Не за пръв път виждаме ГЕРБ-СДС да правят законови промени

...
Не за пръв път виждаме ГЕРБ-СДС да правят законови промени
Коментари Харесай

Богдан Богданов: Не за пръв път виждаме ГЕРБ-СДС да правят законови промени на коляно в последния момент

Не за пръв път виждаме ГЕРБ-СДС да вършат законови промени на коляно в последния миг. Това сподели в BTV „ Тази заран " някогашният министър на стопанската система Богдан Богданов във връзка наложеното несъгласие от страна на президента Румен Радев върху избрани разпореждания в Закона за поощряване на вложенията.

Ние би трябвало да създадем законови предпоставки, с цел да може локалните и задграничните вложители да бъдат сполучливи тук и да осъществят своите планове. Основната задача на нормативната смяна беше обвързвана обаче със скринига на вложенията. Скрининкъг е значим, с цел да може една страна в Европейски Съюз да следи кои са основните и кои са рисковите вложения, посочи той.

Богдан Богданов обаче призна, че на финала - сред първо и второ четене на Закона за поощряване на вложенията, са били направени съществени промени, които не са били коментирани по време на първичната полемика.

Нещо повече - доколкото разбирам сътрудниците от Министерство на стопанската система и от Министерство на околната среда и водите не са били помолени за мнение по последните промени. Няма никакви обосновки по тези текстове. Това е много притеснително и беше предстоящо президентът да наложи несъгласие, разясни Богданов.

Бившият министър на стопанската система сподели още, че на съвещание на Министерски съвет са били обсъждани ограничения за спазването на периодите за издаването на мнения от другите институции, с цел да не се спъват вложенията. Съкращаването на тези периоди на половина обаче съгласно него будят „ доста въпроси ", тъй като те и в този момент не се съблюдават.

Сроковете не се съблюдават било то поради неналичието на потенциал, било поради неналичието на осведоменост от страна на чиновниците по места, било то поради нещо друго. Трябваше да се направи разбор преди да се създадат измененията - дали става дума за институционален потенциал, дали за законодателни спънки, дали за нереалистично заложен период, разясни той.

Според него едни от главните забавяния са в районните инспекции по околната среда. Ето за какво на едно от последните съвещания на Министерски съвет на постоянното държавно управление на акад. Денков беше утвърдено основаването на портал, който значително да цифровизира процесите, свързани с издаването на разрешителни за локалните и задграничните вложители, добави Богданов. Той уточни също по този начин, че е получил покана от водачите в ПП-ДБ да е част от листите за предварителните парламентарни избори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР