След първия тур на местните избори забелязваме интересна тенденция. Нямаше

...
След първия тур на местните избори забелязваме интересна тенденция. Нямаше
Коментари Харесай

Местните избори губят политическия си смисъл и стават тържища за корпоративни интереси

След първия тур на локалните избори виждаме забавна наклонност. Нямаше доминантна партия, която да се открои, като ГЕРБ през последните няколко следващи вота. Нямаше и политически противоборства, като Национална движение „Симеон Втори" против Българска социалистическа партия или Българска социалистическа партия против Съюз на демократичните сили в по-ранните години на демокрацията. Вместо това се появиха голям брой дребни местни партии и обединявания. Характерно за тях е, че те нямат политически, а по-скоро стопански корени.

В Столичния общински съвет ГЕРБ отбелязва забележителна загуба. Досега партията на Бойко Борисов имаше 27 общински съветници, а в този момент към този момент ще са 14. За сметка на това обединението ПП–ДБ (Спаси София) ще има 23-ма души в 61-членния общински съвет. И двете най-големи обединения ще би трябвало да търси поддръжка от други политически сили за взимане на значимите решения в съвета, за които трябват най-малко 31 гласа „ ЗА “. А това са Българска социалистическа партия с 9 общински съветника, „ Възраждане “ с 8, КОД с 3, Има Такъв Народ – 3 и Вътрешна македонска революционна организация – 1.

Сходно е ситуацията и в Пловдив. В общинският съвет ще има представители на осем политически партии и сдружения. Това са ГЕРБ – с 13 съветници, ПП–ДБ – с 10, „ Съединени за Пловдив ” – 8, „ Браво, Пловдив ” и „ Възраждане ” по 5, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ по 4, а Движение за права и свободи – 2.

Във Варна в общинския съвет влизат цели 10 обединения. ГЕРБ и ПП-ДБ ще имат по 8 представители. 7 ще са общинските съветници от „ Възраждане “, а 6 – от коалиция „ Алтернативата на жителите “. 5 са представителите от „ Земеделски съюз Ал. Стамболийски “, 5 са и тези от МК Български гласъ (Съюз на свободните демократи, Земеделски национален съюз, Обединен блок на труда български лейбъристи, Социалдемократическа партия). Общинските съветници от Българска социалистическа партия за България ще са 3, толкоз ще са представителите на Движение за права и свободи. По 2 представители ще имат Има Такъв Народ и „ Левицата! “, а Съюз на демократичните сили ще бъде с 1 общински консултант в локалния парламент.

Подобна обстановка, със мощно фрагментиран общински съвет, на който ще му бъде извънредно мъчно да взема решения, и членовете на който ще са принудени да се коалират по някакъв метод, се следи в множеството обитаеми места в страната.

Ясно е, че множеството обединения най-вероятно преследват строги стопански цели. Това виждаме в следствие от опорочения книжен избор с над 500 000 невалидни бюлетини и евентуално огромен брой платени гласове. Тоест вотът е доста деформиран.

А локалните избори губят политическия си смисъл и стават борси за корпоративни ползи. Ако първоначално имаше политически игри, то те към този момент не съществуват. Неделният избор, поради закононарушението с бюлетините, докара до безспорна комерсиализация на изборите. В тях към този момент няма политика, а единствено пазарлъци за преразпределение на общинските пари, които са милиони годишно.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР