След наказателните процедури на Европейската комисия срещу България заради това,

...
След наказателните процедури на Европейската комисия срещу България заради това,
Коментари Харесай

Ударно се одобряват Натура зони заради наказанията от ЕК

След наказателните процедури на Европейската комисия против България поради това, че не поставя старания да опази предпазените типове в зоните от европейската екомрежа " Натура 2000 ", екомиинстерството е удвоило утвърдените като такива предпазени зони. Това стана ясно от отговор на екоминистъра Емил Димитров на парламентарно запитване в петък.

От януари до момента са избрани 120 такива зони, осведоми той и общо утвърдените като такива са 234 територии от 341 попадащи под отбраната на екомрежата. В началото на юли страната ни, че в случай че до три месеца не предприеме ограничения за съответна отбрана на биоразнообразието, ще бъде дадена на Съда на Европейски Съюз. Причината бе, че въпреки през 2007 година България да е определила предпазените зони от " Натура 2000 ", към момента за 207 зони за местообитанията няма издадени финални актове за оповестяване.

Тогава от Министерство на околната среда и водите оповестиха, че за отбрана на тези зони са готови и ремонти в Закона за биологичното многообразие, които се намират сред първо и второ четене в Народното събрание. След митинги на природозащитници, съгласно които поправките отслабват в действителност отбраната на редките типове, този план бе отдръпнат.

Според Димитров това, че България е уверила Брюксел, че ще одобри тези ремонти до края на юли, а изменението на закона към момента не е реалност, слага страната в неподходяща позиция.

Министерство на околната среда и водите работи на доста мощни обороти, само че то не може да свърши всичко, то не може да одобри този закон, разяснява екоминистърът. Очаквам Законът за биологичното многообразие да се одобри и в най-бърз порядък ние да почнем да одобряваме всички нужни действия, а не да се чака идващия парламент, тъй като тогава може би ще е късно, сподели още министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР