След месеци на самохвалство и апокалиптична реторика, крайната десница се

...
След месеци на самохвалство и апокалиптична реторика, крайната десница се
Коментари Харесай

Крайнодясното "земетресение" в ЕС така и не се сбъдна

След месеци на фукане и апокалиптична изразителност, крайната десница се показа умерено на изборите за Европейски парламент, като означи поразителни победи в някои страни, само че понесе загуби в други. В последна сметка обещаният популистки напредък се оказа една дребна вълна, написа " Гардиън ".

Имаше ги предстоящите мощни резултати за водещи фигури на европейската последна десница, като унгарския министър председател Виктор Орбан, чиято партия " Фидес " взе повече от половината от гласовете, както и италианския вицепремиер Матео Салвини. Неговата партия " Лига " излезе преди всичко. Национален общ брой на Марин Льо Пен завоюва, въпреки и на косъм, във Франция.

Но макар загубите за обичайните огромни партии в доста страни, надалеч не всички гласоподаватели се обърнаха към крайнодесни или популистки сили, като Зелените и проевропейските представители също се показаха добре.

" Виждам известно изместване надясно, само че това не е нещо, което ще заплаши действието на Европейски Съюз ", разяснява Петер Креко, който института Political Capital в Букурещ. " Проевропейските сили също бяха мобилизирани на тези избори ".

Националистките и крайнодесните партии сигурно ще са по-силно показани в бъдещия Европейски парламент спрямо досегашния. Салвини опита да се възползва от настроението, лансирайки преди вота това, което се надява да се трансформира в огромна коалиция, сплотяваща всички антиимигрантски и крайнодесни партии.

Но комбинацията от егота, политически разлики по въпроси като съдействието с Русия, и съществуващата към този момент мрежа от европейски съюзи значи, че даже и крайнодесните партии, които се оправиха добре, може да срещнат компликации при построяването на обединен блок в новия Парламент.

" Не виждам опция за изплуването на някоя мощна крайнодясна група скоро ", разяснява Кас Муде, специалист по популизъм и учител в Университета в Джорджия.

 Марин Льо Пен
© Reuters

Марин Льо Пен

Картината за крайнодесните партии варира в другите страни: в Словения антиимигрантска партия завоюва множеството гласове, до момента в който в Словакия прогресивна коалиция, заставаща зад проевропейска платформа за приемливост, застана преди всичко.

В Белгия крайнодясната Вламс Беланг бе напът да завоюва две евродепутатски места, а в Холандия антиислямската Партия на свободата се насочи към загуба на местата си, даже и на това на водача си Герт Вилдерс. Тиери Боде, новият холандски популистки водач, който лиши гласове от Вилдерс, се обрисува да завоюва три места, само че с по-малко гласове, в сравнение с социологическите изследвания му даваха.

Датската национална партия, която въодушевено се причисли към новата коалиция на Салвини, загуби половината от гласоподавателите си. " Алтернатива за Германия " бе на четвърто място в страната, печелейки 11 места.

Обявявайки победа пред предизборния щаб на " Фидес " Орбан съобщи, че изборите са му дали възобновен мандат да помогне за построяването на една друга Европа. " Фидес " завоюва 52% от гласовете и 13 от общо 21 маджарски места. " Ние сме дребни, само че желаеме да променим Европа ", сподели той, описвайки изборите като " началото на нова епоха против миграцията ". Членството на " Фидес " в Европейската национална партия към момента виси на косъм, а Орбан назова Салвини " воин " и загатна, че може да се сплоти с новия му блок.

 Виктор Орбан
© Reuters

Виктор Орбан

Бъдещият Европейски парламент ще бъде по-различен от досегашния, тъй като хватката на старите обичайни партии е отслабена. " Има по-малко огромни партии, партиите от главното течение в този момент са междинни по мярка, а някои даже са дребни, и биват заменяни от от ден на ден междинни антисистемни и нови ", разяснява Муде, наблягайки фрагментацията на европейските партийни системи.

Сред крайнодесните и антиимигрантски сили има пукнатини по няколко въпроса. Полските и скандинавските представители са мощно скептични към възхищението на Салвини и Льо Пен от съветския президент Владимир Путин. Даже и да гласоподават дружно по някои въпроси, крайнодесните може и да не съумеят да преобладават в дневния ред.

По думите на Креко даже и събирайки всички популистки и антисистемни партии, те няма да са съставляват повече от една трета от всички места в новия парламент. " Тъй като множеството решения изискват нормално болшинство, всичките приказки за блокиращо малцинство нямат необикновен смисъл ", добавя той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (537)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР