След началото на военната операция в Украйна, на Русия вече

...
След началото на военната операция в Украйна, на Русия вече
Коментари Харесай

Ако Русия е в санкционен режим с години - какво ще се случи с икономиката й

След началото на военната интервенция в Украйна, на Русия към този момент са наложени невиждани по мащаб и обсег наказания в икономическата и финансовата сфера. Нещо повече, за глобите съответно в енергийната сфера, даже се слагат отлагателни периоди за въвеждането им - с месеци, даже с години. Което " подухва " на мисълта, че е допустимо и след преустановяване на спора в Украйна, глобите да останат в действие, не се знае до по кое време.

В тази връзка, анализатори от финансовия портал " Финам " припомнят, че и други огромни страни, като Иран и ЮАР, са били години наред с наложени наказания.

В съпоставяне с посочените страни (Иран и ЮАР), към началото на санкционните ограничавания, Русия имаше по-диверсифицирана индустрия и по-голяма стопанска система (2-7 пъти), а също по този начин е доста по-добре обезпечена с естествени запаси и храни.

Освен това, преди началото на рестриктивните мерки, икономическите политики в Русия бяха доста по-напреднали. В същото време, скоростта на въвеждане на множеството от тежките наказания по отношение на Русия беше доста по-висока (отне няколко месеца, не години), означават специалистите.

Анализаторите от " Финам ", изхождайки и от санкционния " опит " на посочените и други страни, предвиждат какво в общи линии би могло да се случи с стопанската система на Русия в идващите 5 и повече години.

1.С течение на времето някои от глобите ще се стягат де факто, даже и без законовото им стягане (при изискване, че се резервира политическото статукво).

2.Доста строги наказания биха могли да доведат до понижаване на размера на стопанската система (брутния вътрешен продукт) и бизнес интензивността в страната с 10-20%, спрямо различния сюжет, при който не са налагани наказания.

3.Дори като се има поради преориентацията на доставките (на енергоносители) към други пазари, ембаргото може да понижи физическите размери на износа и вноса на Русия, като ограничението на вноса (на високотехнологични стоки) може да докара до по-дългосрочни и по-значими последствия.

4.Практиката сочи, че към половината от отрицателните стопански резултати за страните, които са в изискванията на съществени наказания, не са директно свързани със самите наказания. Такива резултати могат да бъдат свързани с решения във външната и вътрешната политика, които са взети преди налагането на глобите и нямат връзка с налагането на рестриктивните мерки.

По подобен метод, анулацията на глобите не постоянно значи че бързо ще се компенсира изоставането в благосъстоянието, насъбрано през интервала на санкционния режим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР