След най-добрата година за имотния пазар през последното десетилетие, 2018

...
След най-добрата година за имотния пазар през последното десетилетие, 2018
Коментари Харесай

Жилищният пазар в София се успокоява, показва анализ

След най-хубавата година за имотния пазар през последното десетилетие, 2018 година стартира по-умерено и по-зряло за жилищния пазар в София. Отново има растежи по всички индикатори, само че те към този момент са по-плавни. Това демонстрира анализът на " Бългериън пропъртис ".

Не непременно

Купувачите не престават да обмислят добре покупките си, да оглеждат допустимо най-вече от парцелите на пазара и да не купуват непременно. Тази разтегливост в търсенето предстоящо забави повишаването на цените на жилищните парцели в София. В началото на тази година то е малко под 11% на годишна база, а междинните цени остават под бариерата от 1 100 евро/кв.м, демонстрират данните на компанията.

Очакваният напредък на Брутният вътрешен продукт и приходите на популацията, ниската безработица и към момента ниските лихви по ипотечните заеми през 2018 година ще продължат да въздействат удобно на имотния пазар, само че към този момент с по-малка доза възторг и бурност от тези през последните 2 години.

Данните на компанията сочат, че през първото тримесечие на 2018 година цените в София задържат достигнатите в края на предходната година равнища, а растежът им на годишна база се забавя.

Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1 092 евро/кв.м. при 1 095 евро/кв.м. в края на 2017 година Изглежда, че след скоростното прекосяване на границите от 900 и 1000 евро/кв.м., цените сякаш стават по-неуверени в прекосяването на идната преграда от 1 100 евро.

Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро.

Годишното нарастване на цените през миналото тримесечие е 10.86% при измерено от нас годишно повишаване за 2017 година в размер на 16%.

Според данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие, в София са вписани 5 631 имотни продажби при 5 023 за същия интервал на 2017 година, което е растеж от 12% на годишна база.

Данните демонстрират още, че темпът на повишаване на продажбите на парцели в София се форсира (от към 8% за 2015 и 2016 година и 6% за 2017).

Издадените нови разрешителни за градеж в София по данни на Национален статистически институт са 201 броя за 4-тото тримесечие на 2017 година Така 2017 година приключи с 827 издадени разрешителни за нови жилищни здания в столицата при 695 за 2016 година, което е растеж от 19%.

Къде се купува

Наблюденията на компанията сочат, че най-вече купени жилища при започване на 2018 година има в " Студентски град " (средна цена 956 евро/кв.м.), където цените са най-изгодни спрямо останалите южни квартали, изключително в комплекс " Академика ".

Останалите най-популярни за покупка квартали в София са " Кръстова вада " (средна цена 1130 евро/кв.м.), " Витоша " (средна цена 1 045 евро/кв.м.) и " Младост 4 " (средна цена 1080 евро/кв.м.). Към тях се прибавя " Връбница 2 " (средна цена 960 евро/кв.м.) с продължаващи дейни продажби на преференциални жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park, покрай Северния парк и метростанция.

Най-желаният квартал

Най-скъпо продавани са жилищата в " Лозенец ", който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за миналото тримесечие там са 1 675 евро/кв.м.

Най-много се купуват жилища на 2-ри и 3-ти етаж – 38% от купените, а след тях се подреждат жилищата на 4-ти, 5-ти и 6-ти етаж – 33%. Делът на жилищата на 1-ви етаж продължава да бъде огромен - 27%. 56% от купените жилища се отопляват на Топлоелектрическа централа.

Средният престой на парцелите на пазара на продадените при започване на годината парцели е 122 дни (около 4 месеца) и понижава от 138 дни в края на годината. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – 0.14% и това е най-ниското им равнище 2008 година насам.

Какво се чака

Още в първите месеци на годината се усеща уравновесяването на жилищния пазар в София вследствие на повишеното предложение, което докара до закъснение на повишаването на цените в София до предстоящите за 2018 година 10%. Пазарът в столицата продължава да се радва на мощна интензивност и през тази година той още веднъж ще бъде измежду най-атрактивните за вложения пазари, сочи прогнозата на компанията.

След рекордния растеж от 38%, който означи банковото финансиране за покупка на недвижими парцели през 2017 година, кредитната агресия на банките продължава и през тази година с повишаване в първите месеци от към 15% на годишна база, а лихвите по заемите се резервират на ниски равнища – от 3.7 до 4%.

В допълнение на удобните условия за кредитиране в интерес на имотния пазар са и факторите покачване на приходите, ниска безработица, чувство за по-голяма сигурност за работните места и приходите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР