След отлагания, проточили се в продължение на няколко седмици, Япония

...
След отлагания, проточили се в продължение на няколко седмици, Япония
Коментари Харесай

УСПЕХ: Япония изстреля товарния космически кораб Кунотори 7 на път към МКС!

След отлагания, проточили се в продължение на няколко седмици, Япония най-сетне изстреля товарния си галактически транспортен съд “Кунотори 7 ” към “Международната галактическа станция ”. Изстрелването бе извършено през днешния ден в 20:52 ч. българско време от космодрума Танегашима благодарение на ракета-носител “H-IIB ”.

Около 15 минути след излитането корабът се отдели наред от горната-степен и стартира независим полет. Полетът ще продължи до 27-ми септември, когато астронавтите на НАСА Дрю Фойстел и Серина Ауньон-Чанслър ще прихванат “Кунотори 7 ” благодарение на роботизираната ръка “Канадарм 2 ” и ще го прикачат към модула “Хармъни ”. 

На борда на галактическия транспортен съд пътуват голям брой значими научни опити. Пълно изложение на тях има на този уебсайт: http://iss.jaxa.jp/en/htv/mission/htv-7/payload/ 

Особено забавен е опитът HSRC – HTV Small Re-Entry Capsule. Това е възвръщаема капсула, която за пръв път ще показва опциите на японците да доставят товар от “Международната галактическа станция ” назад към Земята. Засега само американският галактически транспортен съд “Драгън ” има тази дарба. Освен него, лимитирано количество потребен товар може да бъде връщан на Земята и чрез пилотираните кораби на Русия “Союз ”.

Но може би най-забележителният опит е STARS-Me. Той е управителен от университета Шизуока и в границите на него ще бъде демонстрирана за пръв път концепцията за галактически асансьор! Космическите асансьори са фантазия още от времето на Константин Циолковски, който, наблюдавайки Айфеловата кула, е мислил, че може чрез сходна кула да се опъне въже към галактическото пространство за бързо извеждане на товари към околоземна орбита. Идеята е прекомерно амбициозна и до този миг в никакъв случай не е била тествана в галактически условия. Сега това ще се промени – в границите на опита STARS-Me два спътника ще обтегнат малко въже, а мини-асансьорът ще се придвижва от единия към другия сателит.

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР