След Ню Йорк, Пекин и Париж балетният театър на Борис

...
След Ню Йорк, Пекин и Париж балетният театър на Борис
Коментари Харесай

Идва балетният театър на Борис Ейфман

След Ню Йорк, Пекин и Париж балетният спектакъл на Борис Ейфман ще гостува и в София - на 23 октомври в зала 1 на НДК  с „ Евгений Онегин “.  Отзвукът в авторитетни американски издания е гарниран с екстаз. " Единственото нещо, за което можем да се съмняваме е дали той е последният водещ хореограф на ХХ век или първият водещ на ХХI век “, написа в „ Ню Йорк Поуст “ Клайв Барнс. „ Светът на балета, намиращ се в търсене на основния хореограф, може да приключи търсенето. Той е открит - той е Борис Ейфман. “, прибавя Анна Киселхоф.

Борис Ейфман самоуверено опитва с танцова техника и музикални стилове, смесвайки класиката с рок и джаз.  Музиката в „ Евгений Онегин “ е комбиниране на типичен произведения на Чайковски с рока на Александр Ситковецкий, основател на именитата група " Автограф ".

В балета „ Евгений Онегин “ великият хореограф придвижва героите на Пушкин в наши дни - в трагични и рискови обстановки, в които остарелият свят се разпада, а животът диктува нови правила. Изборът на романа в стихове, именуван „ енциклопедия на съветския живот “, не е инцидентен. Творбата на Пушкин вълнува и през днешния ден с изумително точния архетип на съветския темперамент за своето време, с поетичните облици на съветската душа – загадъчна, непредсказуема и чувствена.

Балетния спектакъл на Борис Ейфман е с 42-годишна история. Световната критика  дефинира балета като „ неповторим жанр и галактика “, а  Борис Ейфман като „ страховит вълшебник “ и „ един от водещите хореографи за всички времена “.  Причината за този невиждан триумф, съгласно самия Борис Ейфман, се дължи на обстоятелството, че спектаклите му разсънват дълбоки страсти у феновете, които събарят културни и езикови бариери. Хореографът ослепително съчетава авангардните достижения и академизма.  „ Това, което върша, може да се назова танц от страсти, свободен танц, нов език, в който са преплетени класика, модерн и доста други неща “  казва  Ейфман. Неговите актьори пък са овладели нов „ танцов речник “. Деца до 7 се позволяват без билет и право на настрана място. /Учтиво молим родителите да носят копие на акта за раждане на детето, споделят уредниците от Degris events./
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР