След по-малко от час в Регионалния исторически музей – София

...
След по-малко от час в Регионалния исторически музей – София
Коментари Харесай

Приложно златарско изкуство в Регионалния исторически музей – София

След по-малко от час в Регионалния исторически музей – София се открива изложбата „ Приложно златарско изкуство “. Тя е резултат от взаимната работа на Регионалния исторически музей – София с Националния исторически музей, с Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, с Фондация „ Занаяти от тракийските земи ”  и с частния колекционер Антонио Василев. Използвани са и фотографии от персоналната сбирка на Константин Чакъров.

Експозицията е отдадена на златарството, наричано още „ куюмджийство “ - един от най-старите и влиятелни занаяти по българските земи още през новокаменната и каменно-медната ера. У нас е открито най-древното обработено злато, датирано отпреди 6500 години. Занаятът е бил мощно застъпен в регионите към днешните градове София, Самоков, Чипровци, Панагюрище, Враца и Видин е показан в експозицията с информация за тогавашните работилници и техни майстори, както и направените от тях декорации.

Посетителите на изложбата ще видят украшения и предмети, направени от сребърни и други железни сплави, посредством разнородни техники. Основните експонати са от XIX век и първата половина на ХХ век и са свързани с бита, религиозния фетиш и обичаите. Сред тях са и разнообразни принадлежности, с които са работели златарите като клещи, менгеме, везни.

Златарите в предишното са били почитани наедно със свещениците, учителите и лекарите, а образованието им е продължавало минимум три години.

Съвременният образ на занаята също е показан в изложбата. Ще могат да се видят и ръчно направени творби, основани посредством възпроизвеждане на остарели модели, техники и технологии.Експозицията може да бъде прегледана до 26 септември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР