След най-голямото изборно поражение и най-ниския брой гласове, получени от

...
След най-голямото изборно поражение и най-ниския брой гласове, получени от
Коментари Харесай

Ще позволим ли албанците да ни оставят без президент?

След най-голямото изборно проваляне и най-ниския брой гласове, получени от Социалдемократическия съюз на Македония от 1992 година, се спекулира, че албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ)* и до момента управлявалият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) могат да бойкотират президентските избори на 8 май и Македония да не избере своя президент.
Ако гласуващите не са повече от 40% от общия брой на гласоподавателите, страната ще остане без президент, тъй като албанците желаят да е по този начин. Но ще го разрешат ли останалите жители на Македония?
Отговаряйки на тези опасения, водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прикани за гражданска готовност и интензивно присъединяване в изборите. „ Подобно решение би било демонстрация на незрялост и безнаказаност към страната от страна на ДСИ и СДСМ “, сподели Християн Мицкоски.
Той акцентира, че сходно деяние ще разкрие целта на тесните ползи на партиите пред благоденствието и стабилността на нацията. Мицкоски напомни случаите, когато ВМРО-ДПМНЕ се е изправяла пред изборни провокации, само че постоянно е избирала да се включи в демократичния развой с достолепие и честност. Така през 2019 и 2004 година ВМРО-ДПМНЕ претърпя проваляне на своите претенденти на президент, само че не прибягна до бойкотиране на втория тур.
Политическата рецесия, която ще избухне, в случай че страната не избере президент, би била пагубна за Македония както във вътрешен, по този начин и във външен проект. Призивът на Демократичния съюз за интеграция към албанците за протест ще предизвика междуетническо напрежение, което нито една партия не може да управлява...

* Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) е политическа партия на етническите албанци в Северна Македония. Сформирана е три месеца преди провеждането на парламентарните избори в Република Македония през 2002 година от някогашни членове на Армията за национално избавление (АНО) - паравоенно образувание, което през 2001 година води сражения с държавните елементи на Република Македония. Неин водач е Али Ахмети. На изборите през 2002 година ДСИ печели 11,9% от гласовете (70% от гласувалите за партията са етнически албанци), което я прави най-голямата политическа партия на албанците в македонския политически набор. На сегашните президентски избори Демократичният съюз за интеграция бе в коалиция с " Европейски фронт " с претендент за президент външният министър Буяр Османи
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР