Във вторник молдовски съд започна процеса срещу губернатора на региона

...
Във вторник молдовски съд започна процеса срещу губернатора на региона
Коментари Харесай

Съдът в Молдова започва процес срещу проруския лидер на Гагаузия

Във вторник молдовски съд стартира процеса против губернатора на района Гагаузия Евгения Гуцул, съдружник на Кремъл, която е упрекната в канализиране на средства от Русия към промосковска партия, предава " Ройтерс ".

Гуцул, която завоюва локалните избори предходната година, има мощни проруски възгледи и се опълчва на проевропейското държавно управление на Молдова, което упреква Москва в политическа интервенция.

Според прокурорите Гуцул, е взела участие в систематично канализиране на неотчетени средства през 2019-2022 година за финансиране на към този момент неразрешената промосковска партия " Шор " , основана от Илан Шор,, наказан за машинация в Молдова.

Пристигайки в съда в столицата Кишинев във вторник, Гуцул, каза, че делото е скалъпено. Няколко десетки души пристигнаха да я поддържат на входа на съда, демонстрира видео, публикувано в канала й в Telegram.

" Днес се организира първото правосъдно съвещание по дело, което беше скалъпено против мен и моите сътрудници от партията Шор. Делото беше отсрочено за 27 май ", сподели Гуцул, в Telegram.

Тя сподели пред кореспонденти, че процесът е бил отсрочен, тъй като не й е бил възложен обвинителен акт на съветски език . Официалният език на Молдова е румънски.

Ако бъде приета за отговорна, Гуцул ,  може да бъде наказана на затвор от две до седем години и да и бъде неразрешено да заема държавни постове, казаха прокурорите, Тя също е упрекната, че е плащала на хора да участват на антиправителствени митинги , проведени от партията Шор през 2022 година

Гуцул, е пътувала до Москва, с цел да се срещне с високопоставени чиновници, а през март се срещна с съветския президент Владимир Путин.
 Молдовската съпротива се сплоти в Москва
Молдовската съпротива се сплоти в Москва

Тя предлага връщане на страната в орбитата на Русия

Молдова, дребната някогашна руска република, ръководена от проевропейския президент Мая Санду, се надява да се причисли към Европейския съюз до 2030 година и да се отърве от въздействието на Москва.

Молдовските отношения с Русия се разпаднаха, защото държавното управление осъди пълномащабното навлизане на Русия в " Украйна ", упрекна Москва в скрит план за свалянето на държавното управление и 

Руските войски окупират Приднестровието, проруски район, който се отдели в къса война при започване на 90-те години.

Гагаузия е различен дребен самостоятелен район, чиито 140 000 поданици, основно етнически турци, имат неспокойни връзки с централните управляващи, откогато Молдова отхвърли руското ръководство през 1991 година
 Губернатор в Молдова е упрекнат във финансиране на партия с съветски средства
Губернатор в Молдова е упрекнат във финансиране на партия с съветски средства

Предвиждат се 2 до 7 години затвор, в случай че Евгения Гуцул бъде приета за отговорна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР