Министерството на отбраната предприема комплексен подход за преодоляване на проблема

...
Министерството на отбраната предприема комплексен подход за преодоляване на проблема
Коментари Харесай

Казаха дали казармата ще бъде върната

Министерството на защитата подхваща сложен метод за превъзмогване на казуса с некомплекта във въоръжените сили – това сподели министърът на защитата Атанас Запрянов в отговор на въпрос на публицисти след видеоконферентната връзка с националните командири на българските контингенти, които вземат участие в задачи и интервенции на НАТО и Европейския съюз в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак през днешния ден, 30 април. По думите на министъра – модернизацията на техниката и въоръжението, общественият пакет, повишението на заплащането на военнослужещите, издигането на престижа на военната специалност са ограничения, които се чака да доведат до по-голям интерес към работа във Въоръжените сили на Република България.

" Приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 година е единствено един инструмент, само че доста значим “, акцентира той и добави: " Възнагражденията би трябвало да подхождат на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят “. Диференцирането на заплащането за някои изключително дефицитни категории специалности, които са извънредно значими и за бизнеса, ще направи специалността на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда, уточни той. " Аз съм доста горделив, че най-сетне армията се възприе като национална институция и доста рядко едно решение в Народното събрание се гласоподава с безусловно болшинство. Това ме обнадеждава и ни задължава да продължим да носим службата, да издигаме качествата за защита на страната и да се грижим за българските жители в осъществяване на третата задача “, сподели министър Запрянов.

В отговор на въпрос той уточни, че не се обмисля връщане на наборната работа. За попълването на запаса също се подхващат сложни ограничения, само че в случай че те не сработят, може да се вкара наложителното условие някои категории държавни чиновници да имат военна подготовка. Това визира чиновници в структури от системата на националната сигурност, Министерство на вътрешните работи, правосъдната система и други.

По отношение на акцията за банкет във висшите военни учебни заведения, която тече сега, министърът на защитата уточни, че тази година се чака повече окомплектоване на вакантните места. " Младите хора би трябвало да знаят, че в армията, встъпвайки в работа като бойци, сержанти и офицери имат бъдеще и сполучлива кариера “, уточни той.

Във връзка с плановете за рационализация министър Запрянов уточни, че страната ни е в неповторима обстановка: поради участието ни в НАТО и Европейски Съюз, може да придобием техника с всякакво равнище на секретност. " За България няма ембарго на закупуване на съвременна, най-съвременна техника. Стига да имаме средства, ние сме в положение да доставяме най-модерните и най-мощни системи “, уточни той.

В отговор на журналистически въпрос за подготовката на Трета авиобаза за приемането на новите самолети F-16 Block 70, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов съобщи, че към края на август ще бъдат сертифицирани основни обекти от инфраструктурата във формированието с желанието те да бъдат в допълнение надградени с нужните системи. " Те би трябвало да имат избрана степен на комплектност, с цел да може да стартира оборудването им. Ако фокусираме напъните си върху тези няколко обекта, приемането на самолетите ще бъде допустимо “, акцентира началникът на защитата. Продължават напъните и към друга група обекти, които обезпечават поддръжката на самолетите, към която също има огромни условия, на които инфраструктурата и оборудванията би трябвало да дават отговор. Тези обекти би трябвало да бъдат приключени до март-април 2025 година

Адмирал Ефтимов означи, че процесът по реорганизация и рационализация на инфраструктурата в авиобазата е доста огромен. " Той не касае единствено приемането, поддържането и обслужването на самолетите, а и цялостния живот в базата – комунално-битовите условия, пожарното обезпечаване и други обекти. За да могат нашите военнослужещи, летци и техници да служат в условия, подобаващи както за техниката, която получават, по този начин и за времето, в което живеем “, заключи началникът на защитата.

" Предстоят доста съществени планове по инфраструктурното създаване на въоръжените сили “, уточни министър Запрянов и акцентира, че инфраструктурата е част от оперативните качества.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР