След краткия подем китайската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства,

...
След краткия подем китайската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства,
Коментари Харесай

Тежък край на 2023 г. за икономиката на Китай

След късия напредък китайската стопанска система е изправена пред съществени провокации, които подсказват закъснение и принуждават Пекин да обмисли по-строги ограничения за възобновяване.

През ноември се наблюдаваше задълбочаващо се стесняване на индустриалната интензивност, съпроводено от обезпокоителен спад в бранша на услугите. Единствено строителната промишленост означи напредък заради увеличените държавни разноски за инфраструктура.

Според оценките на икономистите този сюжет акцентира незабавната нужда от спомагателна държавна интервенция, с цел да се предотврати стопански спад в края на годината. Китай се бори с пониженото търсене в чужбина заради забавянето на международната стопанска система, което се отразява на бизнеса му. Едновременно с това продължителният спад в бранша на недвижимите парцели подкопава доверието на потребителите, което се демонстрира в намаляващите цени на жилищата и продажбите на нови жилища.

Последните отчети сочат, че през ноември продажбите на нови жилища измежду 100-те най-големи строителни бизнесмени в Китай са намалели с 30% на годишна база. Забележително е, че това съставлява спад от 4% по отношение на октомври, с което се поставя завършек на краткотрайния интервал на пореден напредък. Прогнозите плануват 15% спад на продажбите на нови жилища през 2023 година, което значи най-ниските равнища през последните години. Тези провокации ускоряват по-широките световни стопански насрещни ветрове, подсилени от геополитическото напрежение и възходящите разноски по заеми в международен мащаб за противопоставяне на инфлацията.

Икономистите чакат закъснение на китайската стопанска система до края на годината – наклонност, следена след скромното ѝ възкръсване през лятото. Резонират незабавни апели за засилени тласъци от страна на държавното управление и централната банка, които да съживят доверието на потребителите и бизнеса, насърчавайки разноските и вложенията.

Неотдавнашни изследвания сочат спад на формалните показатели на мениджърите по покупките в индустрията и услугите в Китай, което разкрива въздействието на вялата международна стопанска система върху вътрешната промишлена активност и разноските. Въпреки че в строителния бранш се следи нищожен напредък, дължащ се на държавните вложения в инфраструктурата, специалистите означават, че съществуващите ограничения за стимулиране не са обезпечили съответна поддръжка за стабилно възобновяване.

Предложените държавни интервенции включват стабилизиране на жилищния пазар посредством облекчение на рестриктивните мерки за покупка на парцели и увеличение на кредитирането на жизнеспособни бизнесмени в региона на недвижимите парцели. Има оферти за директна финансова помощ за семействата за стимулиране на разноските и поддръжка за по-малките предприятия, които са изправени пред по-трудни провокации от огромните корпорации.

Очертава се очакване за по-нататъшни интервенции на централната банка, като да вземем за пример понижаване на лихвените проценти, с цел да се подтиква увеличението на заемите и икономическата интензивност. Ръководството на Китай остава внимателно във връзка с забележителните тласъци, като натъртва на постепенния метод, с цел да се избегне повтарянето на историческите стопански несъответствия.

На фона на непосредствените провокации Китай се бори и с дълготрайни проблеми като комерсиалните разногласия, застаряващото население и нуждата от икономическо преструктуриране към резистентен, учреден на потреблението напредък.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР