furnish 2015

Дейвид Фърниш

От доста млад роденият в Торонто Дейвид Фърниш страда поради “сбърканата ” си половост, само че все не се осмелява да признае пред фамилията си за нея. В изявление от 2001 година пред The Observer Фърниш се връща с носталгия, само че и болежка в спомените от юношеските си години. “Израснах в чудесна и щастлива фамилна среда, с двама по-големи братя и родители, които доста се обичаха. Тази идеална фамилна картинка ме караше да желая и аз да мога да се впиша в нея. Но не можех. Минах през доста провалени връзки и през множеството време се усещах трагичен и комплициран. В един миг осъзнах, че нямаше различен метод да се отърва от тази отрицателна визия за себе си, с изключение на да се махна от Торонто. От Канада. От фамилията. ”

Веднага откакто се дипломира през 1985г., Дейвид стартира работа в рекламната организация Ogilvy&Mather. Когато е на 27, изниква опция да се трансферира в лондонския офис на организацията. В това той вижда и късмет най-сетне да излезе от “килера ” и да заживее живота, за който мечтае – без позор и ограничавания. Времето ще покаже, че е направил точния избор, тъй като в Лондон другояче свитият като теменужка юноша внезапно разцъфтява като майска роза. И освен в професионално отношение.

Един ден Дейвид споделя с другар, че е зациклил и има потребност да се запознае с нови хора. Сякаш по някакво съдбовно стичане на събитията, в другия завършек на града звездата Елтън Джон се обажда на собствен другар, с цел да му каже същото: “Хайде, в случай че обичаш, да звъннеш на този-онзи и да събереш някои нови хора у нас на вечеря в събота. Писнало ми да виждам едни и същи лица всеки ден. ”

Дейвид се оказва точно на това празненство, хазаин на което е най-известният гей лондончанин. Тръгва с настройката, че ще е скучно и снобско, само че настройката му се трансформира на 180 градуса, когато се беседва с домакина. Привличането е незабавно. И е взаимно. 

Спомняйки си първата им среща през 93-а Джон споделя: “Харесах Дейвид от пръв взор. Направи ми усещане, че е извънредно стилно облечен и доста свенлив. Предложих на другия ден да се забележим на вечеря у нас – единствено двамата този път. Той се съгласи. Поръчахме си китайско. И откакто изконсумирахме храната, след това се изконсумирахме и един различен. Още не мога да допускам какъв брой бързо се влюбихме. ”

През 60-те, когато към момента не е признато (нито пък съвременно!) да развяваш другата си половост в очите на хората, любовният живот на младата звезда към момента се движи неотклонно в руслото на хетеросексексуалността. Секретарката Линда Уудроу ще бъде първата му сериозна другарка, на която даже предлага брак. Изглежда възприятията му към нея са били откровени, тъй като й посвещава цяла ария – Someone Save Me Tonight. Две седмици преди сватбата обаче, той се прибира у дома пийнал като мотика, буди годеницата и й оповестява, че сред тях е свършено. Край, финито. 

Скоро откакто е скъсал с Линда, Елтън се озовава в леглото с мъж – мениджъра му Джон Рийд. Срещат се на едно коледно празненство, проведено от компанията, за която работи Рийд. Елтън го пита дали ще желае да работи за него, само че Рийд се отнася с принуда към предлагането. Най-малкото тъй като първото му усещане от Елтън е на “трътлест, оплешивяващ запартък. ” Тогава обаче той към момента не осъзнава капацитета, който крие в себе си “запартъкът ”. Чак след мега сполучливия му първи концерт в Лос Анджелис на 25 август 1970 година Рийд го вижда в нова светлина. 

  “До момента, в който след концерта се награбихме с Джон, бях непорочен, ” споделя артистът. “Имах обезверена потребност да бъда обичан и да имам физически контакт с някого. Сцената в “Рокетмен ”, в която актьорите, които играят мен и Джон, раздират облеклата и се отдават на плевел секс, е изцяло достоврено предадена. ”

Скоро след първия секс двамата стават бизнес съдружници и любовници и даже заживяват дружно. “Елтън беше първата ми огромна обич, ” споделя Рийд. Голяма, огромна, но връзката им продължава единствено пет години. Интимната, имам поради. Иначе Рийд остава негов бизнес управител чак до 1998 година, когато Елтън го упреква в присвояването на огромни суми пари от неговите сметки и го дава на съд. Макар че Елтън е привикнал хората от най-близкото му обграждане да се възползват от него по един или различен метод, разочарованието му от измяната е огромно.

Оттогава двамата някогашни любовници и съдружници не са си проговаряли. 

През 1983 година, до момента в който работи върху албума си “Too Low for Zero ”, Елтън Джон се среща с бъдещата си някогашна брачна половинка, звукозаписния инженер Ренате Блауел. Двамата бързо се сприятеляват и той я кани да се причисли към персоналния му антураж на австралийското турне за представянето на албума. На 10 февруари 1984 година, до момента в който хапват в индийски ресторант, Елтън непринудено й предлага да се оженят. Ренате е леко същисана, само че казава да. Този път обаче Елтън не се отмята от предлагането си и двамата подвигат женитба за знамение и приказ единствено три дни по-късно в англиканската църква “Сейнт Андрюс ” в предградието на Сидни Дарлингхърст.

Новината за брака идва като гръм от ясно небе за мнозина поради обстоятелството, че единствено няколко години по-рано Елтън Джон е декларирал в изявление за Rolling Stone, че е бисексуален. “Аха, т.е. гей ” е всеобщото съмнение при тази вест. Най-изненадан от всички наподобява сътрудника му Род Стюарт, който не се сдържа да разяснява по следния подигравателен метод щастливото събитие: “You may be still standing, but we are all on the f***ing floor. ”

Четири години по-късно се случва най-логичното – бракоразвод. След раздялата Блауел изцяло изчезва от публичното пространство и повече никой не чува за нея. В изявление от 2008 година Джон изяснява брака си с постоянно ирационалното си държание през тези години. “Наркоманът в мен мислеше по този начин: Писна ми от гейски истории, тъй че що да не взема да се оженя – може пък това ще ме направи благополучен. Но бракът не промени нищо. Обичах Ренате. Наистина я обичах. Едно от нещата, за което същалявам най-вече, е, че я нараних. ”

След развода артистът признава пред Rolling Stone, че в действителност не е бисексуален, а хомосексуален. С едно задължение по-малко за носене, той към този момент с чиста съвест може да се огледа за сътрудник, с който да прекара остатъка от живота си. 

И тогава ориста му сервира на тепсия едно момче от далечна Канада…

При всеки човек това просветление идва при разнообразни условия и постоянно е изцяло необяснимо. Джон обаче знае със сиурност кое го е убедило, че Дейвид Фърниш е неговият човек: за разлика от предходните му гаджета той не се оставя нито да бъде сплескан, нито помрачен от известността му. Фърниш приема зряло и умерено екстравагантностите на колегата си, както и обстоятелството, че всички са вторачени в персоналния му живот. 

През 2005 година двамата подписват цивилен съюз – опция на еднополовия брак преди той да бъде узаконен във Англия. А когато това става, Елтън и Дейвид подвигат и обилна женитба, на която участват доста звезди, измежду които семейство Бекъм, Ед Шерийн, Хю Грант и Гари Барлоу.

Като множеството съпрузи и тези двамата скоро стартират да се замислят за деца. Отначало Елтън е разяждан от подозрения – дали не е към този момент прекомерно остарял, с цел да сменя занапред памперси и да топли шишета с мляко. Променя мнението си откакто посещава дом за HIV-позитивни сираци в Украйна и от пръв взор се влюбва в едно 14-месечно момченце. Проявява предпочитание да го осинови, само че тъй като гражданският му брак с Фърниш е недействителен в страната, получава отвод. Той обаче взема решение, че в случай че не може персонално да се грижи за детето, то най-малко може да обезпечи бъдещето му. И до ден сегашен Елтън Джон продължава да го прави. 

Няколко години по-късно фантазията на съпрузите да станат родители се сбъдва. С помощта на сурогатна майка през 2011-а на бял свят се появява Закари, а две години по-късно и брат му, Елайджа. Близки на фамилията описват, че Елтън и Дейвид са неверероятни родители, които поставят всички старания да възпитат синовете си като положителни и стойностни хора, уважаващи труда.  “Джобните на децата за деня са три лири, ” споделя сър Джон. “Една монета е за благотворителнсот, една – за икономисване и една – за харчене. Но не ги получават безплатно, а би трябвало да си ги проработят като оказват помощ в кухнята или в градинарската работа. ” Родителите се пробват да държат синовете си встрани от любопитното медийно око. Само понякога качват по някоя тяхна фотография в Инстаграм, с цел да се похвалят какъв брой са пораснали и най-много какъв отличен фешън усет имат. В това отношение са се метнали на татко си Дейвид, който постоянно наподобява безупречно, а през 2015 година даже влезе в листата на GQ за най-добре облечени мъже на Острова. 

 President Biden presented Sir Elton John with the National Humanities Medal

Джон след награждаването му с Националния филантропичен орден на Съединени американски щати през септември 2022 година, дружно с Фърниш, президента Джо Байдън и Джил Байдън

Дори след 30 години взаимен живот Елтън и Дейвид се стараят поддържат пламъка на романтиката жив. Те имат вяра, че ключът към всяка сполучлива дългогодишна връзка е връзката. “И ние като всички двойки имаме сложни моменти, само че съумяваме да разгадаем проблемите като беседваме. Един от методите, по който споделяме, е като записваме какви усеща ни вълнуват. ” Всяка събота двамата си разменят картички, на които са написали какво им се е случило през седмицата. И в никакъв случай не не помнят да си кажат, че се обичат.

Съвсем неотдавна Джон и Фърниш разгласи, че фамилията им се е нараснало с още един член. Не, не е трети наследник, а бебе-лабрадор. Закари и Елайджа са отвън себе си от благополучие, че най-сетне си имат куче, което са кръстили Джейкъб. 

В края на този роман несъмнено към този момент сте разбрали по-добре претекстовете на Сър Елтън Джон да слезе от сцената. Очевидно един брачен партньор, две деца и едно куче се нуждаят доста повече от него, в сравнение с милионите му почитатели по света. 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР