След няколко неуспешни опита Народното събрание прие на първо четене

...
След няколко неуспешни опита Народното събрание прие на първо четене
Коментари Харесай

Пенсия ще се получава и с по-малко от 15 г. стаж

След няколко несполучливи опита Народното събрание одобри на първо четене едно остаряло искане на Движение за права и свободи за смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, с което казармата и годините на политическа принуда ще се признават за автентичен стаж за пенсия. Това на процедура значи, че у нас пенсия за застрахователен стаж и възраст ще може да се получава и при по-малко от 15 година направен стаж - нещо, което до момента беше минималното условие.

Промяната визира характерен случай на пенсиониране, който обаче поради особеностите на прехода се употребява по насила от от ден на ден хора - изчакване до 67-годишна възраст (условието за мъжете и дамите за 2023 г.) за пенсиониране заради повърхностен стаж. Условието за този метод на пенсиониране е човек да има най-малко 15 години автентичен стаж. За разлика от този случай, при нормалния ред се употребява застрахователен стаж, в който влизат интервалите на казармата и престоя в лагери и затвори на репресираните.

В обществената комисия това предложение бе отхвърлено като нещо, изменящо правилата на осигурителната система. Днес се озова като първа точка в дневния ред на съвещанието по искане на Движение за права и свободи, които го одобриха и за знак във връзка рождения ден на придвижването. Дебатите бързо зарязаха обществените причини и набраха скорост с политически речи. Темата одобри подобен прочувствен заряд, че най-после и малцината, изказващи кардинални възражения, се отхвърлиха от тях. От няколко партии акцентираха, че за логичност в осигурителната система е късно да се приказва, защото тя към този момент е " единствената в света, която над 50% зависи от налози " (по думите на Йордан Цонев, ДПС).

" Какво целим? 2000 души български жители, които не могат да придобият право на пенсия по общия ред, да се пенсионират. Средната пенсия, която ще получат е 314,50 лева Нужни са 7-8 млн. лева на година ", изясни Севим Али от Движение за права и свободи при представянето на законопроекта. Извън това заварено състояние обаче от включването на казармата при изчисляването на автентичен стаж ще завоюват и мъжете, които нямат задоволително стаж да се пенсионират по общия ред.

 

ЩО Е Търговско отделение СТАЖ

За застрахователен стаж се зачита времето, през което хората са работили, в случай че са импортирани или дължими осигурителните вноски върху полученото, начисленото и неизплатеното, както и неначисленото заплащане. За застрахователен стаж, без да се вършат осигурителни вноски, се зачита времето на заплатен и неплатен отпуск за развъждане на дете; на платените и неплатените отпуски за краткотрайна нетрудоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст; на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година; интервалите, в които се получава обезщетение за безработица; времето, през което човек не е работил заради нелегално недопускане или премахване от работа или нелегално уволнение; времето, през което са полагани грижи за лице с избрана непозната помощ; интервалът на наборна или мирновременна различна работа и времето, през което неработеща майка е гледала дете до 3-годишна възраст.

Според закона за реабилитация на репресирани лица пък за трудов стаж се зачита времето, през което репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане; както и времето, през което лицата, навършили 16 години не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани.

Действителен стаж е фактически изслуженото време по трудово или служебно правно отношение, времето, през което лицето е работило по друго правно отношение и е било наложително обезпечено за неработоспособност, напреднала възраст и гибел, както и времето, през което лицето е подлежало на наложително обезпечаване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

С признатата през днешния ден смяна в тази формулировка се прибавят интервалът на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите, в които репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане; времето, през което лицата, навършили 16 година се на работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и интервалите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и други сходни места, както и наложително трудово мобилизирани.

 

КОГА съдебна експертиза ПОЛЗВА

Право на пенсия за застрахователен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 62 години от дамите и 64 години и 6 месеца от мъжете и застрахователен стаж 36 години и 4 месеца за дамите и 39 години и 6 месеца за мъжете.

В случай че лицата нямат право на пенсия при тези условия, те получават право на пенсия при навършване на възраст 67 години за дамите и мъжете и минимум 15 години автентичен застрахователен стаж.

Лицата, които имат изискуемия застрахователен стаж, могат по тяхно предпочитание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта, като пенсията се изплаща в понижен размер пожизнено.

 

ДЕБАТЪТ

В началото " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия пробваха да бележит експертни причини срещу решението. " Не е инцидентна по-тясната формулировка на автентичен стаж спрямо осигурителния стаж. Не можем да допуснем да разширяваме категорията лица, които могат да получат пенсия против единствено 15 година заплащане на осигуровки ", посочи Искрен Арабаджиев от Политическа партия. " Искате да решавате политически проблеми посредством пенсионната система. Измислете нещо друго и ще ви подкрепим ", разяснява Георги Гьоков от Българска социалистическа партия. " Не споделям, че тези хора не са потърпевши, че не би трябвало да имат права, само че за какво решаваме този проблем посредством пенсионната система?! Докъде ще я докараме?! ", попита той. " Ние сме признателни - имаме специфичен закон за репресираните. Това е нашето самопризнание като обезщетение за тези хора. Но в този момент ще създадем неравнопоставеност с хора, внасяли действителни осигуровки. Не можем да бъркаме обществената с пенсионната система ", добави и Арабаджиев.

Най-силният коз на Движение за права и свободи беше практиката на Върховния административен съд да зачита въпросните интервали към действителния стаж и това бе изтъквано неведнъж в експертната част на полемиката. " За автентичен стаж е наложително да има трудово или служебно правно отношение. Но да вземем за пример ние - служилите в " Строителни войски ", сме построили задоволително, което всеки може да отиде да види - неща, които и през днешния ден са в употреба. Бяхме задължени тогава от Конституцията и закона. Получавали сме и заплащане за това. Изискването за официално трудово договаряне е осъществено ", посочи Мустафа Карадайъ.

Движението получи поддръжка първо от " Демократична България ". " Стотици милиони се преразпределиха последната година, а в този момент става дума за няколко милиона ", разяснява Атанас Славов от Демократична България, който съпостави компенсацията на потърпевшите от комунистическия режим с 25-те стотинки на л гориво за всички български жители.

След това и ГЕРБ се разгласи за приемане на смяната. " Разговорът не е техничеки. Става дума за политически знак, а обезщетенията не са изключително огромни. Трябваше да минат 32 година, с цел да можем да водим този диалог умерено. Не единствено би трябвало да покажем, че осъждаме този акт, а и да не позволим Възродителният роцес да се повтори. Това ще бъде още една стъпка към осъзнаването, че българското общество може да действа единствено в целокупност и когато осъжда политическото принуждение ", разгласи от трибуната Тома Биков.

" Напълно съм склонен за Възродителния развой, това е една дълбока рана. Въпросът е дали да полваме обществената система, с цел да адресираме тази рана ", разяснява Асен Василев от Политическа партия. След доста прочувствени изявления от депутати и от Движение за права и свободи, и от ГЕРБ, Василев най-после сподели, че ще поддържат смяната при изчистване на дефинициите, с цел да е ясно да вземем за пример кой престой в пандиза ще се признава за стаж.

В дебата бяха споделени доста персонални истории - Вежди Рашидов приказва за сълзите на татко си, Лъчезар Иванов за работата си като доктор в Разград по време на репресиите. Костадин Костадин съумя да се ожали, че и той познава Софийския затвор от вътрешната страна (беше арестуван за малко след присъединяване в митинги през септември 2020 г.).

В последна сметка 131 от 200 депутати поддържаха на първо четене законопроекта, като срещу бяха 26-имата от " Възраждане ". В Политическа партия 20 гласоподаваха в поддръжка на плана, 20 се въздържаха, а двама бяха срещу. От Българска социалистическа партия никой не го поддържа, трима бяха срещу, а 18 се въздържаха. Единодушно " за " гласоподаваха ГЕРБ, Демократична България, " Български напредък " и - несъмнено - Движение за права и свободи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР