След няколкодневно размотаване, късно вечерта вчера председателката на Европейската комисия

...
След няколкодневно размотаване, късно вечерта вчера председателката на Европейската комисия
Коментари Харесай

Превръща ли се Русия в глобален финансов парий?

След няколкодневно размотаване, късно вечерта през вчерашния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи третата порция наказания по съветската икономическа система след нахлуването на Москва в Украйна. Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия явно реализираха някакво единодушие за изключването на съветски банки от системат SWIFT - решение, което светът очакваше с необикновен интерес.

Истината е, че изключването на Русия от SWIFT не е тъкмо изключване на Русия от SWIFT, тъй като не визира цялата финансова система, а обособени нейни детайли. При всичко положения обаче ходът е удар по финансовата система, построена от Кремъл и редица анализатори предсказват цялостен срив на пазара в понеделник - допустимо е той да бъде затворен още веднъж, рублата да продължи свободното си рухване. През последните дни тя бе " посъбрана " след намеса на централната банка, само че е допустимо още на следващия ден да забележим фиксиране на обменния курс през изкуствена нормативна уредба, тъкмо както по времето на Съветския съюз.

Днес централната банка в Москва излезе със известие, че всичко е устойчиво и може да поддържа в положително здраве финансовата непоклатимост, само че самият факт, че такова известие се появява в неделя е задоволителен, с цел да се счита, че проблеми има.

Търсенето на кеш от банкоматите накара ЦБР да налее в допълнение количество банкноти още в петък, а репо аукционът още веднъж в петък сподели, че банките желаят невиждана от 25 години ликвидност.

Добре е да се знае също, че Путин от няколко години построява своя опция на системата SWIFT и тя към този момент работи. Макар да съставлява по-скоро някаква демо-версия на SWIFT, да работи единствено денем и да включва не повече от 400 банки...

Истината обаче е, че тежкият удар по съветската финансова система евентуално следва. Според " Файненшъл Таймс " Съединени американски щати сега координират глоба върху валутните запаси на Руската федерация. Москва през последните години съумя да построи невероятни резервира от над 640 милиарда $, явно готвейки се и за войната, и за глобите.

Досега удар по запаси светът не е виждал, само че теоретично подобен е изцяло вероятен. Причината е елементарна - голямата част от запасите на Русия са трупани върху скъпи бумаги в твърда валута. Данните на самата ЦБР демонстрират, че над 32% от тях са в евро, над 16% - в долари, има резервира в английски лири, японски йени, канадски долари и юани. Блокирането на запасите в долари, евро и йени ще е саблен удар върху опциите на Москва да финансира войната, а спомагателното ампутиране на ЦБР от финансовите пазари ще я затрудни да набира дълг.

Само по себе си това би било доста по-значителен удар от изключването от SWIFT, считат редица интернационалните анализатори.

Разбира се, би трябвало да се знае, че всички тези наказания ще навредят и на Западния свят. При всички положения обаче огромният губещ е Путин и неговата олигархия. Русия постепенно се трансформира в световен финансов парий и възобновяване ще бъде мъчително.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР