След няколко седмици на напразни напъни, политическите сили, които настояват

...
След няколко седмици на напразни напъни, политическите сили, които настояват
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП в битка за хартиените бюлетини

След няколко седмици на напразни напъни, политическите сили, които упорстват за връщането на хартиените бюлетини, съумяха да промушат въпроса в работната стратегия на Народното събрание. Днес ще се организира изключително съвещание на парламентарната правна комисия, на което ще бъдат разисквани три плана за промени в Изборния кодекс. Два от тях, импортирани от ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия, плануват връщането в всеобща приложимост на хартията при гласоподаване, наедно с машините, написа " Сега ".

През 2021 година Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ прокараха през Народното събрание законова смяна, с която устройствата станаха главен прийом за гласоподаване. Хартиените бюлетини към този момент щяха да се употребяват по изключение – в дребните изборни секции и при изключителни случаи, да вземем за пример, когато се повредят машините. Аргументът за нововъведението беше, че по този начин ще се оправим с големия брой невалидни бюлетини и ще се улесни изчисляването на изборните резултати. Още тогава герберите се оповестиха изрично срещу смяната. Бойко Борисов и хората му твърдяха, че машините ще бъдат употребявани, с цел да се манипулират резултатите. Така и обаче не съумяха да потвърдят обвиняванията си. Впоследствие към съперниците на новата изборна технология се подредиха и социалистите, които хвърлиха върху устройствата виновността за тежките си изборни провали през 2021 година До ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия застава също и Движение за права и свободи. От придвижването считат, че машинният избор е отблъснал гласоподавателите от присъединяване в изборите. Те също не могат да потвърдят изказванията си.

Първи се задействаха социалистите. В средата на април т.г. алените внесоха поправки(link is external) в Изборния кодекс, с които се планува да се разреши на жителите да избират дали да гласоподават с хартиена бюлетина или с машина. Това би било завръщане към изборния модел, който наложи ГЕРБ преди две години. Тогава бързо стана ясно, че едновременната приложимост на хартия и машини извънредно затруднява отчитането на резултатите от секционните изборни комисии и и води до доста неточности.

Съюзниците на Българска социалистическа партия в тогавашната четворна коалиция обаче не им дадоха никакъв късмет – Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ държаха на машинния избор. Затова в продължение на три месеца законопроектът даже не влезе за разглеждане в парламентарните комисии.

В средата на юни законови промени (link is external) в същия смисъл внесе и ГЕРБ-СДС. След това започнаха сериозните опити двата законопроекта да бъдат прегледани, в случай че не в комисиите, напряко в пленарната зала. Опонентите им обаче не го разрешиха. Неочаквана поддръжка тук оказа „ Възраждане” – националистите се оповестиха в поддръжка на машинния избор, защото считат, че са били ощетени на изборите в предишното с хартиените бюлетини.

От партията на Костадин Костадинов обаче също внесоха свои поправки(link is external) в Изборния кодекс. Те отразяват желанието на националистите да получат свои представители в Централната изборна комисия (ЦИК). В техния план също има нещо, обвързвано с машинния избор – да се запише в закона, че секционните комисии наложително ще броят хартиените бележки, които устройствата отпечатват след гласоподаване. Това е задължение за изборната администрация, защото броенето също изисква доста време и старания.

При съществуването на три законопроекта се събраха задоволително искащи да бъде свикано изключително съвещание на комисията. Това е и първата крачка преди внасянето на законопроектите в пленарната зала.

В момента Народното събрание е разграничен по проблема – ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи поддържат всеобщото връщане на хартията, а Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ му се опълчват. Така може да се окаже, че депутатите от „ Възраждане” ще наклонят везните в едната или другата посока. Ако националистите са поредни, ще откажат да върнат бюлетините.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР