След масовите неделни протести в Асеновград през миналия месец, когато

...
След масовите неделни протести в Асеновград през миналия месец, когато
Коментари Харесай

Назрява ли нов протест в Асеновград?

След всеобщите неделни митинги в Асеновград през предишния месец, когато в шествията се включваха хиляди, августовската горещина кото че ли потуши напрежението. Но то към момента тлее. Тази вечер инициативният комитет на митингите против ромското безвластие се събира още веднъж, с цел да набележи ограничения. Зрее неодобрение против концепцията на общината да изготви нов организационен проект в квартал "Лозница ", който ще узакони, съгласно протестиращите, нелегално издигнатите къщи, съобщи БГНЕС.

Според признатия проект за консолидиране на ромите в интервала 2014-2017 година, противозаконните жилища са 230. При срещите на общината с представители на протестиращите още при започване на спора локалната власт пое ангажимент да събори противозаконните здания. На третата поредна среща и откакто вицепремиерът Валери Симеонов два пъти към този момент беше идвал в града, с цел да се включи в дебатите, от общината рапортуваха за 16 съборени противозаконни постройки. Протестиращите се усъмниха, че става дума в действителност за къщи, а не за спомагателни икономически постройки или външни тоалетни. Поискаха да участват на последващо срутване.

Конфликтът сред ромското и българското население в Асеновград стартира от побой над гребци от група роми на язовир " 40-те извора " и ескалира в двуседмични ежедневни митинги. От срещите на представители на инициативния комитет и разнообразни институции на властта проличава голямото съмнение към подхванатите ограничения. Сред жителите проличава отмалялост от прекомерната интензивност по улиците и надигналата се експанзия. Не са малко и асеновградчани, които престанаха да вземат участие в протестните прояви още след първите появи на лица, демонстриращи очевидна непоносимост към всевъзможни опити за възобновяване на етническия мир.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР