След многогодишни усилия и спорове в обществото, държавното финансиране на

...
След многогодишни усилия и спорове в обществото, държавното финансиране на
Коментари Харесай

Частните училища не искат държавната субсидия

След многогодишни старания и разногласия в обществото, държавното финансиране на частните учебни заведения към този момент е реалност от 1 януари 2018 година Оказа се обаче, че едвам 9 частни учебни заведения от общо над 160 са поискали държавната дотация. Защо не сработи новия закон за учебното обучение и за какво едно само столично учебно заведение е решило да вземе държавните пари - споделя Елиана Димитрова.

Идеята за държавно финансиране на частните учебни заведения се роди по време на първото държавно управление на ГЕРБ. Основанията - родителите на децата в частните учебни заведения също са данъкоплатци и тези деца би трябвало да получават единния разходен стандарт за възпитаник. След разгорещени диспути редно ли е това да се случи при недофинансирани държавни и общински учебни заведения и след предложение на Реформаторския блок в закона беше записано, че пари за частните учебни заведения ще има, в случай че те одобряват 20 % от децата без такса.

От Асоциацията на частните учебни заведения са безапелационни, че нито едно от техните учебни заведения няма да вземе държавната дотация. Причината е, че не могат да образоват 20 % от децата си гратис.



Ако в едно частно учебно заведение учат 300 деца, изяснява Валентина Денчева и 20 % бъдат признати гратис, това значи децата да станат 360. Обикновено обаче постройките нямат огромен потенциал. Затова схемата се трансформира. Приемат се 240 деца и 60 други без такса.
Валентина Денчева, член на УС на БАЧУ, шеф на ЧСУ " Веда ": Да, само че издръжката на учебното заведение се носи от 300 деца, не от 240 и тогава поражда въпросът кой ще заплати останалата част от издръжката, която не е покрита - естествено родителите на тези 240 деца, което значи че ще би трябвало да увеличим таксите.
Сбърка ли закона? Денчева счита, че основата е била вярна.

Валентина Денчева, член на УС на БАЧУ,директор на ЧСУ " Веда ": Но се намесиха ползи, които постановиха да се дадат средствата под изискване, което направи невероятно реализирането на закона.



И въпреки всичко по две учебни заведения от Варна, Велико Търново, Добрич и Пловдив и едно от София взеха решение да вземат парите.

Частното учебно заведение " Петко Рачев Славейков " е единственото в столицата, което ще вземе държавната дотация. Тук споделят, че не се тормозят от 20-процентната квота, защото и до момента са приемали деца със специфични потребности и деца от обществено слаби фамилии.

От 12 години учебното заведение приема тези деца без такси, изясняват тук. Сега за допълнение на квотата към тях ще се прибавят и даровити деца.

Надя Стойкова, шеф на ЧСОУ " П.Р.Славейков ": Към сегашния миг по този начин както сме сметнали разноските, в случай че не станат някакви разтърсвания стопански, не считаме,че това ще докара до увеличение на таксите. Дори ще се опитаме, доколкото може, да понижим таксите.
Валентина Денчева, член на УС на БАЧУ, шеф на ЧСУ " Веда ": Ако те го създадат, аз ще съм първата, която ще ги поздрави и ще опита да разбере по какъв начин тъкмо се е случило.
Българска национална телевизия: Т.е. смятате че е невероятно?
Валентина Денчева, член на УС на БАЧУ, шеф на ЧСУ " Веда ": Разбира се, че е невероятно.
От частно учебно заведение " Петко Славейков " признават, че са по-скоро изключение от общия случай. Че до неотдавна учебното заведение е функционирало като Фондация, пререгистрирано е съгласно новия закон, само че не търси огромна облага от своята активност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР