След отпадането на мораториума се очаква под 30% увеличение на

...
След отпадането на мораториума се очаква под 30% увеличение на
Коментари Харесай

АТДБ прогнозира под 30% увеличение на парното и топлата вода

" След отпадането на мораториума се чака под 30% нарастване на цените на парното и топлата вода за всички топлофикации ". Това предвижда инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България /АТДБ/.  

По думите на инж. Кремен Георгиев нови цени евентуално ще бъдат избрани от юли 2022 година

Цената на парното зависи от стойностите на природния газ и излъчванията, които заплащат топлофикациите. През последните няколко месеца се следи фрапантно покачване на цената на " синьото гориво " на европейската борса. От юли 2021 г, когато за последно бяха избрани цените на парното и топлата вода, до март 2022 година газът е поскъпнал с над 120 %. През юли 2021 година горивото е коствало под 50лв за мегават часа, през днешния ден е към 128 лева

Председателят на АТДБ изясни, че при определянето  на цените в другите градове постоянно има разлики, тъй като всяко едно сдружение има своите специфики, брой клиенти, друга топлопреносна мрежа и уреди, които по друг метод създават топлинна и електрическа сила “. Според него не би трябвало да се съпоставя всяка една топлофикация, с която и да е друга. " След разбор и точни калкулации Регулаторът дефинира какви разноски са присъщи за всяка една топлофикация. В доста редки случаи се признават разноски за повишение на заплати, което в съответния случай води до отлив на фрагменти и до компликация за тяхното намиране. Основна разлика е, че някои топлоцентрали употребяват не скъпия сега природен газ, а въглищата,  но за жалост и тяхната цена като суровина пораства. " изясни специалистът.

Председателят на АТДБ още веднъж уточни, че цената на отоплението не би трябвало да се политизира. " Ако имаме нараснали цени на входа на сдружението, което създава тази сила, надлежно би трябвало да се увеличи и цената на изхода. Ролята на Регулатора е да дефинира какво е това покачване или надлежно понижение " уточни инж. Георгиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР